Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Elitna droga

Pomama za kokainom: Tko u Hrvatskoj najviše 'šmrče' bijelo?

kokain
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL/Marin Tironi/PIXSELL
26.09.2016.
u 11:45

Policija posljednjih godina bilježi ponovni povratak i heroina na ulicu, što je vrlo zabrinjavajuće

Nakon što je prije par dana šibenska policija objavila da je na autocesti kod odmorišta Vrpolje zaustavila 44-godišnjeg Splićanina te je u njegovu vozilu pronađeno gotovo dva i pol kilograma kokaina, ponovno se aktualiziralo pitanje na koji način kokain dolazi u Dalmaciju. Sugovornik iz policije za Slobodnu Dalmaciju kaže da su putevi kojima kokain dolazi dobro poznati. Izvor je, kaže,  u Južnoj Americi, a onda se raznim kanalima, brodovima, jahtama, pa čak i preko kruzera doprema u Europu koja je u zadnjih dvadesetak godina postala izdašno tržište. Uglavnom su odredišta luke u Španjolskoj i Nizozemskoj, a od tamo ga se distribuira u druge zemlje ovisno o potrebama tržišta, objasnio je.

- Što se tiče Hrvatske odnosno Dalmacije, mi smo malo tržište, u nas ide samo onoliko koliko treba tako da mi i nemamo neke velike zapljene te droge. Procjena je da su Srbi i Crnogorci, što se tiče naše regije, vrlo visoko u tom krijumčarskom lancu, a Hrvati su još uvijek niže, služe kao mule, iako naravno ima izuzetaka - pojašnjava sugovornik iz policije, dobro upućen u ovu problematiku.

Kokain za imućnije turiste

Kaže da u Splitu kao i u drugim dijelovima Dalmacije, s obzirom na povećanje broja, posebno mlađih i imućnijih turista, raste potreba za kokainom.

- Normalno je da potražnja raste ako se poveća broj ljudi koji su ovdje došli uživati preko ljeta, a to se posebno odnosi na neke top otočne destinacije gdje dolazi bogatija klijentela. Računa se da kilogram kokaina stoji od 40 do 50 tisuća eura na tržištu ovisno o čistoći, a njegova nabavna cijena u Južnoj Americi je, po pričama, oko tisuću dolara. No, ono što mene zabrinjava jest što policija posljednjih godina bilježi ponovni povratak heroina na ulicu, odnosno sve je više mlađarije, generacije mlađe od 1990. koja se opet kači na 'žuto' - dodaje sugovornik.

Kokain se konzumira vikendom

Prema "Istraživanju kvalitete života studenata“ (ERF, 2014.) 10,8 posto studenata je izjavilo da bi došlo vrlo lako ili lako do kokaina, dok 89,2 posto vrlo teško ili teško. Kao mjesto nabave najviše ih je izjavilo (41,7 posto) da im je dostupan u javnim prostorima zatvorenog tipa (klubovi, kafići…).

Potvrđen je značajan porast u konzumaciji kokaina vikendom u odnosu na radne dane te iako se njegova uporaba smanjila u 2011. godini, vratila se gotovo na jednaku stopu kao u 2009. - navodi se, među ostalim, na internetskim stranicama Ureda za droge.

Ključne riječi

Komentara 7

MI
MikiPrdekana
15:44 26.09.2016.

Bandic trosi 5 grama na dan, sta dalje govoriti

SS
sokac sa drave
14:25 26.09.2016.

Jedno je sigurno,sirotinja ne smrca tu skupu sex drogu.Sirotinja smrca samo kad su prehladjeni.

MS
mare_split
15:58 26.09.2016.

Zoka je je jedan! Dokaza tomu ima previše no, .... 'nedodirljive' o tome nitko čak niti ne pita! Mislim da je na još uvijek 'prihvatljivih' 2 gr no, uskoro bi mogao 'leći'! Pomognite mu vi iz policije! Ne dajte mu pristup 'zaplijenjenom' kokainu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije