Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Potpisani ugovori za otoke vrijedni 5,6 milijardi kuna

Andrej Plenković je iznio podatak kako svaki 33. stanovnik RH živi na otoku, a država svake godina ulaže 1,5 milijardi kuna u otoke, dok je 2017. taj iznos povećan na 1,7 milijarde.
26. listopada 2018. u 13:07 4 komentara 225 prikaza
Sjednica Vlade u Hvaru
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Otoci i turizam bile su glavne teme sjednice Vlade RH držane u petak u Hvaru gdje se ove godine obilježava 150. obljetnica hrvatskog turizma. Usvojeni su konačni prijedlog zakona o otocima te paket novih turističkih zakona, a potpisano je 45 ugovora za pojedinačne projekte koji se tiču hrvatskih otoka.

Sjednica Vlade u Hvaru Sjednica na Hvaru Evo kako Vlada misli potaknuti demografsku i gospodarsku revitalizaciju otoka

- Ukupna vrijednost projekata je 5,6 milijardi kuna, a dio tih njih, osobito u elektroenergetskom sektoru odvijat će se u sljedećih 10-ak godina. Uvjeren sam da će ovi projekti pridonijeti razvoju, demografskoj revitalizaciji i boljoj povezanosti otoka. Vjerujem da će Zakon dobiti potporu u Saboru i stupiti na snagu 2019. godine – izjavio je premijer Andrej Plenković koji je iznio podatak kako svaki 33. stanovnik RH živi na otoku, a država svake godina ulaže 1,5 milijardi kuna u otoke, dok je 2017. taj iznos povećan na 1,7 milijarde.

Sjednica Vlade u Hvaru
1 / 12
Sjednica Vlade u Hvaru

- Život na otocima mora postati prednost i privilegij – poručio je Blaženko Boban, splitsko- dalmatinski župan.

- Uz Finsku jedina smo zemlja EU koja ima Zakon o otocima, ali nakon 20 godina postoji potreba nove regulative. Zahvaljujući sadašnjim zakonom povećao se broj stanovnika na otocima na 132.000. Subvencionirane su trajektne linije, vodoopskrbe, potpore otočnim poslodavcima, udruge...Veseli me što smo najviše sredstava uložili u gospodarstvo, pet milijardi kuna - rekla je Gabrijela Žalac.

Hvar: Ministri na dodjeli nagrada za 10 najboljih u turizmu Veliki skup turističkih radnika I Gotovina na Danima turizma, premijer poručio: Idući će se održati u Slavoniji

Zadatak države je otocima omogućiti autonomiju u opskrbi vodom i energijom. Zakon promiče razvoj u skladu s konceptom „pametnih otoka“ što znači primjenu pametnih tehnologija, korištenje obnovljivih izvora energije, uvođenje kružnog gospodarstva, stvaranje inovativnih radnih mjesta, poticanje alternativnog, cjelogodišnjeg, održivog i odgovornog turizma...

Gari Cappelli, ministar turizma u izvješću o rezultatima turističke godine iznio je podatak kako ćemo ostvariti 12 milijardi eura prihoda od turizma.

Dani hrvatskog turizma Dani turizma Štromar: Postoji 550 zona planiranih za turizam

- Skoro svaki peti turist 2017. godine je posjetio otoke, a dodamo li nautički čarter dolazimo da je trećina dolazaka motivirana otocima – rekao je Capelli i dodao kako u listopadu ove godine bilježimo rast od 14% što daje optimizam kao i podatak kako se u Hrvatskoj gradi 6400 hotelskih soba. Jučer potpisani ugovori odnose se na energetiku, vodno gospodarstvo, gospodarenje otpadom te darovanje nekretnina.

Marko Grubnić i Momčilo Gurović
POSLOŽILO MU SE
Marko Grubnić: 'Presretan sam, vjenčat ćemo se ove godine'
Grawe
PRIHVATI IZAZOV
Izazov za sve trkače koji žele pomoći drugima
  • Deleted user:

    Sto ova gabrijela zalac zna lupiti ...ali hvala Bogu uvijek ostane ziva...razbacuje se milijardama ...meni se cini da si ona ne zna predociti ni tisucu kuna. .a di su je nasli. .

  • antonelić:

    ne priznajem nikakve ugovore dok anemija ne potpiše jamstvenu karticu kao dr.ivo sanader ... u jamstvenoj kartici treba pisati : ad 1. smanjiti ćemo pedeve !... ad 2. spasiti ćemo petrokemiju ( četvrti put ) !... ad 3. otvoriti ćemo ... prikaži još!o radna mjesta uhljebima ( članovima mladeži hadezea ) !... ad 4. spasiti ćemo grupu borg i brodogradnju sa tuđom lovom !... ad 5. podići ćemo povratnu naknadu za pet ambalažu sa 50 lipa na 1 kunu što će donijeti blagostanje našim pučanima dvonožnim papkarima !...

  • sani1:

    Moš si mislit. Sad će svi Hrvati iz Zagreba na otoke.