Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zaklada u Vukovaru

Pomagat će starijima, bolesnima, djeci

Zaklada
Foto: Branimir Bradarić
15.12.2019.
u 00:30

Osnovana zaklada Vrhbosanske nadbiskupije čiji je upravitelj Josip Dabro

Odlukom Vrhbosanske nadbiskupije u prosincu je osnovana Zaklada Vrhbosanske nadbiskupije čiji će upravitelj biti zamjenik župana Vukovarsko-srijemske županije Josip Dabro. U osnivačkom aktu navodi se da će sjedište novoosnovane Zaklade biti u Vukovaru, a početak njezina rada očekuje se početkom iduće godine.

Obavljeni brojni razgovori

– U skladu sa Statutom Zaklada će podupirati provođenje humanitarnih aktivnosti usmjerenih na dobrobit bolesnih, starih i nemoćnih osoba, djece predškolske dobi, učenika, studenata, fizičkih i pravnih osoba te pomagati i druge projekte Vrhbosanske nadbiskupije – rekao je Dabro predstavljajući budući rad Zaklade.

Dodaje kako postoji veliki prostor za djelovanje Zaklade koja će pokrivati BiH, ali i cijelu Hrvatsku, a nije isključeno i da kroz svoje aktivnosti budu uključeni u projekte i u drugim državama ako se za to ukaže potreba ili ih oni prepoznaju kao kvalitetne. Podsjeća i kako su Vrhbosanska nadbiskupija i kardinal Vinko Puljić tijekom proteklih godina učinili mnogo toga za Hrvate u BiH i šire kao i da su pokrenuli niz projekata s ciljem pomaganja građanima. Određeni rezultati i pomaci nabolje su učinjeni kroz te razgovore, a očekuje se da će početak rada Zaklade sve to dodatno ubrzati i konkretizirati.

– Iako još uvijek nismo napravili plan rada, imamo brojne ideje što i kako raditi. Fokus će nam svakako biti na tome da pomažemo potrebitima, i to prije svega djeci, nemoćnima, bolesnima, ugroženima… Bit će tu prostora i za stipendije i još mnogo toga. Nažalost, danas je puno onih kojima je nekakva vrsta pomoći neophodna. Želimo raditi i na razvoju zajedničkih projekata BiH, Hrvatske i Vrhbosanske nadbiskupije koji se već provode kao i onih koji će tek biti pokrenuti – rekao je Dabro govoreći o planovima o djelovanju Zaklade.

Dodaje i kako će Zaklada na neki način predstavljati poveznicu između BiH i Vrhbosanske nadbiskupije i Vlade Hrvatske, a sve s ciljem kvalitetnog i što bržeg djelovanja. Na ovu temu su proteklih mjeseci već obavljeni brojni razgovori s načelnicima, gradonačelnicima i županima širom Hrvatske koji su, kako kaže Dabro, pozdravili jednu ovakvu ideju i ocijenili je iznimno kvalitetnima s obzirom na to da su svi svjesni teškoća s kojima se susreću Hrvati u BiH kao i dio građana koji žive u Hrvatskoj. Mišljenja je kako će Zaklada svojim djelovanjem pomoći i da se na prostorima BiH sačuva kršćanstvo i katoličanstvo.

– Razgovarat ćemo s čelnicima jedinica lokalne samouprave širom Hrvatske da u svojim proračunima planiraju i dio troškova za rad Zaklade kako bi imali osigurano kontinuirano financiranje. Samo na taj način možemo kvalitetno pomagati ljudima u potrebi. Želimo potaknuti i tvrtke kao i obične građane da potpomognu rad Zaklade i na taj način humanitarno djeluju – rekao je Dabro.

Sjedište u Vukovaru

Govoreći o razlozima zašto je Vukovar izabran za sjedište Zaklade, Dabro je rekao je to napravljeno s jedne strane zbog značaja Vukovara tijekom Domovinskog rata, a s druge strane razmišlja se i o budućnosti grada.

– Vukovar svakako ima svoje posebno mjesto, a s druge strane želimo pokazati građanima da Vukovar nisu samo rat i stradanje, nego da grad ima i svoju budućnost, odnosno da je mjesto stvaranja novih stvari i novog života koji će kretati upravo iz Vukovara – rekao je Dabro. Dodaje i kako njegovo imenovanje za upravitelja Zaklade predstavlja veliko priznanje i čast za njega, ali i Vukovarsko-srijemsku županiju.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije