Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Apsurd

Porez na čvor Matulji platila bivša vlasnica zemljišta!

Čvor Matulji
Nel Pavletić/Pixsell
29.01.2013.
u 20:00

Čak 30 posto autocesta i najmanje toliko cesta nije u gruntovnici. Kad nastupi porez na imovinu, opet ću platiti ja! – boji se bivša vlasnica

Trideset posto autocesta i najmanje toliko cesta u Hrvatskoj nije upisano u zemljišne knjige. To znači da se za zemljište na kojem su sagrađene te prometnice i dalje u gruntovnici kao vlasnici vode privatne osobe koje odavno nisu vlasnici nekretnina. Problem s neupisanim prometnicama seže još iz Jugoslavije. Naime, mnoga su zemljišta vlasnicima eksproprirana prije devedesetih, odnosno i prije nego što je osnovan HAC i HC, a taj problem nije ni danas riješen.

Godinama na sudu

Kakve muke zbog toga imaju konkretni ljudi, najbolje svjedoči primjer 92. godišnje gospođe Mire Beutz i njezine kćeri Branke Belamarić. Gospođa Beutz je 1995. godine od pokojnog brata naslijedila zemljište koje je njemu pak eksproprirano još 1989. godine i na kojem je 1991. godine sagrađen čvor Matulji. Te 1989. godine to nesagrađeno građevinsko zemljište deposedirao je tadašnji RSIZ za ceste Hrvatske, a njihov je sljednik bila Hrvatska uprava za ceste. Iako je u trenutku nasljeđivanja na cesti već bio sagrađen čvor Matulji, na dionici Matulji – Jurdani u sklopu autoceste Rijeka – Trst, i iako pokojni brat gospođe Beutz više nije bio vlasnik tog zemljišta, budući da se navedena cestarska uprava nije upisala kao vlasnik, on je i dalje ostao upisan u zemljišnim knjigama, a njegovom smrću zemljište je naslijedila gđa Beutz. Štoviše, na naslijeđeno zemljište, s kojim ne može ništa, morala je platiti i porez!

– Koliko smo točno poreza platili, ne znamo jer smo naslijedili još neke nekretnine i porez je plaćen na sve to zajedno – objašnjava njezina kći Branka Belamarić. Ona se pak već godinama gomba po sudu i traži da se Autocesta Rijeka – Zagreb, sadašnji koncesionar dionice na kojoj je čvor Matulji, upiše kao vlasnik tog zemljišta i da se njima vrati plaćeni porez kao i troškovi koje su imali svih ovih godina zbog postupaka po sudovima. Budući da se Hrvatska uprava za ceste 2001. godine podijelila na HAC i HC, a riječka obilaznica pripala je pod nadležnost HC-a, Branka Belamarić prvo se natezala s HC-om, a 2007. godine ugovorom o koncesiji ta je cesta pripala ARZ-u i sada se povlači s tim koncesionarom i moli ih da se upiši kao vlasnici.

Pokrenuli novu izmjeru

Iz HAC-a, kojima se B. Belamarić također obratila za pomoć, odgovorili su da ARZ kao koncesionar mora obaviti upis u zemljišne knjige. Također, iz HAC-a joj pišu da je Državna geodetska uprava pokrenula novu katastarsku izmjeru u općini Matulji još 2005., a kad posao bude gotov, ARZ će se upisati kao vlasnik.

– Bojim se da nam, kad jednom stupi na snagu porez na imovinu, ponovno ne odreže porez jer je moja majka u gruntovnici i dalje vlasnica zemljišta – zaključila je B. Belamarić.

Ključne riječi

Komentara 3

LI
Livi
21:18 29.01.2013.

Ako smo svi pred zakonom jednaki, rusite i ove objekte i platite legalizaciju.

RE
real
21:19 29.01.2013.

jednostavno ne plaćati porez, neka porezna uprava zaplijeni tu nekretninu

BU
bubimir
10:42 30.01.2013.

obratite se liniću za pomoć on će vam posuditi novac da platite porez i na zrak ako treba

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije