Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Oglasila se Porezna uprava i objasnila što se zapravo mijenja

Na mjesečne iznose primitaka učenika i studenata do iznosa od 5.050,00 kuna neće se obračunavati porez na dohodak
05. siječnja 2017. u 18:09 5 komentara 3712 prikaza
Fakultet
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

S obzirom na pogrešna tumačenja oporezivanja primitaka učenika i studenata od 1. siječna 2017. koja su izazvala pomutnju, osobito u studentskoj populaciji, Porezna uprava donosi priopćenje u kojem pojašnjava što se sve mijenja s navedenima datumom.

Naime, slijedom novih promjena, jasno je kako se godišnji neoporezivi dobitak, u odnosu na 2016. godinu povećava.

Zakonom o porezu na dohodak propisan je jedinstveni osnovni osobni odbitak za sve hrvatske građane, primatelje dohotka pa i učenici i studenti koji ostvaruju dohodak po bilo kojoj osnovi imaju pravo na neoporezivi osnovni odbitak u iznosu od 3.800,00 kuna mjesečno odnosno 45.600,00 kuna godišnje. 

Davor Bernardić Oporezivanje studenata Bernardić upitao Plenkovića: Hoće li u Hrvatskoj moći studirati samo djeca bogatih roditelja? Ivana Ninčević Lesandrić HOĆE LI STUDENTI IZAĆI NA PROSVJED? I Most reagirao: 'Kada ne možeš na jake, udari po najslabijima' 09.11.2010., Ekonomski fakultet, Kennedyjev trg, Zagreb, - Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipovic drzi predavanje na Ekonomskom fakultetu na temu Borba protiv korupcije - borba za ljudska prava. I najveca studentska dvorana bila je pretijesna za sve Oporezivanje zarada Mladež HDZ-a stala u obranu studenata, studenti pokrenuli peticiju i najavili prosvjede

"Učenici i studenti pored toga imaju pravo na dodatnih neoporezivih 15.000,00 kuna primitaka godišnje odnosno 1.250,00 kuna mjesečno što sve zajedno iznosi 5.050,00 kuna mjesečno odnosno 60.600,00 kuna godišnje. 

Prema tome, na mjesečne iznose primitaka učenika i studenata do iznosa od 5.050,00 kuna neće se obračunavati porez na dohodak

Ukoliko ukupni godišnji primici učenika i studenata ne prelaze iznos od 60.600,00 kuna sav eventualno plaćeni porez i prirez na dohodak prilikom isplata primitaka iznad 5.050,00 kuna mjesečno bit će im vraćen nakon godišnjeg obračuna.

Dakle, ponavljamo, svi primitci učenika i studenata do iznosa od 5.050,00 kuna mjesečno oslobođeni su plaćanja poreza na dohodak." -  stoji i upriopćenju.

"Postupanja posrednika pri zapošljavanju (student servisa) pri obračunu poreza na dohodak na primitke učenika i studenata bit će detaljno propisani već spomenutim Pravilnikom o porezu na dohodak koji je u izradi.

Međutim, s obzirom na novonastalu situaciju nerazumijevanja oko oporezivanja primitaka učenika i studenata, Ministarstvo financija - Porezna uprava će posrednicima pri zapošljavanju učenika i studenata, (student servisima i drugima) promptno dostaviti obveznu uputu o postupanju. 

Držimo potrebitim napomenuti i sljedeće da ukoliko učenik odnosno student ostvari dohodak na godišnjoj razini do iznosa od 15.000,00 kuna njegovi roditelji odnosno skrbnik ostvaruje poreznu olakšicu za njega uzdržavanog člana (do sada je bilo 13.000,00 kuna godišnje). 

Dodatno, napominjemo da je neoporezivi iznos stipendija učenicima i studentima za redovno školovanje u tuzemstvu i inozemstvu na srednjim, višim i visokim školama i fakultetima od 01. siječnja 2017. godine  iznosi 1.750,00 kuna mjesečno.

O navedenom su na sastanku održanom 5. siječnja 2017. u Poreznoj upravi upoznati i predstavnici Studentskog zbora s kojima će se sljedeći tjedan sastati i ministar financija Zdravko Marić."

>> 'Lošom komunikacijom napravili pomutnju, ali studenti sa zaradom do 5.050 kn neće plaćati porez'

Zagreb: Posljednji ispraćaj gradonačelnika Bandića
DVOSTRUKA MJERILA
Otto Barić revoltiran Bandićevim sprovodom: Jadnici, sram me gdje živim
UHVATI BIORITAM
Koji kronotip posjedujete? Upoznajte se s ovim unutarnjim satom koji trebate slušati
  • Ze Roberto u:

    Što će sada reći Most, indeks, partija.....???

  • ban1903:

    U ovoj državi svatko tumači propise na svoj način, pogotovo neodgovorni novinari... Sada bi trebalo novčano kazniti neodgovorne novinare... pa će se drugi put raspitati na pravom mjestu, a ne kod Bernardića & Co...

  • dalibor.hren:

    Netko laže!