Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Dok sam živ, neće biti ćirilične ploče u Vukovaru'

Pitanje ćiriličnih ploča u Vukovaru muči i Đuru Škvorca, vanjskog člana Odbora. Je li bilo načina da se, na neko vrijeme, napravi iznimka za Vukovar, upitao je Škvorc i poručio kako nitko nije protiv suživota
10. prosinca 2019. u 16:44 7 komentara 2818 prikaza
Ilustracija
Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Zastupnik Miro Bulj (Most) i vanjski članovi saborskog Odbora za ratne veterane ustvrdili su u utorak da prijedlog zakona o proglašenju Vukovara mjestom posebnog domovinskog pijeteta ne donosi ništa novo, da je izrađen za predizborne potrebe te da u tom gradu neće riješiti problem s ćirilicom.

Vukovar: 10. sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem 'NIJE NAŠ KANDIDAT' Horvat: HDZ je uvjeren da će Hrvatsku i u idućih 5 godina voditi žena. Tko podržava Škoru - griješi

Predloženi zakon nema sadržaja koji je imala peticija u kojoj je prikupljeno 700 tisuća potpisa da se Vukovar proglasi mjestom posebnog pijeteta, rekao je Bulj na sjednici Odbora ističući da zakon ne rješava jedan od ključnih problema - korištenje ćirilice u tom gradu.

Na tom je tragu i razmišljanje vanjskog člana Odbora Željka Poljaka, koji je poručio da "ćirilična dvojezična ploča - dok je živ - neće biti postavljena na policijsku upravu".

"Kad bude, jamčim vam da ću je razbiti", izjavio je Poljak. Podsjetio je da sve braniteljske udruge nisu bile upoznate sa zakonom i da će u Vijeću za domovinski pijetet branitelji činiti manjinu - od 17 mjesta imat će tri, a o svemu će odlučivati politika.

Culej: Vukovar je hrvatski Alamo

Pitanje ćiriličnih ploča u Vukovaru muči i Đuru Škvorca, vanjskog člana Odbora. Je li bilo načina da se, na neko vrijeme, napravi iznimka za Vukovar, upitao je Škvorc i poručio kako nitko nije protiv suživota.

Tomo Medved Tomo Medved: 'Imamo dokumente da je JNA provodila ekshumacije na području Vukovar'

Ne određujući se prema tom zakonu, Stevo Culej (HDZ) je poručio kako će Vukovar biti mjesto posebnog pijeteta kad na školi u Borovu Selu bude natpis da je tu bio koncentracijski logor i kad ne bude spomenika organizatoru srpske pobune Vukašinu Šoškočaninu.

"Vukovar je hrvatski Alamo velikosrpske agresije", rekao je Culej.

Bulj je prozvao predsjednika Odbora Josipa Đakića (HDZ), tvrdeći da se njime koristi za političke svrhe te ga je pitao zašto odgađa tematsku sjednicu. Ustvrdio je kako je Vukovarsko-srijemska županija, kao vlasnik, uništila vukovarsku bolnicu koju će, po predloženom zakonu, preuzeti država.

Neka onda država preuzme i kninsku, zatražio je Bulj.

Đakić mu je spočitnuo kako je, optužujući županiju, zapravo optužio ravnateljicu bolnice, ratnu heroinu Vesnu Bosanac, što je Bulj odlučno opovrgnuo.

Vukovar Kultiviranje Nije lako pogledati fotografije iz ‘91. Lakše je okrenuti glavu

Predsjednik Odbora pohvalio je zakon i rekao da su u njegovoj izradi sudjelovali mnogi te da je "izbrušen na najvišem nivou".

Ne služite se floskulama i neargumentiranim stvarima, poručio je Bulju.

Pohvalama su se pridružili i drugi HDZ-ovi članovi, pa je Željko Raguž istaknuo da je zakon "veliki, pozitivan iskorak za Hrvatsku u identitetskoj dimenziji", a Ante Plazonić prozvao je Bulja za politikantstvo.

Predloženim zakonom žele se očuvati trajne uspomene i sjećanja na žrtvu Vukovara te potaknuti razvoj grada. Zakonom se definira pojam posebnoga domovinskog pijeteta i područje na koje se odnosi, mjesta, dani i način obilježavanja.

Vukovar je simbol otpora, žrtve, zajedništva, hrabrosti i domoljublja, rekla je državna tajnica u Ministarstvu hrvatskih branitelja Nevenka Berić.

Kobe Bryant
POGINUO SLAVNI KOŠARKAŠ
Ovo je jezivo: Pogledajte što je Kobeu Bryantu predviđeno još 2012. godine
PoKRENI
PONOSNO VOLONTIRAMO
Korporativnim volontiranjem do boljih promjena u društvu
 • paul-umpe:

  koja komedija a policajci rade u Vukovaru i zive u Rumi i Sidu

 • Barbasmora:

  Tudjman je bia najmladji general te tvoje titove JNA... Ali dok je najveci problem cirilica a ne siromaštvo vukovardkih gradjana...smo na pravom putu da postanemo balkanska svicarska!

 • Avatar obrezani,hassan
  obrezani,hassan:

  ja bi vam stavio plocu sa natpisom allahu ekber