Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vlada zasjedala na Hvaru

Potpisani ugovori za otoke vrijedni 5,6 milijardi kuna

Sjednica Vlade u Hvaru
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
1/3
26.10.2018.
u 13:07

Andrej Plenković je iznio podatak kako svaki 33. stanovnik RH živi na otoku, a država svake godina ulaže 1,5 milijardi kuna u otoke, dok je 2017. taj iznos povećan na 1,7 milijarde.

Otoci i turizam bile su glavne teme sjednice Vlade RH držane u petak u Hvaru gdje se ove godine obilježava 150. obljetnica hrvatskog turizma. Usvojeni su konačni prijedlog zakona o otocima te paket novih turističkih zakona, a potpisano je 45 ugovora za pojedinačne projekte koji se tiču hrvatskih otoka.

- Ukupna vrijednost projekata je 5,6 milijardi kuna, a dio tih njih, osobito u elektroenergetskom sektoru odvijat će se u sljedećih 10-ak godina. Uvjeren sam da će ovi projekti pridonijeti razvoju, demografskoj revitalizaciji i boljoj povezanosti otoka. Vjerujem da će Zakon dobiti potporu u Saboru i stupiti na snagu 2019. godine – izjavio je premijer Andrej Plenković koji je iznio podatak kako svaki 33. stanovnik RH živi na otoku, a država svake godina ulaže 1,5 milijardi kuna u otoke, dok je 2017. taj iznos povećan na 1,7 milijarde.

Sjednica Vlade u Hvaru
1/12

- Život na otocima mora postati prednost i privilegij – poručio je Blaženko Boban, splitsko- dalmatinski župan.

- Uz Finsku jedina smo zemlja EU koja ima Zakon o otocima, ali nakon 20 godina postoji potreba nove regulative. Zahvaljujući sadašnjim zakonom povećao se broj stanovnika na otocima na 132.000. Subvencionirane su trajektne linije, vodoopskrbe, potpore otočnim poslodavcima, udruge...Veseli me što smo najviše sredstava uložili u gospodarstvo, pet milijardi kuna - rekla je Gabrijela Žalac.

Zadatak države je otocima omogućiti autonomiju u opskrbi vodom i energijom. Zakon promiče razvoj u skladu s konceptom „pametnih otoka“ što znači primjenu pametnih tehnologija, korištenje obnovljivih izvora energije, uvođenje kružnog gospodarstva, stvaranje inovativnih radnih mjesta, poticanje alternativnog, cjelogodišnjeg, održivog i odgovornog turizma...

Gari Cappelli, ministar turizma u izvješću o rezultatima turističke godine iznio je podatak kako ćemo ostvariti 12 milijardi eura prihoda od turizma.

- Skoro svaki peti turist 2017. godine je posjetio otoke, a dodamo li nautički čarter dolazimo da je trećina dolazaka motivirana otocima – rekao je Capelli i dodao kako u listopadu ove godine bilježimo rast od 14% što daje optimizam kao i podatak kako se u Hrvatskoj gradi 6400 hotelskih soba. Jučer potpisani ugovori odnose se na energetiku, vodno gospodarstvo, gospodarenje otpadom te darovanje nekretnina.

Komentara 4

DU
Deleted user
13:17 26.10.2018.

Sto ova gabrijela zalac zna lupiti ...ali hvala Bogu uvijek ostane ziva...razbacuje se milijardama ...meni se cini da si ona ne zna predociti ni tisucu kuna. .a di su je nasli. .

AN
antonelić
14:51 26.10.2018.

ne priznajem nikakve ugovore dok anemija ne potpiše jamstvenu karticu kao dr.ivo sanader ... u jamstvenoj kartici treba pisati : ad 1. smanjiti ćemo pedeve !... ad 2. spasiti ćemo petrokemiju ( četvrti put ) !... ad 3. otvoriti ćemoo radna mjesta uhljebima ( članovima mladeži hadezea ) !... ad 4. spasiti ćemo grupu borg i brodogradnju sa tuđom lovom !... ad 5. podići ćemo povratnu naknadu za pet ambalažu sa 50 lipa na 1 kunu što će donijeti blagostanje našim pučanima dvonožnim papkarima !...

SA
sani1
14:48 26.10.2018.

Moš si mislit. Sad će svi Hrvati iz Zagreba na otoke.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije