Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Presuda Weinsteinu

Porota odbacila sve tvrdnje da je pokret #MeToo otišao predaleko

Harvey Weinstein na sudu
Foto: REUTERS
1/4
26.02.2020.
u 09:52

Nakon presude Harveyu Weinsteinu žrtvama će biti lakše prijaviti silovanje. Weinsteinu prijeti ukupna kazna od 29 godina zatvora, a duljina služenja bit će mu određena 11. ožujka

Osuda bivšeg producenta i filmskog hollywoodskog mogula Harveya Weinsteina (67) zbog seksualnih zločina u ponedjeljak u New Yorku ući će u povijest. Iako se još ne zna koliko će dugu kaznu služiti producent, taj ključni slučaj mogao bi u budućnosti dati novu hrabrost ženama koje će istupiti s konkretnim optužbama protiv moćnih pojedinaca koji koriste svoj položaj kako bi seksualno iskoristili ili čak silovali žene. Također, osuda Weinsteina dat će novi legitimitet pokretu #MeToo koji okuplja upravo žene poput Weinsteinovih žrtava, a koji su neki kritičari dovodili u pitanje.

“Pokušaji normalizacije”

Weinstein je osuđen u ponedjeljak u New Yorku u dva slučaja: zbog silovanja glumice Jessice Mann 2013. te seksualni napad na asistenticu Mimi Haleyi 2006. godine. Pritom je oslobođen po tri točke optužnice za seksualno predatorstvo. Prijeti mu ukupna kazna od 29 godina zatvora, a duljina služenja bit će mu određena 11. ožujka. Nakon ovog suđenja, čeka ga i drugo u Los Angelesu gdje su ga također dvije žene optužile za seksualne napade. Kazna bi mu se tako mogla dobrano povećati.

Protiv Weinsteina je ukupno istupilo oko 80 žena koje tvrde da ih je silovao, među njima su i poznate glumice poput Gwyneth Paltrow, Ume Thurman i Salme Hayek. No, u većini je slučajeva nastupila zastara koja je onemogućila suđenje protiv njega. Iako se u Weinsteinovu slučaju radilo o vrlo poznatom optuženiku, optužnica nije uopće bila lagana zato što su obje žene po čijim je prijavama producent osuđen, s njim nastavile romantičnu vezu nakon seksualnog napada.

Tako je, primjerice, i godinu dana nakon što ju je silovao, Mann slala Weinsteinu poruke da ga voli i da bi željela da upozna njezine roditelje. I 2017., dakle četiri godine nakon silovanja, govorila mu je da ga voli. Te su poruke predočene poroti.

U sličnim prijašnjim slučajevima mnogi se tužitelji nisu odlučivali za podizanje optužnice zato što su se bojali da će dokaz o kasnijim prisnim i romantičnim odnosima između počinitelja i žrtve silovanja dovesti do njegova oslobađanja. No, sada se to nije dogodilo i Weinstein je osuđen, a upravo je to priznanje suda da se silovanje može dogoditi i u romantičnoj vezi jedno od ključnih za buduće slučajeve zaštite žena. Silovanje se može dogoditi i u braku, no prije su tužitelji, kako piše New York Times, imali predrasude da će porota na one koji istupaju s takvim optužbama protiv svojih partnera gledati kao na nedovoljno kredibilne.

Isto je tako za slučaj bilo važno to što su tužitelji kao svjedokinje doveli još tri žene koje su opisale kako ih je Weinstein silovao ili napao, ali ga zbog zastare nisu mogle tužiti. Barbara Ziv, psihologinja i vještakinja na sudu, rekla je da mnoge žrtve silovanja održavaju svoje odnose s ljudima koji su im naudili kako bi normalizirali svoja traumatična iskustva.

Weinsteinova odvjetnica Donna Rotunno svoju je obranu bazirala na napadanju pokreta #MeToo. Cijeli je pokret, govorila je Rotunno, otišao predaleko, a seksualni odnosi njezinog klijenta sa ženama koje ga optužuju bio je dobrovoljan s obje strane. Isto je tako tvrdila da su mnoge žene optužile producenta kako bi povećale svoju slavu.

Weinstein nije jedini

New York Times je u svom tekstu jučer dao tezu da je presuda protiv Weinsteina i presuda o pokretu #MeToo: porota je odbacila argumente Weinsteinove obrane.

“Presuda bi mogla biti simbolična prekretnica, pokazujući da seksualni zločini ne moraju slijediti uredan scenarij te bi mogla promijeniti javno vjerovanje o tomu koje žrtve imaju pravo tužiti počinitelje sudu”, piše New York Times.

“Harvey Weinstein djelovao je nekažnjeno i bez grižnje savjesti desetljećima u Hollywoodu. Bez obzira na to, trebale su godine i milijuni podignutih glasova da bi pravosudni sustav proglasio krivim jednog muškarca”, priopćio je pokret #MeToo.

Mnogi su borci za zaštite prava žena također pozdravili odluku suda, ali tvrde da borba za žrtve seksualnog nasilja nije ni izbliza gotova. I američki predsjednik Donald Trump objavio da je ova presuda velika pobjeda sa stajališta žena te da šalje snažnu poruku.

Samo dan nakon presude protiv Weinsteina španjolski je tenor Placido Domingo (79), koji je u SAD-u optužen da je seksualno uznemiravao dvadesetak žena, zatražio od njih oprost.

“Želim da znaju da mi je iskreno žao zbog patnje koju sam im nanio. Prihvaćam svu odgovornost za svoja djela”, napisao je jučer u priopćenju Domingo. Rekao je da je posljednjih mjeseci razmišljao o optužbama i da shvaća da su se neke žene bojale izjasniti strahujući za svoju karijeru. 

Komentara 1

DU
Deleted user
12:02 26.02.2020.

O njegovu karakteru ne bih, jer ga jednostavno ne poznajem. Ali tvrdim da on nikoga nije morao silovati jer su mu same davale u nadi da buju dobile nekakvu ulogu. Pa se sada osvećuju... A kaj se to "me too" dotikavle: dno dna i platforma za feministkinje koje vode križarski rat protiv muškaraca!!! Ja se više ne usudim biti sam u liftu sa meni nepoznatom ženom!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije