Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
stožer za obranu

'Potpišite referendum o ćirilici, da prestane agonija u Vukovaru'

ćirilica referendum
Foto: Žarko BašićPIXSELL
1/4
29.11.2013.
u 13:13

Inicijativa za prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma o uporabi manjinskog jezika i pisma kaže da još nije prikupljen dovoljan broj potpisa, pa pozivaju sve hrvatske građane da to učine. Rok je do 1. prosinca. U Babinoj Gredi načelnik općine, SDP-ovac, uskratio je građanima tu mogućnost.

- Broj potpisa koji smo prikupili još uvijek nije dovoljan za raspisivanje referenduma, stoga pozivamo građane diljem Hrvatske da pristupe našim postavljenim popisnim mjestima tamo gdje nam je to omogućeno.

Pozivamo sve da usprkos svim mogućim opstrukcijama vladajućih, cenzuriranom i neistinitom medijskom izvjećivanju, obmanjivanju javnosti, izađu i pomognu kako bi se zakon izmijenio i prestala višemjesečna agonija i grubo kršenje Ustava i Ustavnog zakona na štetu većinskog stanovništva u Vukovaru - apelirala je na tiskovnoj konferenciji u Zagrebu članica Stožera za obranu Vukovara Snježana Patko, glavna koordinatorica građanske inicijative za prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma o uporabi manjinskog jezika i pisma.

Potom se požalila na grube provokacije s kojima se na terenu susreću volonteri ove inicijative. Destruktivnost i opstrukcija pojedinih gradskih institucija prilikom izdavanja rješenja za korištenje javnih površina za postavljanje štandova, kazala je, nastavili su se i ovaj tjedan, uglavnom u mjestima "gdje je vladajuća garnitura na vlasti".

Osim već poznate neugodne situacije u Istarskoj županiji, novi incident dogodio se u Babinoj Gredi gdje je načelnik Josip Krnić, član SDP-a, izjavio da nije dužan izdati pisanu odbijenicu, čime je građanima uskratio mogućnost i pravo da daju svoj potpis inicijativi. Zabilježeno je i paljenje štandova u Mirkovcima, prevrtanje štandova tijekom noći u Zagrebu i Osijeku, trganje plakata, verbalni napadi na volontere i provokacije. Potom je najavila kaznene prijave protiv gradskih vlasti koje su opstrurirale prikupljanje potpisa "jer im se ne sviđa referendumsko pitanje".

- Visoki Vladini dužnosnici ponovno putem medijske cenzure televizije, radija i tiska plasiraju informacije o osudi europskih institucija referendumskog pitanja, što nije točno, čak je i kažnjivo, obzirom na to da Europa po potpisanom sporazumu nema pravo niti će se uplitati u unutarnje uređenje jedne države – rekla je Snježana Patko, upozoravajući da se pojedini županijski koordinatori žale da će biti pozivani na informativne razgovore zbog organizacije i provođenje prikupljanja potpisa.

- Državni mediji se koriste kako bi se javnost dezinformirala o referendumskom pitanju, a istodobno, Stožer dosad nije imao ni jedan prigovor od ijedne nacionalne manjine koji bi se odnosio na referendumsko pitanje. U pitanju je očita destrukcija dviju vladajućih stranaka – kazala je članica Stožera, te zatražila da se o kršenju demokratskih prava ove inicijative očituju i predsjednik Josipović i premijer Milanović.

Zorica Gregurić, koordinatorica za Grad Zagreb i Zagrebačku županiju, također je pozvala građane da iduća tri dana podrže inicijativu Stožera i pristupe štandovima obilježenim s prepoznatljivom slikom vukovarskog Vodotornja. - Zadovoljni smo i sretni odzivom građana u Zagrebu, ali u nedjelju ćemo postaviti i dodatne štandove – najavila je Zorica Gregurić te zahvalila svima koji su već dali svoj potpis ali i volonterima koji ustrajno prikupljaju potpise usprkos velikoj hladnoći.

Komentara 23

NO
novahrvatska
13:39 29.11.2013.

Bog vas blagoslovio braćo Hrvati iz napaćenog Vukovara!

AP
apolon
14:13 29.11.2013.

@ zagorec-O čemu to pišeš.... meni koji sam bio u Vukovaru 18.11 ništa od navedenog nije poznato!?

Avatar Sveušesnaest
Sveušesnaest
13:35 29.11.2013.

To je demokracija na SDP-ski način ? Da je netko drugi zabranio potpise ta referendum, onda bi se to zvalo totalitarizam.....kaj ne?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije