Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izvanredna sjednica

Posvadili se J. Kosor i Hebrang: Tko je Pašalića pozvao u HDZ?

'17.07.2009., Zagreb - Markov trg, Sabor RH. Izvanredna 12. sjednica na kojoj se glasa o raspravljenim tockama, a medu njima i rebalansu drzavnog proracuna. Luka Bebic, Andrija Hebrang, Damir Milinovi
Foto: 'Sanjin Strukic/24sata'
1/3
20.03.2012.
u 11:20

Odbijen je prijedlog predsjednice stranke da se ponište sve prošlotjedne odluke Visokog suda časti stranke

Izvanredna sjednica Nacionalnog vijeća HDZ-a pokazala je da je vodstvo najjače oporbene stranke duboko podijeljeno i da teško može normalno funkcionirati. Aktualna šefica stranke Jadranka Kosor nakon Predsjedništva izgubila je većinu i u Nacionalnom vijeću. To se može zaključiti iz činjenice da njezin prijedlog da se poništi lanjska odluka Županijskog odbora Splitsko-dalmatinske županije po kojoj je Jerko Rošin izbačen iz HDZ-a te da se ponište sve prošlotjedne odluke Visokog suda časti stranke nije prošao. Bila je riječ o odlukama Suda da se Rošina vraća u stranku, dok je za bivše Pašalićevce povratak onemogućen.

Kako doznajemo, odluke Visokog suda časti na Nacionalnom su vijeću dovedene u pitanje zbog različitog tumačenja Statuta stranke. Po jednom tumačenju statuta mandat je Sudu istekao jer se članovi suda biraju na dvije godine, a po drugom mandat sudu još traje jer sva tijela koja se izaberu na Saboru stranke imaju mandat od četiri godine. Usvojeno je je kompromisno rješenje - osnovano je Povjerenstvo koje bi do kraja tjedna trebalo sjesti sa članovima Visokog časnog suda i sve odluke još jednom "pretresti". Članovi su Povjerenstva Dražen Bošnjaković, Emil Tomljanović, Damir Sesvečan i Branko Bačić.

Neslužbeno doznajemo i da je do tumačenja da je sudu časti istekao mandat došlo i iz straha da se po istom "ključu" kao i Rošin ne vrate u HDZ i Ivo Sanader te Ivić Pašalić. Inače, Pašalić je u utorak bio razlog žestoke prepirke između J. Kosor i Andrije Hebranga. Dvojac se poprilično dugo "natezao" oko toga tko ga je pozvao na sjednicu odbora Remete i natrag u stranku. No odgovor se nije doznao. Sjednicu nacionalnog vijeća zapravo su obilježili napadi ne samo Andrije Hebranga nego i Darka Milinovića na aktualnu predsjednicu.

– Ne razumijem iz kojeg smo to razloga potrošili čak četiri sata, nismo raspravljali o političkim pitanjima nego proceduralnim, o kojima je mogla razgovarati grupa pravnika, kaže jedan od sudionika maratonske sjednice. Razlog za burnu raspravu oko pitanja Visokog časnog suda i J. Rošina nalazi u taštini sadašnjeg vrha, odnosno u želji da se ospore odluke Florijana Borasa i Časnog suda, no "takva rasprava sada ne koristi ni Jadranki Kosor ni njezinim protivnicima, tako da smo na kraju rekli - uozbiljimo se i izgurajmo još nekako ova predstojeća dva mjeseca do Izbornog sabora stranke", kaže taj sudionik sjednice.

Može se, međutim reći da je rasprava bila demokratska, a "primjetno je da većina članova Vijeća razmišlja svojom glavom i kada god se pojavi neka suspektna ideja sadašnjeg vrha, ona ne može proći", kaže naš izvor. Ova sjednica, dakle, mogla bi se svrstati u "odmjeravanje snaga", koje je pokazalo da se odluke više ne mogu donositi "na silu".

Komentara 266

DU
Deleted user
11:45 21.03.2012.

Stvarno! Tko je pozvao petog ortaka u HDZ?

OB
-obrisani-
08:46 21.03.2012.

Blasko, a je li UDB-a postavila i Tuđmana za predsjednika? Ili je UDB-a kriva samo kad izgubite izbore?

OB
-obrisani-
17:37 20.03.2012.

što očekivati od svih ISTIH takvih kandidata, do li još crvenije rvacke ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije