Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRVIH 5 GODINA

Posjetitelji se u Muzej neandertalaca u Krapini u prosjeku vraćaju – triput

25.01.2013. Muzej Krapinskih neandertalaca, Krapina - Velik broj ljudi posjetio je Muzej Krapinskih neandertalaca na Noc muzeja 2013. OSim u postavu muzja pojetitelji su mogli uzivati i u glazbenom programu. Photo: Matija Topolovec/PIXSELL
Foto: Matija Topolovec/Pixsell
04.03.2015.
u 07:00

Popularna ustanova nedavno je zabilježila polamilijuntoga gosta

Muzej krapinskih neandertalaca, otvoren prije točno pet godina, izazvao je revoluciju u hrvatskoj muzejskoj praksi i donio novi, posve drugačiji pristup prezentaciji muzejske građe. Tvrdi to mr. sc. Vlasta Krklec, ravnateljica Muzeja Hrvatskog zagorja, ustanove pod koju spada i muzej na 1200 četvornih metara. Nedavno je zabilježen polamilijunti posjetitelj, što je rekord širih razmjera.

– Jedan smo od rijetkih muzeja u svijetu koji ima nalazište "in situ" (na mjestu otkrića) te točno znamo gdje je nekada postojala polušpilja Hušnjakovo, zahvaljujući preciznim istraživanjima geologa Dragutina Gorjanovića Krambergera. Nalazište je zaštićeno kao prvi paleontološki spomenik prirode u Hrvatskoj – ističe ravnateljica.

Osamdeset posto posjetitelja su učenici jer većina škola odrađuje terensku nastavu u Krapini. Program je prilagođen svim uzrastima. Posjetitelji se u prosjeku vraćaju tri puta, a bilježi se i porast stranih gostiju jer je Krapina prvi grad nakon graničnog prijelaza Macelj.

– U planu je izdavanje opširnog kataloga stalnog postava, dječji audiovodič i online rezervacija posjeta. Tu je i projekt pretpovijesnog parka krapinskih neandertalaca koji bi uključivao uređenje Kneippove zgrade podno nalazišta, u kojoj su planirani svi dodatni sadržaji koji bi doprinijeli razvoju kulturno-turističke destinacije, od prostora za povremene izložbe, radionice, igraonice, knjižnice i infopunkta za cijelo Hrvatsko zagorje do multimedijalne dvorane, suvenirnice, restorana i kafića – najavljuje ravnateljica.

>> Pračovjek postavljen unatoč svađama

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije