Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 107
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ponos hrvatske

Ponos Hrvatske: Zadužili su nas dobrotom i hrabrošću

ponos Hrvatske (1)
Foto: Pixsell
1/29
19.12.2010.
u 20:48

Žiriju ove godine zacijelo nije bilo lako među 70 priča o humanosti običnih malih ljudi odabrati tko će dobiti nagradu Ponos Hrvatske – staklenu statuu “Srce na dlanu”

Svjetla pozornice u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu jednu su noć bila usmjerena u njih – ponos Hrvatske, obične male ljude čija nas hrabrost, humanost i dobrota nikada ne smiju ostaviti ravnodušnima.

Nagradu Ponos Hrvatske, koja se dodjeljuje pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Ive Josipovića, dobitnici su za ove, šeste dodjele, preuzimali iz ruku glumice Slavice Knežević.

Žiriju u sastavu Blanka Vlašić, Željko Pervan i Šime Strikoman ove godine zacijelo nije bilo lako iz 70 priča o dobroti odabrati onog tko će dobiti srce na dlanu i postati ponos Hrvatske.

Da se treba isticati dobrotu, humanost i hrabrost pojedinaca prepoznalo je 2005. godine uredništvo dnevnog lista 24 sata, koji je i utemeljio nagradu Ponos Hrvatske. Od prošle godine u partnerski su odnos ušli i HTV, koji izravnim prijenosom prati događaj, te koncern Agrokor koji se uključio u izradu monografije i statuete za nagrađene.

Prije dvije godine osnovana je i udruga Ponos Hrvatske. Članovi su toga kluba dobrote i dobitnici nagrada. Rad udruge podupiru sportaši, glumci, estradnjaci... pa su se na tom popisu našli Blanka Vlašić, Sanja Jovanović, Arsen Dedić, Tereza Kesovija, Gibonni, Mila Elegović, Pavao Pavličić...

Ivica Propadalo osmislio je staklenu statuetu “Srce na dlanu” koju dobivaju svi nagrađeni.

Ovogodišnji dobitnici nagrade:

Volonteri HGSS-a
Ima ih 620 i oni su naši anđeli čuvari. Nad tuđim životima bdiju svaki dan i noć, bez ikakve naknade, a kamoli plaće, spremni su priskočiti strancu u nevolji skačući u vatru i vodu, klisure, ponore... Samo da spase ljudski život.

Josip Dujić Žitar, Razvođe
Umirovljeni 78-godišnji rudar spasio je deset godina stariju teško pokretnu susjedu iz plamteće kuće u koju je udario grom. Susjeda je ležala na krevetu i nije znala što se oko nje događa. Kad ju je smjestio na sigurno, pozvao je vatrogasce. Danas staricu posjećuje u domu za stare i nemoćne u Oklaju.

Silvana Novak, Varaždin
Bila je u 16. tjednu trudnoće kad su joj liječnici dijagnosticirali leukemiju i preporučili da pobaci kako bi sačuvala snagu za bitku s bolešću. Nije htjela. Rodila je sinčića Lea. Imao je 19 mjeseci kad je Silvana 1. prosinca 2009. umrla u KBC-u Rebro.

Ivanka Arlović, Županja
Ona je istinska majka hrabrosti. Bolesnog sina na rukama je nosila u nekoliko kilometara udaljenu bolnicu na terapije jer automobila nema. Da joj Centar za socijalnu skrb ne bi uzeo djecu, sa svojih deset prstiju podigla je skroman dom, sagradivši kuću od materijala što ga je prikupljala u građevinskom otpadu.

Filipa Topić i Sunčica Prgomet, Podstrana
Iako im je tek deset godina, ove hrabre djevojčice i najbolje prijateljice od utapanja su spasile trogodišnjega njemačkog dječaka. Kad su ga vidjele na dnu bazena, skočile su za njim i izvukle ga na sigurno. Roditelji nisu vidjeli kad je potonuo.

Obitelj Puškarić, Ogulin
Marija i Josip Puškarić imaju dviju kćeri i za njih su djeca uvijek bila bogatstvo. Odlučili su pomagati mališanima bez roditeljske skrbi. Do sada su udomili šestero djece koja su danas sretno posvojena. Vrata svog doma Puškarići drže širom otvorena za djecu kojoj treba ljubav.

Ilija i Stjepan Dilber, Zagreb
Braću je uvijek pogađala neimaština i patnja, a glad koja vlada u afričkim zemljama nagnala ih je da život posvete skupljanju novca kako bi ondje potrebitima kupili hranu, lijekove i vodu. Prodajom rijetkih poštanskih markica dovoljno su prikupili.

Slavica Kantić Detelić, Zagreb
Svu svoju životnu ušteđevinu, 364.544,22 kune, ova je 82-godišnja umirovljenica dala za izgradnju vrtića u rodnoj Maloj Mlaki, da se djecu ne mora voditi u Novi Zagreb. Prvi su mališani ove godine krenuli u vrtić ispred kojeg je ploča s imenom nesebične donatorice.

Bosiljka Kušan, Zagreb
Ni tumor štitnjače, ni jajnika, ni dojke pored nje nisu imali nikakve šanse. Sve ih je pobijedila! S iscrpljujućih kempoterapija kući je dolazila s osmijehom na licu, da njezin tada desetogodišnji sin ne bi primijetio majčinu bolest. Živi od 1700 kuna mirovine pa, da zaradi, šiva susjedima.

Toni Prkić, Split
Kad je prije pet godina bio u bolnici, danas 11-godišnji dječak jako se rastužio vidjevši da tamo ima djece kojima za blagdane nitko ne dolazi i ne donosi im darove. Zato Toni od džeparca, koji skuplja cijele godine, u prosincu kupuje gomilu igračaka i dijeli ih malim bolesnicima bez ikoga.

Ivana Parlov, Imotski

Zahvaljujući njezinoj dobroti, 50 mališana u Tanzaniji ima krov nad glavom i pošten obrok. Ova misionarka pokrenula je akciju i prikupila 100.000 eura za gradnju prvoga hrvatskog sirotišta u Tanzaniji, gdje su je za boravaka u prvoj misiji dirnule sudbine djece bez roditelja.

Dragan Prostran, Zadar
Preronio je krmu ispod propelera 30 metara dugog i 120 tona teškog broda da spasi dijete koje je palo u more. Godinu ranije na istom je mjestu spasio staricu. Prozvali su ga Spasiteljem.

Damir Špoljarić, Daruvar
Sreća pa je taj dan policajac Špoljarić patrolirao Batinjskom Rijekom blizu rijeke Toplice u kojoj je vidio automobil. Neoprezni otac pokušao je s dvoje djece u vozilu prijeći rijeku na mjestu gdje nema mosta i u vodi se automobil ugasio. Policajac je djevojčice uspio izvući na krov pa spasiti njihova oca.

Zagrebački heroji
Domagoj Jaguljnjak, Branimir Miletić i Siniša Škrinjarić vidjeli su stravičnu prometnu nesreću na Mostu slobode u kojoj je satnik Marko Pavković po povratku iz Afganistana izgubio obje noge. Mladići su mu pružili prvu pomoć, a satnik Pavković oprostio je pijanoj profesorici koja je skrivila nesreću i ponovio to i na sudu.

Tihomir Štrkelj, Osijek
Kad je Haiti u siječnju prošle godine pogodio stravičan potres, ovaj volonter Crvenog križa ni trenutka nije dvojio. Otišao je pomoći unesrećenima koji su u jednoj od najsiromašnijih država svijeta ostali bez svega, izloženi na milost i nemilost brojnim bolestima. Na Haitiju je Štrkelj bio mjesec dana.

Radnice Kamenskog, Zagreb
Za posao koji su odradile plaću nisu primile mjesecima, no kad su doznale da im je tvrtka propala i da su ostale bez radnih mjesta, umjesto da odu kući, pošteno su radile do kraja.

Anto Grgić, Vrpolje
Kontakt-policajac organizirao je akciju Nabaci peticu Mihaelu, za pomoć Mihaelu Šuniću (4), oboljelom od leukemije. S gradom je dogovorio otkup ambrozije i organizirao koncert za dječaka za kojeg nije ni znao da postoji dok nije čuo za njegovu bolest.

Zoran Vujčić, Makarska
S plaćom uzdržava dvoje djece, nezaposlenu suprugu i roditelje i novac mu uvijek dobro dođe. No, kad je u zahodu supermarketa, u kojem radi kao mesar, pronašao torbicu u kojoj je bilo 15.000 eura, novac je bez oklijevanja predao šefici. Vlasnik je pronađen, a mesar je djeci pokazao da im je najbolji uzor.

Duško Mihajlović, Beli Manastir
U autobusu koji je vozio u Osijek prepoznao je psihičkog bolesnika i ubojicu za kojim je nekoliko dana tragala policija jer je pobjegao iz Vrapča. Uspio je poslati SMS poruku pa je u Dardi ubojica “skinut” s autobusa. Svojom hrabrošću Mihajlović je spasio tko zna koliko mogućih žrtava odbjeglog ubojice.

Mirjana Corelli, Rijeka
U 33 godine dobrovoljnog darivanja krvi ova umirovljenica krv je dala čak 109 puta. Ima rijetku AB negativnu grupu.

Dragutin Goričanec, Zagreb
Ovaj svećenik ne osuđuje ljude s društvene margine, samo im želi pomoći. Svoj je život posvetio pomaganju prostitutkama koje riječju odgovara od takva načina života. Ako prestanu, daruje im novac, a obiteljima pakete hrane. Uspio je spasiti barem tri žene.

Obitelj Sefer, Sisak
Kad im je bilo najteže u životu, Danijela i Senad Sefer pokazali su svu svoju nesebičnost i dobrotu. Donirali su organe svog preminulog trogodišnjeg sinčića Emanuela i omogućili život za četvero nepoznatih mališana iz Hrvatske, Velike Britanije, Švicarske i Španjolske.

Kosinjski heroji
Za poplava u Gornjem Kosinju Damir Prša, Ante Delač i Josip Pintar čamcima su spašavali ljude od podivljale vode, župnik Ivan Hodak organizirao je podjelu vode i lijekova zarobljenima u poplavi, a Bojan Glažar, liječnik iz Rijeke, uzeo je slobodne dane kako bi mogao pomagati unesrećenima u Kosinju.

Marko Tomić i Ivan Mrkić, Zadar
Samo nekoliko sekundi prije no što je na magistrali kraj Biograda eksplodirao automobil, uspjeli su izvući vozača iz gorućeg vozila. Nikada im se nije javio da im zahvali što su ga spasili.

Ključne riječi

Komentara 9

DU
Deleted user
21:48 19.12.2010.

a i ovaj svecenik mi je malo sumnjiv ...

JU
Jurišić40
22:43 19.12.2010.

Zar nebi na prvom mjestu trebao bit Drug Josipovic.

DU
Deleted user
21:47 19.12.2010.

Ne vidim ime ni jednog politicara na ovoj listi ... PLJUC!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije