Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Kućni ljubimci

Pomogli smo da pronađu dom

Lajka je ostala sama nakon šest godina i njezine su tužne oči pune straha bile razlog zbog kojeg ju je prigrlila umirovljena veterinarka
10. prosinca 2017. u 08:30 2 komentara 1299 prikaza
Darinka Škrtić
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Jedan pogled u oči u kojima su se vidjeli strah i tuga bio je dovoljan da Darinka Škrtić odluči kako će kujica Lajka biti njihova.

– Rekla sam kćeri Kristini: Idemo po nju – kaže ova doktorica znanosti, umirovljena veterinarka. Priča o kujici koja je ostala sama nakon što joj je umrla vlasnica, o kojoj je pisao Večernji list, promijenila je i odluku da više neće imati psa.

Pomažemo udomiti Šupa im je dom, u njoj su došli na svijet

Vrijeme prilagodbe

– Imala je lijep život, u to sam sigurna. I onda je u jednom trenutku sve izgubila. Vrata kuće u kojoj je živjela sa svojom bakom zatvorila su se, a ona je ostala na dvorištu – ističe Darinka Škrtić. Lajka je vrlo brzo stigla u njihov dom, a slijedili su dani u kojima su dale sve od sebe da kujica što lakše prevlada strahove i stres. A nije joj bilo lako. Nakon gubitka osobe s kojom je živjela šest godina napustila je poznato dvorište i došla u stan u kojem su živjele nepoznate osobe. A ni na gužvu nije bila naučena. – Bila je izbezumljena od straha, dva tjedna je samo dahtala. Ogrlicu i lajnu nije vidjela nikada u životu, a učila se i susretati s drugim psima – govori udomiteljica.

Dodaje da je, unatoč svemu, lift svladala u dva dana, a u stanu nikada ništa nije napravila. Ljeto su proveli na moru, no Lajka na plažu nije išla zbog straha.

– Prošlo je kroz našu kuću jako puno pasa, nijednog nisam ostavila na cesti. Ako znate kako, nema tog psa koji vam neće prići. I nikad se nisam bojala staviti ruku na lutalicu. Ja sam zapravo idealan gazda – smije se Darinka Škrtić te dodaje kako su svi njezini psi bili “krevetari”, ali im je uvijek dopuštala da budu psi.

– Oni prekratko žive, no svaki pas kojeg sam spasila ima mjesto u mom srcu – objašnjava i dodaje kako nijednog trena ni ona ni kći nisu požalile što su udomile Lajku. Iako je kod njih već pola godine, tek nedavno potpuno se opustila i shvatila da je na sigurnom.

Izgubljeni ljubimci

Na stranicama Večernjeg lista objavljivali smo i priče o psima i mačkama koji su spašeni iz skloništa ili s ulice. Upravo zahvaljujući našim objavama neki su i udomljeni. Pomagali smo čitateljima u potragama za izgubljenim ljubimcima, a zajedno sa Savezom udruga za zaštitu životinja grada Zagreba (SUZA) donosili smo vam i priče sa sretnim krajevima. I nismo ih samo prenosili, u nekima smo i sami sudjelovali. Autorica ovog teksta i sama je spašavala psa Pimpija, koji je izbezumljeno ulicama grada tražio svog gazdu. Novinarka iz Gradske rubrike Večernjaka spasila je malo mače od sigurne smrti, a pronašli smo mu i dom. Druga se, pak, i dalje skrbi o kujici koja je kod nje trebala biti samo privremeno, a zamjenik glavnog urednika udomio je psa koji je spašen s lanca. 

Kućni ljubimci i božićna drvca javi@vecernji.net Kućni ljubimci u blagdanskom ruhu: Šaljite nam fotografije!     Zaštita životinja Napuštenih je svaki dan sve više, ni volonteri im ne mogu pomoći Čuvari životinjskog svijeta Stvaraju bolji svijet za ljubimce
Masoni
U HRVATSKOJ VIŠE OD 10 LOŽA
Bandić zatajio prijam za masone: Ugostio tri masonske lože s područja bivše Jugoslavije
Kupovina
KVIZ
Otkrij svoj shopping personality
  • Avatar fredi
    fredi:

    Lijep članak. Drago mi je da je kujica ovako sretno udomljena. A posebno mi se dopala rečenica gđe Škrtić: Ako znate kako, nema tog psa koji vam neće prići. I nikad se nisam bojala staviti ruku na lutalicu. Živa istina.

  • Avatar arhaika
    arhaika:

    svaka cast.