Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GI Narod odlučuje:

'Potpisi provjeravani manjkavo i na temelju proizvoljnih kriterija'

Narod odlučuje obraća se predsjednici sa zamolbom za pravedniji izborni sustav
Sandra Simunovic/PIXSELL
20.11.2018.
u 17:07

Ministarstvo uprave i APIS IT su radili na tome da referendum ne uspije, tvrdi GI Narod odlučuje

Građanska inicijativa (GI) Narod odlučuje ustvrdila je u utorak, nakon primjedbi nekoliko građana na utvrđivanje nevažećih potpisa za referendumske inicijative, da su potpisi provjeravani manjkavo, manipulativno, samovoljno i na temelju proizvoljnih kriterija, sa ciljem da se opstruira promjena izbornog sustava.

"Javljaju se ljudi koji su zatražili uvid u svoje potpise, a njihove priče svjedoče da su Ministarstvo uprave i APIS IT radili na tome da referendum ne uspije", rekla je na konferenciji za novinare članica organizacijskog odbora GI Narod odlučuje Natalija Kanački.

Zabrinjavajuće je da su građani koji su bili na individualnom provjeravanju potpisa dokazali da su dali svoj potpis i točan OIB, no njihovi potpisi ni nakon provjere nisu uvršteni, ustvrdila je Kanački.

Iznijela je slučaj jednog potpisnika, koji je zatražio uvid u svoja tri potpisa za tri referenduma, te otkrio da su dva potpisa u redu, dok je treći proglašen nečitljivim. To znači da su dvoje članova povjerenstva za provjeru potpisa uspjeli pročitati njegovo prezime, dok treći član nije, iako prezime potpisnika ima samo četiri slova, kaže Kanački.

Takvi primjeri dokazuju da su potpisi provjeravani manjkavo, manipulativno, samovoljno i na temelju proizvoljnih kriterija, sa ciljem da se opstruira volja birača, to jest promjena izbornog sustava, ustvrdio je koordinator inicijative Luka Mlinarić.

Kuščevićeva prevara birača može se dokazati samo potpunom revizijom provjere broja potpisa, međutim GI Narod odlučuje nisu omogućeni standardni uvjeti revizije - uvid i pristup cjelokupnom materijalu, a ne samo u digitalne baze podataka, kao i tehnički uvjeti i adekvatno vrijeme, sukladno vremenu koje je imalo Ministarstvo uprave, poručio je Mlinarić.

Kanački je dodala kako su dobili samo dva dana za provjeru preko 80.000 tisuća potpisa za dva referendumska pitanja, od 9 do 15 sati, a nisu dobili uputu što trebaju raditi i kako će provjeravati potpise, nego da samo dođu u APIS IT.

Također je izrazila nezadovoljstvo što će vjerojatno moći provjeravati samo digitalne baze, a ne svoje referendumske knjige.

Komentara 11

LU
Lujo123
18:16 20.11.2018.

borba elite-fašista protiv demokrata-populista!! Sjećam se kak je ta borba završila u Rumunjskoj - nadam se reprizi!!

NI
NikoCro
17:43 20.11.2018.

Ocito da su vlasti naucile na referendumu za obitelj, sigurnije im je sprijeciti referendum jer znaju da su gobitnici ako narod izidje na referendum Ovi su ucili od komunista, ako nisu i gori

DE
demokršćanin
18:36 20.11.2018.

Ako su vladajući ( "demokrati") odlučili kako bi im referendum štetio njihovoj demokraciji nisu si mogli dozvoliti da on prođe. Ovakve smicalice ne bi mogao smisliti niti Goebels.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije