Naslovnica Vijesti Hrvatska

Poslali 16.804 pisma o interesu za ugradnju dizala

Trošak ugradnje dizala procijenjen je od 340.000 do 440.000 kuna
21. prosinca 2018. u 13:50 0 komentara 671 prikaza
Dizalo
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Koordinacijski odbor društava i udruga HP i HT umirovljenika Hrvatske jučer je poslao putem Hrvatske pošte 16.804 pisama na adrese predstavnika vlasnika stanova u višeetažnim stambenim građevinama visine tri kata i više, koje nemaju ugrađeno osobno dizalo. U pismu je priložen i obrazac pretprijave za ugradnju liftova unutar postojeće građevine ili panoramskog dizala uz bespovratnu financijsku pomoć u troškovima ugradnje iz fondova EU.

Ugradnja dizala APEL GRAĐANIMA Nedostaje 19.550 kuna za slanje pisama za dizala

Iz Koordinacijskog odbora poručuju da su tekst pisma i obrazac pretprijave objavljeni i na internetskim stranicama Hrvatske gospodarske komore - hgk.hr te da je rok za vraćanje pretprijave 31. siječanj 2019.

Isprika zbog kašnjenja

Iako su u Koordinacijskom odboru ta pisma planirali poslati početkom prosinca, ona su poslana tek jučer. Predsjednik Koordinacijskog odbora Božidar Buhin kaže da se ispričavaju zainteresiranim građanima zbog tog zakašnjenja, do kojeg je došlo jer nisu primili donacije kojima su se nadali za kupnju, tiskanje adresa pisma te pakiranje i otpremu pisama.

- Odlučili smo se ne prekidati akciju, čije rezultate, pored ostalog čekaju Vlada RH i EU, pa smo beskamatno posudili nedostatna sredstva s razumnim rokom vraćanja. Mi nemamo nikakvih prihoda, sve poslove, pa i na ovom programu “Dostupnost do stana” već 3 godine radimo volonterski - objašnjava Buhin.

Dodaje da su stoga uputili apel građanima i organizacijama koji sad ponavljaju, da im doniraju minimalan iznos na žiro račun HR 08 239 000 111 00 139 486 Društvo HPT umirovljenika Zagreb, kako bi mogli vratiti tu pozajmicu.

Stanari žele ugraditi dizalo u zgradu ali im gradske vlasti to ne dopuštaju STANARI ZELENOG OTOKA Za lift u zgradi mijenjali smo Ustav, GUP i Zakon o gradnji

Ukupan trošak slanja 16.804 pisama, prema podacima Koordinacije, je oko 43.000 kuna, no umirovljenicima je nedostajalo 19.550 kuna koje su u međuvremenu posudili.

Inicijatori te akcije očekuju da će dobiti 11.000 pretprijava te da će biti potrebno ugraditi oko 13.500 dizala s obzirom na to da u nekim zgradama ima više stubišta. U Koordinaciji su izračunali da je za ugradnju tih 13.500 dizala u četiri godine potrebno osigurati 536 milijuna eura. Pri tome je trošak ugradnje jednog dizala procijenjen, ovisno o broju katova zgrade, od 340.000 do 440.000 kuna, a od tog iznosa 85 posto pokrilo bi se iz fondova EU.

U veljači se pak očekuju izmjene operativnog programa “Konkurentnost i kohezija” u kojem bi se osigurao novac za ugradnju dizala odnosno za program “Dostupnost do stana”.

Silvano Hrelja i Anka Mrak Taritaš Apel GLAS-a i HSU-a: 'Ministrice Žalac, otvorite nišu za gradnju liftova u zgradama koje ih još nemaju'

U tom programu uz Koordinacijski odbor sudjeluje i Hrvatska gospodarska komora - Komora Zagreb i Hrvatska udruga za dizala.

HGK distribucija

HGK će pak putem svog Udruženja upravljanja zgradama, a koje broji više od 250 tvrtki koje se bave poslovima održavanja te putem Udruženja gradova RH i strukovnih udruženja upravitelja, distribuirati upitnik – pretprijavu kojom će zainteresirani predstavnici suvlasnika – stanara iskazati interes za sudjelovanjem u tom projektu. 

Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.