Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 122
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ogrjev

Potrebe kupaca su čak tri put veće nego što im nudi Šumarija

'varazdin/medjimurje, 09.10.2009., varazdin, varazdinci se polako spremaju za zimu, drva za ogrijev Photo: Marko Jurinec/VLM'
'Marko Jurinec/VLM'
05.10.2010.
u 16:55

Zbog poskupljenja plina i drugih energenata, sve više ljudi opet prelazi na loženje na drva i ugljen koje je najjeftinije

Sve niže temperature natjerale su građane da nalože svoje peći ili uključe plin kako bi zagrijali domove. Loženje na drva i ugljen još je uvijek najjeftinije pa su zadnjih nekoliko godina zbog poskupljenja plina i drugih energenata neki građani ponovno s plinskog grijanja prešli na peći za loženje.

I dok je nekada na varaždinskom području bilo nekoliko trgovina koje su prodavale drva i ugljen, danas ih kupci mogu nabaviti tek od prekupaca, pilana ili trgovačkih centara. Čak ni u varaždinskoj Šumariji nema drva u ponudi. – Do sada smo prodali oko 6 tisuća prostornih metara drva, i to ljudima iz sela na čijem području siječemo drva. No, potrebe kupaca su barem dva-tri puta veće. Bukvu i hrast smo prodavali po 174 kune za prostorni metar sa skladišta bez PDV-a, a ako su si kupci sami rušili, onda smo prodavali po 114 kuna prostorni metar – doznajemo od Ivana Krašeka, upravitelja varaždinske Šumarije. Najbolje je, kaže, kada kupci sami ruše jer onda očiste i dio šume u kojoj su sjekli drva.

Kod privatnih prekupaca prostorni metar drva bukve ili hrasta stoji od 250 do 450 kuna, ovisno da li su drva suha ili mokra, da li su u cjepanicama ili ispiljena i već pripremljena za loženje. Oni drva nabavljaju od privatnih vlasnika iz Varaždinske, Međimurske, Koprivničko-križevačke, pa i Bjelovarske županije. No, ističu da im cijene ruše šverceri koji državi ne plaćaju poreze. Po ugljen Varaždinci odlaze u međimursku trgovinu Gramex u Donji Kraljevec. – Dolaze nam i kupci iz Podravine, pa čak i s karlovačkog područja. U ponudi imamo viskokalorični ugljen koji uvozimo iz Češke, te drveni koji nabavljamo iz Bosne. Godišnje prodamo oko 1000 tona ugljena, a svake godine sve je veća potražnja za njim – doznajemo od Zlatka Ribića iz Gramexa, čija trgovina tonu visokokaloričnog ugljena prodaje po 1190, a drvenog po 740 kuna.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije