Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Postignute samo dvije-tri trudnoće, a čekalo ih se šest mjeseci

umjetna oplodnja
Antonio Bronić/PIXSELL
24.01.2010.
u 20:04

U krovnoj europskoj udruzi za humanu reprodukciju i embriologiju (ESHRE) neslužbeno se može čuti da je Hrvatska svrstana na listu fundamentalističkih katoličkih zemalja.

“Imam 39 godina, pet postupaka potpomognute oplodnje. Plakala sam kad je donesen ovaj Zakon o medicinskoj oplodnji. Sad bih valjda trebala biti zadovoljna: najave da se razmišlja o promjenama kojima bi se trima skupinama pacijenata omogućavala oplodnja više od triju stanica te, posljedično, zamrzavanje embrija, izravno me se tiču.Starija sam, iza mene su brojni neuspješni postupci, suprug ima težak muški faktor. Ali, nisam zadovoljna. Ja ću sada imati veću šansu zatrudnjeti, ali za velik broj drugih žena koje ne spadaju u te kategorije ostaje isto.”

Tako govori jedna od pacijentica (podaci poznati redakciji). Najava mogućih promjena, odnosno razmišljanja liječnika da djelomično izmijene zakon, nije ostavila ravnodušnima udruge i inicijative pacijenata ni strane stručnjake koji prate zbivanja u Hrvatskoj vezana uz zakon.

Zlatni standard

U krovnoj europskoj udruzi za humanu reprodukciju i embriologiju (ESHRE) neslužbeno se može čuti da je Hrvatska svrstana na listu fundamentalističkih katoličkih zemalja. Tako restriktivan zakon nema nijedna većinski katolička europska država – ni Poljska, ni Italija, ni Irska.

– Čemu ta silna polovična rješenja? Ovo bi bila treća intervencija u zakon. Zašto jednostavno ne možemo imati normalan zakon, kao i ostale svjetske države? Treba samo provoditi standardizirano liječenje i primjenjivati zlatni standard, a taj je oplodnja onoliko jajnih stanica koliko liječnik procijeni da treba i zamrzavanje embrija – kažu u Rodi.

U inicijativi Građani protiv MPO zakona kažu da je takva inicijativa iz liječničkih krugova najbolji dokaz da zakon ne valja ni u praksi.

– U slučajevima mlađih pacijenata ostaju na snazi odredbe koje omogućuju zamrzavanja jajnih stanica. Bit će trudnoća, u to nismo ni sumnjale, no trebalo je punih šest mjeseci da do njih dođe. U isto vrijeme postignuto je 40 trudnoća iz krioprezerviranih embrija – kažu u toj inicijativi.

Informaciju koju je iznio Velimir Šimunić, predsjednik Hrvatskog društva za humanu reprodukciju, koji kaže da su takve promjene u smjeru talijanskog zakona, demantira profesor Andrea Borini. Italija je od 2004. do 2009. imala zakon istovjetan hrvatskom, a lani ga je Ustavni sud odbacio uz obrazloženje da diskriminira pacijente, ne pruža svima jednaku mogućnost liječenja, te da minimizira ulogu i procjenu liječnika.

– Sa Šimunićem sam razgovarao o talijanskom zakonu i iskustvima kad sam bio u Zagrebu – kaže Borini.

Čarobni broj

Oni koji su bili nazočni nedavnom kongresu o vitrifikaciji mogli su čuti da je Borini tada demantirao Šimunića objašnjavajući da u Italiji nema ograničenja ni iznimaka ni za koju skupinu pacijenata, pa ni za ove tri koje su – uz mlade žene – najviše zakinute tim zakonom. Borini je isto to već prije rekao u intervjuu za Večernji, ali i u jučerašnjem telefonskom razgovoru.

– Smijemo oploditi više od tri jajne stanice te zamrznuti embrije. Liječenje je prepuštemo liječnicima, a ne zakonu. Samo liječnik, kad vidi pacijenta, može odlučiti što je najbolje za njega. Naravno, kod mlade žene nećemo oplođivati deset jajnih stanica, već tri, četiri – objašnjava Borini dodajući:

– Ovakve iznimke u zakonu, u kojima se navode kategorije pacijenata, smiješne su. To bi bilo kao da kardiologu kažete da nekim pacijentima smije “pokrpati” loš srčani zalistak, a drugima smije ugraditi umjetni. Ako odlučimo da starijim ženama smijemo oploditi više od tri stanice te da tri nije čaroban broj za ženu od 38 godina, onda nije čaroban ni za ženu od 28 godina

Ključne riječi

Komentara 7

OB
-obrisani-
19:04 25.01.2010.

Predlažem da Milinovića pošaljemo u pradomovinu Iran. Tamo bi se izvrsno uklopio kao ministar zdravstva, i likom i djelom.....

MP
mp
18:30 25.01.2010.

Sto je crkva u drzavi jaca, to je drzava zaostalija

OB
-obrisani-
12:30 25.01.2010.

Zakon o izvantjelesnoj oplodnji ne postoji već se strogo zabranjuje u hrvatskoj! Nepostoje donori jajnih stanica i sperme i ne možete obavit izvantjelesnu oplodnju sa oplođenom jajnom stanicom!Pitanje za Crkvu ako nebude hrvata ko će propovjedati katolićanstvo na balkanu zaa jedno 10 godina, mislim da crkva jako mnogo griješi i oni sami bi trebali podržati izvantjelesnu oplodnju,nemamo doktora,nemamo radnika,nemamo ništa pa još neka nestanemo onda će vlada i crkva bit sretni!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije