Naslovnica Vijesti Hrvatska

Struja bi od iduće godine mogla biti znatno skuplja! Panenić: Imamo mjere da to kompenziramo

S prosječnom potrošnjom od tri tisuće kilovat sati, kućanstvo je godišnju naknadu plaćalo 105 kuna, s PDV-om oko 130 kuna.
22. rujna 2016. u 15:35 30 komentara 5755 prikaza
struja-ilustracija
Foto: VL
Pogledajte galeriju 1/3

S prvim danom iduće godine poskupljuje struja, a sve zbog povećanja naknade za obnovljive izvore energije koju građani plaćaju na računima za struju kod svih opskrbljivača.

Naknada je namijenjena poticanju proizvodnje struje iz vjetra, biomase, sunca ili vode i protekle tri godine iznosi 4,4 lipe po potrošenom kilovat satu, javlja Novi list.

Prijedlog Ministarstva gospodarstva za Vladu, koja će ga najvjerojatnije prihvatiti jer drugog rješenja za poticanje nema, jest da naknada za iduću godinu poraste 12 lipa po kilovatsatu, za 2018. na 14, a u 2019. bi iznosila 15 lipa. To su iznosi bez PDV-a, a to znači da bi već od iduće godine poskupljenje bilo 15 lipa po kilovat satu.

To je znatno više poskupljenje od onoga koje se do sada spominjalo, jer je neslužbeno bilo govora o podizanju naknade na najviše šest, do osam lipa u sljedećoj godini. 

Novi list navodi i kako postoji velika mogućnost da na leđa građana padne i plaćanje tri lipe po svakom potrošenom kilovatsatu, novac namijenjen vaučerima za plaćanje struje socijalno ugroženih, a čiji trošak od listopada prošle godine podmiruju opskrbljivači energijom

S prosječnom potrošnjom od tri tisuće kilovat sati, kućanstvo je godišnju naknadu plaćalo 105 kuna, s PDV-om oko 130 kuna. Nakon naknade plaćat će 450 kuna godišnje, odnosno 37,5 kuna mjesečno. Pridodaju li se time tome i lipe za socijalne vaučere, trošak će narasti, uključujući PDV, na 570 kuna godišnje, odnosno 47,5 kuna mjesečno. 

Znatno će veće račune imati primorska, odnosno dalmatinska kućanstva koja se griju na struju, a čija potrošnja doseže i sedam tisuća kilovatsati. Oni bi godišnje mogli izdvajati više od 1300 kuna.

Panenić: Imamo mjere za kompenzaciju

Ministar gospodarstva u tehničkoj Vladi RH Tomislav Panenić izjavio je danas u Vukovaru kako neće doći do poskupljenja cijene električne energije kako su to prenijeli neki mediji. Na izvanrednoj konferenciji za novinare, organiziranoj na ovu temu, Panenić je rekao kako će Most ustrajati na tome da ne dođe do povećanja cijene kao i da su pronađeni već neki modeli koji je nivelirati rast naknade za obnovljive izvore energije.  

- To nam je kroz izmjene Zakona o tržištu električne energije, do kojih je došlo na zadnjoj sjednici Vlade, u amanet ostavila bivša Vlada. Naknada sada iznosi 3,5 lipa bez PDV, a trebala bi narasti na 10-12 lipa po kW/h. Pravilnik na snagu stupa s 1. siječnjem iduće godine i mi ga moramo početi primjenjivati ili će uslijediti tužbe. Međutim, do poskupljenja cijene neće doći, istakao je Panenić.  

Dodao je i kako nisu točne informacije da bi sukladno novim iznosima naknada cijena električne energije narasla nekoliko puta nego da bi to, na mjesečnoj bazi prema kućanstvima koja troše prosječne količine električne energije, bio rast od 30-ak kuna. Kazao je i kako su već obavljeni razgovori s HEP-om koji će unutar svojih kalkulacija pronaći model. Govoreći o ovoj problematici Panenić je rekao i kako u Hrvatskoj imamo previše ugovorenih proizvođača električne energije iz vjetroelektrana ali i da je to politička odluka.  

- Na sjednici 17. rujna 2015. godine naređeno je da se ugovore sve količine električne energije iz vjetroelektrana što je značilo novih 300 MW. To je dovelo do problema s uravnoteženjem sustava. Sada imamo situaciju da neki proizvođači ostvaruju visoke profite na račun građana, rekao je Panenić.  

Pozdravio dolazak Runtića

Na novinarski upit kako teku razgovori o sastavljanju nove Vlade RH i hoće li Most ustrajati da zadrži ministarstvo gospodarstva Panenić je rekao kako i ove manipulacije pojedinih interesnih skupina pokazuju kako treba svakako insistirati da Most zadrži to ministarstvo.  

- Samo tako možemo garantirati kako ćemo riješiti pojedine probleme iz proteklog razdoblja, istakao je Panenić.  

Na upit znači li to da potencijalnim koalicijskim partnerima ne vjeruje ili ne vjeruje dovoljno rekao je kako se međusobno povjerenje grad, kako pozdravlja pregovore kao i da očekuje da druga strana ima prema Mostu povjerenja. Kazao je i kako nije izravno uključen u pregovore HDZ-Most te da ne zna dokle su došli ti pregovori. Pozdravio je i prelazak Hrvoja Runtića u redove Mosta, gdje će djelovati kao neovisni zastupnik, ali i dodao da ne zna tko bi mogao biti 15. saborski zastupnik Mosta.  

- Most ima izabranih 13 zastupnika. Sada nam je prišao i Runtić. Taj 15. s liste je na razini špekulacija i ja nisam nikakvo konkretno ime čuo, zaključio je Panenić.

>> Emisije CO2 po novom protokolu: Auti poskupljuju i više od 10.000 kuna

VIP izdvaja za Vas

 • Avatar Štilcovana_Katabolcna
  Štilcovana_Katabolcna:

  Ako je ovo istina, onda je to velika SRAMOTA. Ovaj je HEP leglo lijenčina i političkih uhljebnika. Srežite te "jake" menadjere pa će struja pojeftiniti.

 • rudvanvart:

  Struja nam poskupljuje zbog Kreše Milanovića! Hoće li mediji napokon početi otvoreno pisati o Milanovićevim mutnim poslovima? Od svih korupcijskih afera koje su zabilježene u njegovom mandatu, a neke se najdirektnije vežu uz njega, nije spomenuta ni jedna. Ovu aferu ... prikaži još!u oko poskupljenja struje nećete moći izbjegavati! Hrvatska Energetska Regulatorna Agencija, u kojoj su i dalje SDP-ovi uhljebi, ovo ljeto izdala je priopćenje o dodjeli tzv. prethodne energetske suglasnosti proizvođačima obnovljive energije. Među njima je najveću kvotu od Milanovićeve vlade dobio poduzetnik čiji brat je skinuo hipoteke s nekretnina obitelji Milanović (cca 800 tisuća eura). Milanović i njegova hobotnica će zaraditi 930 milijuna kuna. HERA sad otkriva "niz nepravilnosti u tom postupku". Ali samo u svom priopćenju. Novine o tome ne pišu ni retka. Razumijem da Milanovićev sluga Cvitan šuti i sabotira istrage protiv Milanovića, ali zašto mediji šute o Milanovićevim kriminalnim poslovima?

 • Avatar PetarZrinski
  PetarZrinski:

  Neka radije HEP provjeri potrošnju svojih djelatnika koji već godinama ako ne i desetljećima kradu struju pa onda neće trebati povisivati cijenu kilovata. ... prikaži još!ti cijenu kilovata.