Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Uskoro skuplje cigarete? U javnoj raspravi nova uredba o trošarinama

Minimalna trošarina na cigarete povećala bi se za 74 kune, sa 755 kuna na 829 kuna za tisuću komada
24. siječnja 2020. u 20:36 6 komentara 996 prikaza
Cigarete
Foto: Borna Filić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Uskoro se može očekivati poskupljenje cigareta jer je Ministarstvo financija u javnu raspravu poslalo prijedlog nove uredbe kojim predviđa povećanje specifične trošarine na cigarete za 40 kuna za tisuću komada, a planira uvesti trošarine i na neke nove duhanske proizvode, među njima i na e-tekućine i grijane duhanske proizvode.

Policija zaplijenila 250 kilograma duhana SIVO TRŽIŠTE Duhan i cigarete na crno kupuje 88.000 pušača

Ministarstvo financija je, naime, u e-savjetovanje uputilo prijedlog nove uredbe o visini trošarine na duhanske prerađevine i duhanske proizvode, a javna rasprava će trajati do 3. veljače.

Prema tom prijedlogu, specifična trošarina na cigarete bi sa sadašnjih 335 kuna za tisuću komada porasla na 375 kuna, dok bi proporcionalna trošarina ostala na 34 posto od maloprodajne cijene.

Minimalna trošarina na cigarete povećala bi se za 74 kune, sa 755 kuna na 829 kuna za tisuću komada. Ta se minimalna trošarina plaća ako je iznos ukupne specifične i proporcionalne trošarine niži od ukupnog iznosa propisane minimalne trošarine.

Ministarstvo u nacrtu predlaže da trošarina na sitno rezani i ostali duhan za pušenje ostane na 600 kuna za jedan kilogram.

Ilustracija za pušenje AUSTRIJA Na snagu stupila stroga zabrana pušenja u javnim prostorima: Kazne od tisuću do 10 tisuća eura

No, u odnosu na važeću uredbu, koja je na snazi od prosinca 2018. godine, uvodi i pet novih kategorija duhanskih proizvoda na koje bi se ubuduće plaćala trošarina - cigare i cigarilose, grijane i nove duhanske proizvode te e-tekućinu.

Tako bi se na e-tekućine plaćala trošarina od jedne kune za jedan mililitar, a na grijane duhanske proizvode iznosila bi 600 kuna za jedna kilogram.

Trošarina od 600 kuna za tisuću komada plaćala bi se ubuduće i na cigare i cigarilose, a i na novi duhanski proizvod bi se plaćala trošarina, i to od 600 kuna za kilogram.

Nakon što prođe javno savjetovanje, novu uredbu treba prihvatiti i hrvatska Vlada.

električna cigareta ovisnost broj 1 Budućnost 
bez dima - klasične cigarete odlaze u povijest

S obzirom i na nove duhanske proizvode koji bi bili obuhvaćeni trošarinskim sustavom, promijenio bi se i sam naziv uredbe - o visini trošarine na duhanske prerađevine i duhanske proizvode, dok joj je sada naziv uredba o visini trošarine na cigarete, sitno rezani duhan i ostali duhan za pušenje.  

Uobičajeno više trošarine znače i poskupljenje cigareta. Zadnji je put Vlada povećala trošarine na cigarete krajem 2018. godine, a nakon toga su cigarete poskupjele za oko dvije kune po kutiji.

Petra Dugandžić
detalji privukli pažnju
Petra Dugandžić prodaje svoj luksuzni stan u Zagrebu, a ovu prostoriju priželjkuju brojne Hrvatice
Online panel
Online panel
U čak 30 posto teških slučajeva “korone” izolirana i bakterija
  • DjD:

    Više cijene, više šverca.

  • ivanlijepi:

    to su sve nepusaci krivi a pogotovo ovi koji sad prestaju pusiti, znate li vi koliko jedan nepusac kosta poreznu upravu

  • megpehas:

    MooXi.net - sjajan projekt za odrasle koji žele pronaći seksualnog partnera