Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Poticaji su farsa, svi su natječaji namješteni

20. listopada 2016. u 00:15 2 komentara 1186 prikaza
Osobe s invaliditetom
Foto: Pixabay

Potpora zapošljavanju osoba s invaliditetom u ovoj zemlji postoji samo na papiru, a natječaji za posao u javnoj službi uglavnom su namješteni. Tvrdi to, poučen vlastitim iskustvom, 33-godišnji Koprivničanac Dejan Nasipak.

Nakon prometne nesreće u siječnju 2005. on je s teškom ozljedom mozga završio u komi, a liječnici su njegovim roditeljima rekli da će, ako se i probudi, zauvijek “biti biljka”.

– I bio sam biljka tri mjeseca, a onda sam se probudio. Potpuno oduzet ležao sam u bolnici i ponovno učio hodati, ići na zahod, prati zube... Zdrava osoba vjerojatno ne razmišlja koliko je komplicirano napraviti jedan jedini korak. Do listopada sam se oporavio do te mjere da sam se vratio na fakultet – govori Dejan.

Uz velike napore koje je zahtijevala rehabilitacija i paralelno studiranje diplomirao je 2013. geotehniku u Varaždinu. Nedavno vještačenje pokazalo je kako spada u 2. razred invaliditeta za rad, što bi prema staroj klasifikaciji, kaže, bilo ekvivalent 80-postotnoj invalidnosti.

– Bio sam jako sretan kad sam uskoro dobio stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa u Koprivničko-križevačkoj županiji. Radio sam sa strankama u upravnom odjelu za prostorno uređenje i gradnju i svi su me hvalili.

Prije roka položio sam stručni ispit. Županija je čak zbog mene inicirala izmjenu Pravilnika o poticajima prilikom zapošljavanja osoba s invaliditetom. Normalno je da sam se nadao kako ću nakon “stažiranja” dobiti posao – pripovijeda mladić koji je često gostovao u medijima kao primjer fantastičnog oporavka nakon teške nesreće.

I doista, Županija je inicijativu za izmjenu spomenutog pravilnika uputila u rujnu prošle godine, a u obrazloženju se navodi sljedeće: “Pozitivan primjer koji ide u prilog tezi je iskustvo s polaznikom stručnog osposobljavanja za rad bez zasnivanja radnog odnosa, geotehničke struke, koji se, s obzirom na invaliditet, lako uklopio u radnu sredinu Koprivničko-križevačke županije i ostvario vrlo uspješan program stručnog osposobljavanja.”

Vojin Perić, predsjednik Hrvatskog saveza slijepih DRAMATIČAN APEL Hrvatski savez slijepih poručio članovima za koga da ne glasaju na izborima pauk Akcija nadzora Policija će kažnjavati vozače zbog nepropisnog parkiranja na mjestima za osobe s invaliditetom jahanje UDRUGA KRILA U Sesvetama održano Prvenstvo Hrvatske u dresurnom jahanju za osobe s invaliditetom

Dejanu Nasipku to nije pomoglo da prođe na četirima natječajima za mjesto višeg stručnog suradnika u toj županiji, na koje se javio u proteklih godinu dana.

Odbijen je bio i u Gradu Koprivnici, a javljao se i na natječaje u Zagrebu, Čakovcu, Varaždinu.Uvjeren je kako su natječaji za poslove u javnoj službi namješteni, a sama procedura postoji zbog privida transparetnosti i zakonitosti.

– Najgore mi je bilo kad mi tijekom zadnjeg testiranja u Županiji nisu dopustili da se služim prijenosnim računalom. Ja vam, naime, ne mogu dobro i brzo pisati rukom. Znate što mi je rekla članica povjerenstva za natječaj? Da bih bio u privilegiranoj poziciji u odnosu na ostale kandidate kad bi mi to dopustili – ogorčen je Dejan.

U očima Dejana Nasipka, jedine nezaposlene osobe u Koprivničko-križevačkoj županiji koja ima visoku stručnu spremu, državni sustav poticanja zapošljavanja osoba s invaliditetom je farsa. Povrh svega, dodaje, Koprivničko-križevačka županija mjesečno plaća oko 2700 kuna kazne jer nema zaposlenih osoba s invaliditetom, a prema zakonu, na svakih 20 zaposlenika morala bi biti zaposlena jedna.     

>> Samo pet ministarstava zaposlilo potreban broj osoba s invaliditetom

Županija mjesečno plaća 1872 kune kazne

Iz Koprivničko-križevačke županije potvrdili su da plaćaju kaznu zbog toga jer ne ispunjavaju kvotu za zapošljavanje osoba s invaliditetom. - Kvota se određuje u visini od tri posto u odnosu na ukupan broj zaposlenih kod poslodavca te za Koprivničko-križevačku županiju ona iznosi 1872 kune mjesečno – kazala je Melita Ivančić, pročelnica Službe ureda župana.

Što se Dejana Nasipka tiče, rekla je kako on prije početka testiranja nije zatražio da se koristi prijenosnim računalom.

– Prilikom testiranja članovi Povjerenstva uočili su teško čitljiv rukopis pa mu je rečeno da se ne treba žuriti i da može pisati i dulje nego što je dopušteno. On nije iskoristio ponuđenu mogućnost, a s obzirom na to da su ostali kandidati imali bolje rezultate, gospodin Nasipak nije primljen – rekla je M. Ivančić     

Plazma keksi
BAŠ KAO NEKADA
Stvari koje se godinama nisu promijenile, a svejedno ih obožavamo
  • goran2hr:

    Općenito bi trebalo ukinuti sve poticaje, jer je to priča u kojoj se uzima (šteti) mnogima, da bi se dalo odabranima - po tko zna kakvom ključu.

  • njetrkonza:

    Sad ce to Plenkovic promijeniti..mozes misliti..gamad