Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Poslastica za filmofile: U grad bez kina stiže 10 dokumentaraca

Publika će vidjeti najbolja djela iz programa afirmirane manifestacije koja se punih 11 godina održava u Širokome Brijegu, a okuplja radove iz 22 zemlje
13. siječnja 2011. u 17:01 1 komentara 2 prikaza
festival

Brod možda može bez kina, ali ne i bez filmskih projekcija. Ključni je to motiv i povod bio brodskoj udruzi SB film kada se prije dva mjeseca odlučila organizirati retrospektivu dokumentarnih filmova iz programa afirmiranog Mediteran film festivala, koji se punih 11 godina održava u Širokom Brijegu u BiH. Retrospektiva će se, pod medijskim pokroviteljstvom Večernjeg lista, u brodskoj Kazališno-koncertnoj dvorani I. B. Mažuranić održati od 1. do 3. travnja.

Impresivna postava žirija

– Riječ je o festivalu dokumentarnog filma iz 22 zemlje mediteranskog podneblja, od Španjolske do Izraela i Maroka. O vrijednosti festivala svjedoči podatak da su članovi žirija Rada Šešić, stalna predavačica na nizozemskom Institutu za filmsku edukaciju u Amsterdamu, i Ibtisam Mara'ana, izraelska redateljica i dobitnica specijalne nagrade IDFA u Amsterdamu, što predstavlja ekvivalent nagradi Oscar u svijetu igranog filma, te Elma Tataragić, selektorica natjecateljskog programa Sarajevo film festivala – objašnjavaju Bernard Karakaš i Saša Karić u ime udruge SB film. Tijekom retrospektive publici će biti prikazano deset najboljih filmova ovogodišnje selekcije iz festivalske dokumentarističke produkcije 22 mediteranske zemlje.

– Cijelu retrospektivu pratit će i Srednja škola M. A. Relkovića, čiji će učenici agroturističkog smjera biti pomagači i na usluzi gostima, među kojima i priznatim producentima igranih i dokumentarističkih filmova za njihova boravka u Brodu – dodaje B. Karakaš. Travanjska filmska fešta dobila je i značajnu potporu sponzora te pokrovitelja, koji žele kinopredstave vratiti u Brod.

Još jače namjere

– Retrospektiva je zapravo uvod u festival igranih i dokumentarnih filmova 30 tzv. mladih država, nastalih od pada Berlinskog zida 1989. do danas, od Njemačke i SSSR-a do Namibije i Jemena. Izgledna je i mogućnost da ćemo filmove tih zemalja u Brodu moći vidjeti već u travnju 2012. – rekao je B. Karakaš.

ČULA JE I BOLJIH
Josipa Lisac o izvedbi himne Lady Gage: 'Nije ona tako strašna pjevačica'
Udruga Kamensko
BOLJE SUTRA
Dokazali su da je moguće – nova zaposlenja uslijed pandemije
  • Avatar Golum
    Golum:

    sve je to lijepo ali ovaj festival neće otvoriti nova radna mjesta u SB-u.....ovo još treba financirati što iz gradske blagajne što sponzori.....zarada 0 kn