Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uvjetni otpust

Posljednji osuđeni iz gospićke skupine u studenome na slobodi

'gospicki slucaj tihomir oreskovic je poceo  iznositi svoju obranu pred sutkinjom ikom saric u rijeci........... za crrnu jurasic snimio p lovrovic'
''
05.10.2012.
u 20:50

Tihomir Orešković bio je prvookrivljeni u postupku u kojem mu se sudilo zajedno s Mirkom Norcem, Stjepanom Grandićem i Ivicom Rožićem za ratni zločin počinjen u jesen 1991. godine u Gospiću

U studenome iz kaznionice u Lipovici-Popovači na uvjetnu slobodu izlazi Tihomir Orešković, posljednji zatvorenik iz tzv. gospićke skupine kojoj je suđeno zbog ratnog zločina nad srpskim civilima. Od dosuđenih mu 15 godina zatvora, Orešković je na robiji proveo, kaže njegov odvjetnik Željko Olujić, deset godina. Da iziđe pet godina prije isteka ukupne kazne odlučilo je na nedavnoj sjednici Povjerenstvo za uvjetni otpust Ministarstva pravosuđa, potvrđuje odvjetnik:

– Orešković ispunjava preduvjete za izlazak na uvjetni otpust - izdržao je dvije trećine kazne, ima zdravstvenih teškoća – prokomentirao je Olujić.

Ostao bez čina

Tihomir Orešković bio je prvookrivljeni u postupku u kojem mu se sudilo zajedno s Mirkom Norcem, Stjepanom Grandićem i Ivicom Rožićem za ratni zločin počinjen u jesen 1991. godine u Gospiću. Osuđujuća presuda za prvu trojicu izrečena je 2003. godine na Županijskom sudu u Rijeci - Norac je osuđen na dvanaest, Grandić na deset godina zatvora, a Rožić je oslobođen. Objedinjavanjem kazni za zločine počinjene u Gospiću i Medačkom džepu Norac je na kraju osuđen na ukupno 15 godina zatvora, pa je lanjskog studenog, po odluci Povjerenstva za uvjetni otpust, pušten na slobodu, više od četiri godine prije isteka kazne. Stjepan Grandić tražio je, i dobio, pomilovanje od bivšeg predsjednika Stjepana Mesića čija mu je komisija \"poklonila\" dvije godine. Sam bivši predsjednik svoj trojici oduzeo je odličja koja su dobili za zasluge u ratu pa je Orešković ostao bez Reda hrvatskog trolista, Norcu je oduzeto sedam odličja i priznanja, a Grandiću Red hrvatskog pletera i Spomenica domovinske zahvalnosti. Prije dvije godine predsjednik Ivo Josipović Tihomiru Oreškoviću oduzeo je čin pukovnika, a Norcu čin generala.

Povlastice u Lepoglavi

Tijekom izdržavanja kazne Tihomir Orešković jedno je vrijeme bio na slobodi, zbog liječenja. No umjesto da bude u bolnici, mediji su zabilježili da se u to vrijeme (koje mu se ne računa u izdržavanje zatvorske kazne) šetao gradom. Kada je u kaznionici u Lepoglavi, gdje je bio isprva smješten, provođen nadzor utvrđeno je da se nije pogodovalo samo Hrvoju Petraču već i njemu, i to tako da je iz zatvorenog premješten u poloutvoreni odjel kaznionice, a da nije imao uvjete za premještaj.

Komentara 7

UR
U-Ras
21:16 05.10.2012.

bijedne li države............. zanima me samo dali je netko od sudaca, tužitelja, raznih predsjednika i ostale političke klike pokušao uopće doći u Gospić 91?! Grad pod stalnim bombardiranjem i napadima a pun petokolonaša kosovaca, četnika, sabotera i špijuna............trebali su valjda uzeti guščja pera i škakljati agresora i pomagače, po gujici. Neka si ti nama izašao, Tiho.

KA
kadulja
21:27 05.10.2012.

danas je josipović održao skup socijalna pravda s naglaskom povratka srba.Skupili su se i oni koji su nosili kokardu i oni koji su djelovali u "pozadini"Koliko sam vidio najglasniji je bio bivši novinar dalekovidnice miloševići oni traže što brže vraćanjee stanarskih prava i još go...no govori o kroatocentričnom školstvu ni to im više ne odgovara.Umjesto da im ovi naši jadnici kažu Hrvati u vojvodini nemaju nikakva prava ,da ne uče po Hrvatskom programu na šta po ugovoru imaju pravo ovi im se klanjaju,

OB
-obrisani-
21:12 05.10.2012.

S obzirom za kakvu gomilu smeća se borio pravo je čudo da ilazinakon 2/3 odslužene kazne .dase pitra gomila smrdljivog smeća - većinastanovnika Hrvatske on bi još bio najmanje 20 godina , jer da je bio pametan mogao je upisati neki fakultet i lijepo se oblokavati po studentskom domu ili ako ne to, onda otići u Njemačku i tamo uživati kao izbjeglica. Ovako sad doživljava da predsjednik kojeg je izabrao narod za kojeg se borio danas derneči sa onima koji ne mogu smisliti državu hrvatsku , od te države dobiju daleko više novca nego branitelji i imaju znatno veća prava nego pripadnik specijalne policije ili gardijske brigade .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije