Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 51
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ITALIJA I NJEMAČKA

Populisti osvajaju lokalne, a gube nacionalne izbore

Foto: REMO CASILLI/REUTERS/PIXSELL
1/3
30.10.2019.
u 19:50

Matteo Salvini, čelnik desne Lige, nada se da će uspjeti isprovocirati prijevremene izbore za talijanski parlament

Premda stranke koje pobjeđuju na regionalnim izborima žele rezultate prikazati kao volju birača da i na nacionalnoj razini budu isti ili slični rezultati – to nije tako. Upravo to dokazuju i rezultati izbora održanih u nedjelju u njemačkoj Tiringiji (2,1 milijun stanovnika) i talijanskoj Umbriji (880.000 stanovnika), kao i nedavni rezultati u Budimpešti.

“I luster bi pobijedio”

U Tiringiji (bivši DDR) pobijedili su i krajnja Ljevica (Die Linke), koja je dobila 31 posto glasova, i krajnja desnica Alternativa za Njemačku (AfD) koja je dobila 23,4 posto glasova. Dvije stranke, dakako, ne mogu koalirati, ali rezultati koje su ostvarili govore o dubokom nezadovoljstvu građana. Jedni misle da će im biti bolje ako se približe društvenom uređenju kakvo su imali u Istočnoj Njemačkoj, a drugi misle da bi im bilo bolje u sličnom državnom uređenju, ali koje k tome mrzi sve što nije njemačko.

U talijanskoj regiji Umbriji pobijedila je koalicija desnog centra (Liga, Naprijed Italijo i Talijanska braća) koja je tako preuzela vlast od Demokratske stranke (bivši KP) koja je tu vladala od kada se u njoj bira regionalna vlast, odnosno od 1970. Liga Mattea Salvinija prva je stranka sa 36,9 posto glasova, a demokrati (PD) drugi su sa 22,3 posto. Kandidatkinja desnog centra za predsjednika regije Donatella Tesei dobila je čak 57,55 posto glasova. Salvini je kazao da bi svojedobno i luster pobijedio u toj regiji da ga je kandidirala Demokratska stranka, a sada je došlo do preokreta. Da, da je i Liga kandidirala luster, također bi pobijedila. Naime, predsjednica regije Umbrije od 2010. do 2019. bila je članica PD-a Catiuscia Marini, koja je tu vedrila i oblačila. Marini je u svibnju ove godine morala podnijeti ostavku zbog slučaja nezakonitih djelovanja u zdravstvu. Za nju u Umbriji drže da je mnogo toga vodila na mafijaški način. Nije čudo da su birači u toj regiji htjeli promjenu.

Vanjski neprijatelji

Čelnik AfD-a u Tiringiji Björn Höcke ponovno je glavnog neprijatelja zbog sadašnje situacije pronašao u bivšem DDR-u te u Židovima i strancima. Na ovim izborima pobijedila Ljevica zaslugom čelnika Boda Ramelowa koji je predsjednik regije od 2014. i vodio je pragmatičnu politiku bez zazivanja duhova iz prošlosti.

U Budimpešti je Orbánova kandidata uspjela pobijediti tek ujedinjena oporba. Dakle, teško je govoriti o tendencijama u državama na temelju rezultata lokalnih izbora.

Komentara 2

SU
Superhero
10:34 31.10.2019.

ne znam za Njemacku ali Italija je 2 zemlje gdje jedna ide naprijed, bogati se i uglavnom jedna je od najbogatijih regija u Europi (Sjeverna Italija) sa 4% nezaposlenosti a druga ima nezapsolenost 20%, emigraciju prema sjeveru Italije i Sjevernoj Europi, korupciju, mafiju i inace standard zivota ordpilike kao u Hrvatskoj. Salvini samo moze na Jugu glasove kupiti - to je svakome jasno.

Avatar Viktor999
Viktor999
22:56 30.10.2019.

Ne smijem komentirati druga tomaševića i njegove ˝velebne˝ zaključke jer mi odmah slijedi crveni i blokada profila ali zato svaki novi izbori pokazuju šta većina naroda u evropskim državama misli o njegovim crvenim ljubimcima😂😂😂

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije