Naslovnica Vijesti Kućni ljubimci

Pomogli smo da pronađu dom

Lajka je ostala sama nakon šest godina i njezine su tužne oči pune straha bile razlog zbog kojeg ju je prigrlila umirovljena veterinarka
10. prosinca 2017. u 08:30 2 komentara 1296 prikaza
Darinka Škrtić
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Jedan pogled u oči u kojima su se vidjeli strah i tuga bio je dovoljan da Darinka Škrtić odluči kako će kujica Lajka biti njihova.

– Rekla sam kćeri Kristini: Idemo po nju – kaže ova doktorica znanosti, umirovljena veterinarka. Priča o kujici koja je ostala sama nakon što joj je umrla vlasnica, o kojoj je pisao Večernji list, promijenila je i odluku da više neće imati psa.

Pomažemo udomiti Šupa im je dom, u njoj su došli na svijet

Vrijeme prilagodbe

– Imala je lijep život, u to sam sigurna. I onda je u jednom trenutku sve izgubila. Vrata kuće u kojoj je živjela sa svojom bakom zatvorila su se, a ona je ostala na dvorištu – ističe Darinka Škrtić. Lajka je vrlo brzo stigla u njihov dom, a slijedili su dani u kojima su dale sve od sebe da kujica što lakše prevlada strahove i stres. A nije joj bilo lako. Nakon gubitka osobe s kojom je živjela šest godina napustila je poznato dvorište i došla u stan u kojem su živjele nepoznate osobe. A ni na gužvu nije bila naučena. – Bila je izbezumljena od straha, dva tjedna je samo dahtala. Ogrlicu i lajnu nije vidjela nikada u životu, a učila se i susretati s drugim psima – govori udomiteljica.

Dodaje da je, unatoč svemu, lift svladala u dva dana, a u stanu nikada ništa nije napravila. Ljeto su proveli na moru, no Lajka na plažu nije išla zbog straha.

– Prošlo je kroz našu kuću jako puno pasa, nijednog nisam ostavila na cesti. Ako znate kako, nema tog psa koji vam neće prići. I nikad se nisam bojala staviti ruku na lutalicu. Ja sam zapravo idealan gazda – smije se Darinka Škrtić te dodaje kako su svi njezini psi bili “krevetari”, ali im je uvijek dopuštala da budu psi.

– Oni prekratko žive, no svaki pas kojeg sam spasila ima mjesto u mom srcu – objašnjava i dodaje kako nijednog trena ni ona ni kći nisu požalile što su udomile Lajku. Iako je kod njih već pola godine, tek nedavno potpuno se opustila i shvatila da je na sigurnom.

Izgubljeni ljubimci

Na stranicama Večernjeg lista objavljivali smo i priče o psima i mačkama koji su spašeni iz skloništa ili s ulice. Upravo zahvaljujući našim objavama neki su i udomljeni. Pomagali smo čitateljima u potragama za izgubljenim ljubimcima, a zajedno sa Savezom udruga za zaštitu životinja grada Zagreba (SUZA) donosili smo vam i priče sa sretnim krajevima. I nismo ih samo prenosili, u nekima smo i sami sudjelovali. Autorica ovog teksta i sama je spašavala psa Pimpija, koji je izbezumljeno ulicama grada tražio svog gazdu. Novinarka iz Gradske rubrike Večernjaka spasila je malo mače od sigurne smrti, a pronašli smo mu i dom. Druga se, pak, i dalje skrbi o kujici koja je kod nje trebala biti samo privremeno, a zamjenik glavnog urednika udomio je psa koji je spašen s lanca. 

Kućni ljubimci i božićna drvca javi@vecernji.net Kućni ljubimci u blagdanskom ruhu: Šaljite nam fotografije!     Zaštita životinja Napuštenih je svaki dan sve više, ni volonteri im ne mogu pomoći Čuvari životinjskog svijeta Stvaraju bolji svijet za ljubimce
Aktivni odmor
NEZABORAVNO ISKUSTVO
Oni se izležavaju na plaži, a ti letiš 60 metara iznad njih!

A1 izdvaja za Vas

  • Avatar fredi
    fredi:

    Lijep članak. Drago mi je da je kujica ovako sretno udomljena. A posebno mi se dopala rečenica gđe Škrtić: Ako znate kako, nema tog psa koji vam neće prići. I nikad se nisam bojala staviti ruku na lutalicu. Živa istina.

  • Avatar arhaika
    arhaika:

    svaka cast.