Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Postignut dogovor protestanata i katolika u Sjevernoj Irskoj

Najveće sjevernoirske stranke postigle su dogovor o prijenosu policijskih i pravosudnih ovlasti s Londona na Belfast. Bez sporazuma raspala bi se zajednička vlada.
05. veljače 2010. u 10:09 3 komentara 8 prikaza
irska pregovori
Foto: REUTERS

Najveće sjevernoirske stranke postigle su dogovor o prijenosu policijskih i pravosudnih ovlasti s Londona na Belfast, čime je okončan dugotrajan spor koji je prijetio raspadom zajedničke vlade katolika i protestanata, prenosi RFE.

Sporazumom će Sjeverna Irska prvi put dobiti svog ministra pravosuđa i to je jedan od najhrabrijih koraka ka konsolidaciji dogovora iz 1998. nazvanog "Dobri petak", kojim je uglavnom okončano tridesetogodišnje nasilje u kojem je život izgubilo 3600 ljudi.

Neuspjeh u postizanju dogovora doveo bi do porasta nasilja i gotovo sigurno bili bi raspisani prijevremeni izbori u ovoj britanskoj pokrajini gdje je vlast podijeljena između katoličkog Sinn Féin i protestantske stranke Demokratskih unionista (DUP).

Sinn Féin nastoji da se Sjeverna Irska ujedini s Republikom Irskom, dok je DUP više za to da pokrajina ostane dio Velike Britanije.

OPAKA BOLEST
Što je virus Zapadnog Nila i kako se prenosi? Bio je koban za glumicu Furlan
A1 Hrvatska
DONOSI A1
Od minus 7 do plus 13 u dva dana: uzroke vremenskih promjena u Zagrebu i na Sljemenu otkrijte u ekskluzivnom specijalu NET ZERO
  • -obrisani-:

    Tu vijest sam čekao već dulje vrijeme! Sad će konačno past cijena nafnim derivatima.

  • -obrisani-:

    Krscani svih zemalja ujedinite se!!!!!! U svim krscanskim pravcima tek je zrno razlike a ocean zajednickog. Ne dozvolite tako sitnom zrnu da vam odredjuje sudbinu. Imamo jednog te istog Boga i koji smo mi to krsacni vjernici ako se dijelimo ... prikaži još! oko njega istog nam?! Jos jednom jer dobra nikad nije previse: Krscani svih zemalja ujedinite se!!!!!!