Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Poslodavci u panici zbog iseljavanja: Nedostaju tisuće radnika

Poslodavci tvrde da su u stalnoj neuspješnoj potrazi za radnicima iako je broj nezaposlenih građana 147 tisuća
13. prosinca 2018. u 10:46 54 komentara 2782 prikaza
Kuhari
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL

Hrvatska bi iduće godine trebala otvoriti granice za 63 tisuće stranih radnika! Resorno ministarstvo rada dostavilo je sindikatima i poslodavcima prijedlog odluke da se u 2019. godini odobri 50 posto više radnih dozvola za strance u odnosu na ovu godinu!

Marko Pavić Ministar rada Pavić: Pozabavit ćemo se pitanjem dugotrajne nezaposlenosti

Predloženi broj šokirao je sindikaliste, koji pripremaju svoj odgovor, no vjerojatno će primiriti poslodavce koji tvrde da su u stalnoj neuspješnoj potrazi za radnicima. Hrvatska iz ove godine izlazi sa 147 tisuća nezaposlenih građana, što je približno 41 tisuća osoba manje nego što je nezaposlenih bilo u isto vrijeme prošle godine. Prema Eurostatu stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj čak je i neznatno ispod prosječne stope nezaposlenih u eurozoni, što je do prije nekoliko godina bilo nezamislivo te je u listopadu bila 8 posto prema prosječnih 8,1 posto u eurozoni.

U građevinu 18.500 stranaca

Pozitivni statistički podaci o nezaposlenima samo su jedna strana medalje jer osjetno rezanje stope nije rezultat ekonomske ekspanzije, nego masovnog iseljavanja koje je stvorilo paniku u poduzetničkim krugovima na koju je Vlada u ovoj godini odgovorila podebljavanjem kvote za strane radnike na 38 tisuća.

Turizam odavno daje glavni smjer zbivanja u mnogim područjima, pa i zapošljavanju, no ekonomski analitičari uočavaju da je i nakon ljeta potražnja za radnicima bila velika. Poslodavci bi željeli da Vlada sasvim odustane od režima zapošljavanja stranaca putem kvota te im se dopusti slobodno zapošljavanje ako u određenom roku ne nađu tražene radnike u zemlji.

Građevinski radnik KAKO UPRAVLJATI Plaće su još uvijek element prevage ostati ili otići iz kompanije

U strukturi najtraženijih zanimanja prvih pet u studenom činili su prodavač, konobar, kuhar i knjigovođa te liječnik, odnosno stomatolog, navodi Ekonomski institut. Kvote stranaca koje se predlažu za iduću godinu više su nego impresivne. Odluku o kvotama priprema Ministarstvo rada uz prethodne konzultacije s poslodavcima, raznim komorama i strukovnim udruženjima tvrtki. Građevinski je sektor među prvima iskoristio ove godine dodijeljenu kvotu od blizu 12 tisuća radnika, a u prijedlogu za 2019. godinu dobit će zeleno svjetlo za 18.500 stranaca. Nakon njih slijedi turizam gdje će se moći zaposliti oko deset tisuća stranaca, a nove kvote odobrit će se i brodogradnji, prerađivačkoj industriji, prometnoj branši koja je ove godine zaposlila jedva pedesetak vozača.

Amsterdamska koalicija Rasprava u Saboru Amsterdamska koalicija neće podržati mirovinsku reformu

Manjka 88.000 radnika

Špediterske su tvrtke ove godine mogle zaposliti oko tisuću stranih vozača u međunarodnom teretnom prometu, no prema podacima MUP-a s kraja listopada, zaposlili su jedva pedesetak, a još 85 dozvola bilo je u postupku. Prijevoznici su imali nešto više sreće sa stranim vozačima autobusa kojih su zaposlili dvjestotinjak, uglavnom iz BiH.

Od završetka recesije Hrvatska je vratila 112 tisuća izgubljenih radnih mjesta, no ako se stanje uspoređuje s vrhuncem zabilježenim krajem 2008. godine, MacroHub ističe da manjak na strani zaposlenosti i dalje iznosi 88 tisuća osoba!

VIDEO: Kako je Djed Božićnjak oteo ulogu Svetom Nikoli

Koronavirus u Velikoj Britaniji
ŠTO KAŽU ZVIJEZDE?
Astrologinja koja je predvidjela koronavirus otkriva što nas čeka u idućim mjesecima
Renault Clio LPG
NEOČEKIVANA AVANTURA
Kako je jedan običan Clio završio na neobičnom mjestu
 • Avatar Olujni
  Olujni:

  Propali odmah dabogda hrvatski robovlasnici, ma kakvi poslodavci!

 • samoborka:

  Pozitivna strana iseljavanja je to sto se poslodavci napokon vise ne mogu odnositi robovlasnicki prema zaposlenicima po sistemu; neces ti,ima tko hoce! A sto se tice ekipe prijavljene na Zavod za zaposljavanje..treba ih dobro procesljati, vidjeti tko parazitira a sposoban ... prikaži još! je raditi te one koji rade,ali na crno dok im svi mi ostali placamo zdravstveno osiguranje i sve ostalo sto dobivaju gratis. Sve se lako rijesi kada postoji volja.

 • Avatar Cat
  Cat:

  Budite korektni poslodavci, odredite radno vrijeme, platite radnike, nagrađujte najbolje... i nema problema svi će hrliti da rade kod vas