Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Britanski ministar:

'Postoji 4000 sojeva koronavirusa koji prouzročuju COVID-19'

Koronavirus
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
04.02.2021.
u 10:39

Svi proizvođači, među kojima su Pfizer/BioNTech, Moderna i Oxford-AstraZeneca, traže načine da poboljšaju svoja cjepiva kako bismo bili spremni na bilo koji soj, a trenutačno postoji oko 4000 sojeva u svijetu, istaknuo je Zahawi

Postoji oko 4000 sojeva koronavirusa koji trenutačno prouzročuju COVID-19 diljem svijeta te svi proizvođači cjepiva, uključujući Pfizer i AstraZenecu, nastoje poboljšati svoja postojeća cjepiva, izjavio je britanski ministar. Kako virus mutira, do sada je zabilježeno na tisuće sojeva koronavirusa, uzročnika COVID-19, uključujući tzv. britanski, južnoafrički i brazilski soj, a kako se čini, ti se sojevi šire brže od ostalih.

"Malo je vjerojatno da će se postojeća cjepiva pokazati neučinkovita na sojevima iz Kenta ili nekim drugim  inačicama koronavirusa, posebice kada se radi o teškom obliku bolesti i hospitalizaciji", rekao je ministar za distribuciju cjepiva Nadhim Zahawi.

"Svi proizvođači, među kojima su Pfizer/BioNTech, Moderna i Oxford-AstraZeneca, traže načine da poboljšaju svoja cjepiva kako bismo bili spremni na bilo koji soj, a trenutačno je oko 4000 sojeva u svijetu", istaknuo je Zahawi.

Prema riječima britanskog ministra, "imamo najveću industriju sekvencioniranja genoma, oko 50 posto od svjetske industrije, i imamo zabilježene sve sojeve kako bismo bili spremni odgovoriti, bilo na jesen ili kasnije, na bilo koji izazov nastao djelovanjem virusa te kako bismo proizveli sljedeću generaciju cjepiva".

Novi koronavirus, poznat kao SARS-CoV-2, usmrtio je do sada 2,268 milijuna ljudi od svoje pojave krajem 2019. u Kini, a zarazio je gotovo 105 milijuna.

Ključne riječi

Komentara 4

AA
aabbcc
12:15 04.02.2021.

..traže načine da poboljšaju svoja cjepiva _ Treba da cekamo ko baba Markel a ne da trcimo ko magare pred rudo!

SI
sisavac
10:46 04.02.2021.

a dal tih 4.000 sojeva virusa ima neku regionalnu pripadnost? pa da znamo da recimo kineskog soja ima tolko, japanskog tolko, istočnoeuropskog tolko, zapadnoeuropskog tolko, sjevernoameričkog tolko, južnog tolko, afričkog tolko... čisto da se imamo čime zabavljati, čiji virus je opasniji.

IB
iva.begovic
23:37 04.02.2021.

Ako bi mogla birati odabrala bi rusko cjepivo ali obzirom na nedostupnost nikako se procijepit ni Astra Zeneca cjepivom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije