Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kandidatura

Dalija Orešković traži potporu IDS-a, a zvala ga je istarskim HDZ-om

Dalija Orešković
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/2
09.08.2019.
u 19:54

HSS i Demokrati podržali su Milanovića kao kandidata za predsjednika, a preostale stranke Amsterdamske koalicije odluku iza koga će stati donijet će tek u rujnu

Iako se očekivalo da će vrlo brzo nakon HSS-a i Demokrata i ostale stranke Amsterdamske koalicije dati podršku bivšem premijeru i bivšem šefu SDP-a Zoranu Milanoviću kao predsjedničkom kandidatu, to se do sada nije dogodilo. U vrhu IDS-a ne kriju da su u Istri prije dva tjedna obavili sastanak s Milanovićem, da je podršku zatražio, ali kažu i kako je još nije dobio.

Zahtjev preko posrednika

– Bio je to jedan ugodan razgovor. Milanović je iskazao ambiciju, objasnio nam kako vidi svoju kandidaturu, rekao da želi okupiti oko sebe lijevo-liberalne stranke i mi ćemo o potpori razgovarati na stranačkim tijelima u rujnu i donijeti odluku – kaže izvor iz IDS-a koji otkriva i da ih je potporu za kandidaturu za predsjednicu zatražila i Dalija Orešković i to navodno preko posrednika.

To je posebno zanimljivo jer je ne tako davno upravo Orešković, govoreći o situaciji u Uljaniku, o IDS-u govorila nimalo biranim riječima nazivajući ih istarskim HDZ-ovcima.

Orešković kaže da s IDS-ovcima nije bila u izravnom kontaktu te da nema ništa protiv podrške bilo koje stranke, pa i IDS-a, ako će stati iza njezina programa za predsjednicu države koji će predstaviti u rujnu i koji će imati snažan antikorupcijski naglasak.

– Nije stvar jedne stranke ili opcije. Svatko tko se pronađe u mojim ciljevima, programima i načinu njihova provođenja je dobrodošao – kaže Orešković.

VIDEO Zoran MIlanović

Prije nego što je istaknula kandidaturu, Orešković je, kaže, razgovarala i sa šeficom Glasa Ankom Mrak Taritaš koja pak kaže da će njena stranka na svojim tijelima o tome kome će dati podršku u utrci za Pantovčak također razgovarati tek u rujnu.

– Prije ljetne stanke šest stranaka Amsterdamske koalicije se sastalo te smo se dogovorili da ćemo pokušati podržati zajedničkog kandidata koji nam je ideološki blizak. Tko će to biti, odlučit će Predsjedništvo i Nacionalno vijeće Glasa – kaže Mrak Taritaš. Razgovarala je, dodaje, nekoliko puta na tu temu i sa Zoranom Milanovićem i s Dalijom Oreškovićem, a podršku ih, kaže, traži i Ante Simonić, bivši potpredsjednik Vlade u Račanovoj Vladi.

Taritaš poručuje da će o svakom tom kandidatu biti razgovora na stranačkim tijelima, ali kako je poanta stati iza nekog tko ima šanse pobijediti aktualnu predsjednicu.

Milanović: Podrška mi treba

Iz toga se može zaključiti da će, iako to sada iz nekog razloga ne izgovaraju, na kraju podržati Milanovića koji, sudeći po istraživanjima, jedini ima šansu ući u drugi krug te je najveća konkurencija aktualnoj predsjednici. Neki vjeruju i da se IDS odlučio na “otezanje” i zbog bivšeg šefa IDS-a Ivana Jakovčića koji je u veljači na Twitteru objavio da nikada neće glasati za Milanovića.

Koliko mu je stalo da dobije potporu IDS-a, Milanović je pokazao i u nedavnom intervjuu za Hinu kada je kazao da mu njihova pomoć treba jer u Istri nije svejedno podržava li te IDS ili ne. A na pitanje kako mu u IDS-u ne mogu zaboraviti što je SDP na lokalnim izborima za istarskog župana 2013. godine kandidirao Damira Kajina, Milanović je kazao da je za to spreman preuzeti dio vlastite odgovornosti i krivnje, ali i da mu namjere nisu bile zle. A podsjetio je i da je nakon 2013. došla 2014., da su SDP i IDS tada zajedno išli na EU izbore i da je Jakovčić tada ušao u EU parlament jer mu je ustupljen mandat Nevena Mimice.

– Mislili smo da je dobro, a možda sam se osjećao obaveznim zbog onoga što je bilo godinu dana ranije. U svakom slučaju sada trebam IDS-ovu podršku i pomoć – kazao je Hini Milanović.

Komentara 13

Avatar HajdukLika
HajdukLika
20:02 09.08.2019.

Postoje osobe koje ne razumiju da nikoga ne zanimaju.

GV
golub Vaso
20:18 09.08.2019.

kao da traži podršku narko mafije

MA
Markos
21:44 09.08.2019.

Nikoga ne zanimaš! To ti govorimo več od kada si pompozno arogantno, vehamentno, narcisoidno uzvišeno najavila da češ pokoriti svijet jer si svijetlo koje osvijetljuje univerzum. Nikoga mrs. Dabija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije