Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

EK predstavila mjere za suočavanje s gospodarskim posljedicama koronavirusa

"Komisija će koristiti sve instrumente koji su joj na raspolaganju kako bi ublažila posljedice pandemije", ističe von der Leyen.
13. ožujka 2020. u 15:50 1 komentara 332 prikaza
Ursula von der Leyen
Foto: Philipp von Ditfurth/DPA/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Europska komisija je u petak najavila "maksimalnu fleksibilnost" u pogledu europskih fiskalnih pravila i pravila o državnim potporama kako bi države članice mogle pomoći ugroženim sektorima zbog koronavirusa.

Koronavirus Pratite s nama Zbog zaraženog igrača upitan nastavak sezone, i Turci prekidaju ligu

"Države članice treba ohrabriti da poduzmu sve potrebne mjere za potporu svojim gospodarstvima", izjavila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Predsjednica Komisije von der Leyen, izvršni potpredsjednici Komisije Margrethe Vestager i Valdis Dombrovskis predstavili su u petak mjere za ekonomski odgovor na krizu uzrokovanu koronavirusom.

"Komisija će koristiti sve instrumente koji su joj na raspolaganju kako bi ublažila posljedice pandemije", ističe von der Leyen.

ANALIZA UGLEDNOG ZNANSTVENIKA Đikić: Koronavirus nije opasan za 80-90 posto ljudi

Fiskalna pravila EU propisuju da proračunski deficit ne smije biti veći od tri posto BDP-a, a javni dug preko 60 posto. 

Komisija smatra da je pandemija koronavirusa nešto što je izvan kontrole vlada, što opravdava veće troškove za zdravstvo i ciljane mjere za potporu tvrtkama i radnicima.

EU ima i stroga pravila o državnim potporama kako se ne bi remetila poštena tržišna utakmica na jedinstvenom tržištu, a za nadzor poštivanja tih pravila zadužena je Komisija.

Kako pravilno oprati ruke i zaštititi se od virusne i bakterijske infekcije?

Zbog izvanredne situacije s koronavirusom, neki gospodarski sektori poput turizma, hotelijerstva, prometa snažno su pogođeni i stoga Komisija najavljuje pravila za kompenzaciju poduzećima iz tih sektora, te mogućnost da nacionalne vlade mogu pomoći bankama da imaju odgovarajuću likvidnost.

Komisija navodi da glavni fiskalni odgovor na krizu treba doći iz proračuna država članica. 

Države članice mogu osmisliti mjere potpore u skladu s postojećim pravilima EU-a. Mogu poduzeti mjere, poput subvencioniranja plaća, suspenzije plaćanja korporativnih poreza i poreza na dodanu vrijednost. Zemlje članice mogu davati izravnu financijsku potporu potrošačima, primjerice za otkazane usluge ili ulaznice za koje im pružatelji usluga nisu vratili novac.

Koronavirus u Njemačkoj KORONAVIRUS Merkel: Njemačka je u jedinstvenoj i iznimnoj situaciji zbog koronavirusa

Pravila o državnim potporama omogućavaju vladama da pomognu tvrtkama koje imaju problema s likvidnošću i koje trebaju hitnu pomoć za spašavanje. Ugovor o EU predviđa i mogućnost kompenzacije tvrtkama za štetu za koju su odgovorne izvanredne okolnosti, uključujući i mjere za potporu turizmu i zračnim prijevoznicima, objašnjava Komisija.

Trenutačno, situacija u Italiji je takva da se može primijeniti odredba iz Ugovora o EU o kompenzacijama, dodaje Komisija.

Za hitnu pomoć malim i srednjim poduzećima koja su najteže pogođena, iz proračuna EU-a koristit će se postojeći instrumenti kako bi se kompanijama pomoglo s likvidnošću, kao dopuna mjerama s nacionalne razine.

ZAGREB Mjere zbog koronavirusa u hrvatskim bolnicama: Odgađaju se neki pregledi

Komisija najavljuje da će iz proračuna EU-a uskoro biti usmjereno milijardu eura kao jamstvo Europskom investicijskom fondu da potakne banke da osiguraju sredstva za mala i srednja poduzeća. Ta mjera pomogla bi najmanje sto tisuća malih i srednjih poduzeća s oko osam milijardi eura kredita.

Komisija predlaže i investicijski fond od 37 milijardi eura u okviru kohezijske politike.

NE Krško PRIOPĆENJE Zbog koronavirusa promjene i u NE Krško: 'Sveli smo zarazu na minimum'

Komisija predlaže da se ove godine odustane od obveze da države članice moraju vratiti neiskorištena sredstava koja su im dodijeljena za predfinanciranje projekata iz strukturnih fondova. To iznosi osam milijardi eura, koji bi poslužili za mobiliziranje još 29 milijardi eura.

Tema: Koronavirus

NEVJEROJATNO!
Fotografija s vjenčanja otkrila tajnu njezina supruga: 'Posumnjala sam kad sam vidjela muževe sestre'
Ranoranilac ili noćna ptica?
Noćna sova - Kako večernji tip ljudi preživljava u jutarnjem svijetu?
  • Avatar majkuvam
    majkuvam:

    Evo spasa od prave osobe!Na kojoj je god poziciji u Njemačkoj bila,iza sebe je ostavila kaos.Unatoč svemu nagrađena da bude na čelu evropske komisije.Dokazala je da nije nimalo kvalificirana,ali to nije bitno.Možda bi mogla uzeti Kurza za savjetnika...