Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HZZO plaća

Pomognuta oplodnja besplatno za 195 parova

oplodnja
Boris Ščitar/PIXSELL
20.09.2013.
u 14:00

Ugovor privatne Poliknike iz Samobora s HZZZ-om traje samo do kraja 2013. pa se ne stigne napraviti kompletna obrada pacijenata

HZZO je odobrio novac za 195 postupaka medicinski pomognute oplodnje u privatnoj Poliklinici za ginekologiju i porodiljstvo “Škvorc” u Samoboru.

– HZZO je proveo natječaj za interventno ugovaranje pojedinih dijagnostičkih i terapijskih postupaka sa zdravstvenim ustanovama i privatnim zdravstvenim radnicima radi smanjenja nacionalne liste čekanja. Kao najpovoljnija ponuda za IVF/ICSI u prirodnom ciklusu, u stimuliranom ciklusu-blagi protokol i standardnom protokolu odabrana je Poliklinika Škvorc – potvrdili su u HZZO-u.

Ugovor je potpisan 30. kolovoza i vrijedi do 31. prosinca ove godine. U tako kratkom roku ne može se napraviti kompletna obrada pojedinih parova koji u nju tek kreću, jer su inače vezane za cikluse pa obrada traje mjesecima. U postupak mogu ući parovi koji su već prošli pripreme pa imaju pripremljenu obradu, a čekaju na postupak pomognute oplodnje u nekoj od bolnica.

– Možemo primiti parove koji su prošli cijelu obradu i čekaju već nekoliko mjeseci na sami postupak, kao i one koji su prošli većinu obrade i mogu u još dva ciklusa proći preostale, ali pod pretpostavkama da je sve uredno – potvrdio je dr. med. Nenad Škvorc, specijalist ginekologije i porodništva.

Samoborska poliklinika besplatno će moći obaviti po 65 spontanih, blago stimuliranih i stimuliranih postupaka pomognute oplodnje – ukupno 195 postupaka.

U HZZO-u ne znaju kako će taj oblik zdravstvene zaštite ugovarati sljedeće godine. Jedinstvene liste čekanja nema, i ne zna se koliko je ukupno parova u Hrvatskoj u procesu medicinske oplodnje, budući da se navedeni postupak može provesti u više klinika i poliklinika.

>>Beba troje roditelja u Hrvatskoj možda za desetak godina

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije