Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OSIGURANJE LIKVIDNOSTI

Poslodavci i sindikati zatražili hitne izvanredne mjere pomoći turizmu i ugostiteljstvu

Na osječkim ulica osjetno manje ljudi zbog straha zaraze koronavirusom
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
16.03.2020.
u 13:26

Za te radnike naglašavaju da su, iako trenutno nemaju zasnovan radni odnos, računali na zapošljavanje u turizmu i s ovom su situacijom jednako pogođeni, bez socijalne sigurnosti i neizvjesno je s kolikom će odgodom moći početi s radom.

Poslodavci i sindikati u turizmu u ponedjeljak su zajednički od Vlade zatražili hitne izvanredne mjere pomoći turizmu i ugostiteljstvu, pri čemu prioritetnim označavaju osiguranje likvidnosti u iduća dva mjeseca, u funkciji očuvanja radnih mjesta.

"Poslodavci i sindikati u turizmu zajednički apeliraju da se hitno donesu mjere pomoći turizmu koje će osigurati likvidnost u funkciji očuvanja radnih mjesta i kako bi se osigurali uvjeti poslovanja za nastavak turističke godine i normalizaciju poslovanja", kaže se u priopćenju Socijalnog vijeća za turizam koje prenosi Hrvatska udruga poslodavaca.

Dodaju kako će te mjere ovisiti o trajanju i opsegu štete nastale uslijed utjecaja koronavirusa na gospodarstvo.

"U situaciji praktički zaustavljenog ili znatno smanjenog poslovanja ugostiteljskih objekata nužne su hitne odluke kako bi se osigurala primanja radnika", napominju iz Vijeća.

Vijeće i predlaže skup mjera, među kojima je oslobađanje od obveze plaćanja poreza i doprinosa na plaće za radnike koji su trenutno bez posla i/ili rade u značajno smanjenom intenzitetu, s ciljem očuvanja radnih mjesta i likvidnosti, kao i proširenje i prilagodbu mjere Stalni sezonac-smanjenje obveza angažmana u ovoj godini.

Predlažu i da se u mjeru mogu uključiti i sezonski radnici koji su trebali početi s radom, a do sada nisu bili u mjeri, kao i 'relaksaciju' uvjeta za provedbu mjere koje se odnose na najmanje održavanje broja zaposlenih osoba.

Traže i povoljno kreditiranje za likvidnost i/ili razradu modela plaćanja postojećih i budućih obveza (plaćanje kamata, odgoda glavnice) i/ili potpuni moratorij na kreditne obveze određeno vrijeme, ovisno o stupnju ugroze.

Mjera koju smatraju hitnom za donošenje je i smanjenje PDV-a i odgoda plaćanja poreza, smanjenje drugih fiskalnih i parafiskalnih obveza, koncesijskih naknada te javnih davanja prema lokalnim jedinicama, ali i aktivan pristup RH i korištenje predviđenih mjera za pomoć turističkom sektoru iz EU sredstava.

"Kroz ulogu odgovornog socijalnog partnera u razgovoru smo da kao potpisnici Kolektivnog ugovora ugostiteljstva razmotrimo mogućnosti da posebnim dodatkom privremeno stavimo izvan snage postignuti dogovor o povećanju najnižih osnovnih plaća u ugostiteljstvu za 2020.", naglašavaju iz tog Vijeća.

Svjesni su i, kako kažu, da ako ovakva situacija potraje nije ugrožen samo radni odnos stalnih radnika, nego posebnu brigu vode i o sezonskim radnicima s kojima je već dogovoreno zapošljavanje, ali zbog ove situacije nisu uspjeli početi s radom kako je planirano. Iznose i procjene da je takvih radnika ukupno oko 10 tisuća, kako lokalnih stanovnika tako i najvećim dijelom sezonskih radnika iz kontinenta i Slavonije.

Za te radnike naglašavaju da su, iako trenutno nemaju zasnovan radni odnos, računali na zapošljavanje u turizmu i s ovom su situacijom jednako pogođeni, bez socijalne sigurnosti i neizvjesno je s kolikom će odgodom moći početi s radom.

"Stoga za radnike predviđene za rad u sezoni s kojima je poslodavac dogovorio zapošljavanje, a realizirat će ga s većom odgodom, predlažemo mjere uvođenje naknade za čekanje na posao u visini 70 posto prosječne plaće RH, te proširenje mjere stalni sezonac na sve koji su trebali biti zaposleni za period čekanja na zaposlenje od 1. travnja na dalje", poručuju iz Vijeća.

Predsjednik Sindikata turizma i usluga Hrvatske (STUH) i predsjednik Socijalnog vijeća za turizam Eduard Andrić ocijenio je pak da je "očuvanje zaposlenosti i postojećih radnih mjesta u turizmu ključni interes za cjelokupno gospodarstvo Hrvatske, budući da je turizam temeljni pokretač gospodarstva i razvoja ostalih usko poveznih djelatnosti: prometa, trgovine, poljoprivrede, graditeljstva, kulture, sporta i drugih".

"Potrebna su hitna rješenja i važno je pri tome da svoj doprinos daju svi - poslodavci, sindikati i Vlada, odnosno javni i državni sektor, jer kao što poslodavci ostaju bez dijela svojih prihoda i javni sektor će morati hitno donijeti određene odluke kako bi se smanjili ukupni troškovi poslovanja", poručila je direktorica HUP-ove Udruge ugostiteljstva i turizma Natali Komen Bujas.

Komentara 2

AA
aabbcc
18:01 16.03.2020.

Otvorite racuna pa ako turisti ne mogu doci nema veze, mogu poslati pare.

DU
Deleted user
14:55 16.03.2020.

Odjebite sa tim turizmom vise.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije