Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
smanjili nam isporuke cjepiva

Dugi COVID – nesanica, otežano disanje, psihičke i druge tegobe

Zagreb: KB Dubrava ostaje Covid- bolnica, ukidaju se odjeli
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
1/3
04.02.2021.
u 09:50

Pri otpustu iz bolnice pacijente koji su preboljeli COVID-19 upute na kontrole u post-COVID ambulante

Isporuka Pfizerova cjepiva donekle se povećava, ali neće nadoknaditi količinu koju su nam uskratili u protekla tri tjedna, tome se nadamo u ožujku, kazao je jučer Krunoslav Capak. U ponedjeljak stiže 19, a drugi ponedjeljak još 20 kutija tog cjepiva. Moderna je poslala 4800 doza s tjedan dana zakašnjenja, a potvrdili su isporuku 8400 doza do 5. veljače.

AstraZeneca trebala bi u tri tranše od 9. veljače isporučiti 156.158 doza. Rusko bi cjepivo moglo biti registrirano u EU do travnja. Hrvatska ima dovoljno kapaciteta u opremi za sekvencioniranje novih sojeva virusa, jedino će biti potrebe za dodatnom edukacijom jednog broja ljudi. ECDC će moći testirati 200 uzoraka tjedno za RH, navela je prof. Alemka Markotić.

Problem će u cijelom svijetu biti nabava reagencija, kao što je to bio slučaj i u početnoj fazi uspostave PCR dijagnostike. Čelnica Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević govorila je i o tzv. dugom COVID-u.

– Gotovo 60% bolesnika nakon otpusta iz bolnice imalo je problema s disanjem, nesanicom, psihičke probleme i niz drugih tegoba zbog kojih će trebati dugoročnu zdravstvenu skrb. Primijećen je nešto veći postotak žena s dugim posljedicama COVID-19 – kazala je prof. Markotić te navela da se bolesnicima pri otpustu daju upute o kontroli u post-COVID ambulantama primijete li neuobičajene tegobe jer se tom problemu počelo vrlo ozbiljno pristupati.

Komentara 1

Avatar old_habits_die_hard
old_habits_die_hard
10:20 04.02.2021.

gluposti! obična bezvezna propaganda!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije