Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Polovica roditelja ne bi cijepila djecu da ne mora

Suci nisu skloni strogo kažnjavati roditelje, pa izriču opomene i blaže novčane kazne
04. prosinca 2014. u 22:45 5 komentara 1906 prikaza
cijepljenje
Foto: ilustracija

Kako posljednjih godina roditelji imaju sve više dilema trebaju li cijepiti dijete ili ne, a sve više roditelja u svijetu i kod nas odbija cijepljenje, Bernarda Barbarić i Mia Krpan s Hrvatskih studija odlučile su ispitati stavove roditelja o cijepljenju. Njihovo istraživanje “Informiranost i stavovi roditelja djece do 7 godina o cijepljenju”, prezentirano na 22. godišnjoj konferenciji psihologa, pokazalo je da bi čak 46,8% roditelja odbilo cijepiti dijete kada ono ne bi bilo obavezno.

Ne štite dijete

U istraživanju je sudjelovalo 549 roditelja prosječne dobi od 32 godine, a 12,6% njih odbilo je cijepiti dijete. Polovica ispitanika smatra da cijepljenjem štite dijete od bolesti. Roditelji koji nisu cijepili dijete drže da cijepljenjem ne štite dijete od bolesti, a strah ih je autizma i neuroloških poremećaja. Kao druge razloge za necijepljenje navodili su da sastav cjepiva nije dovoljno istražen. Dio roditelja koji su cijepili dijete naveo je da u vrijeme cijepljenja nisu bili dovoljno informirani o cjepivu i o njegovoj štetnosti. Čak 40% roditelja koji su cijepili dijete odgovorilo je da su to učinili jer je zakonom obavezno. Naime, ako ne cijepe dijete izlažu se prekršajnom postupku zbog neprovođenja imunizacije djece po Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, u kojem im prijeti kazna od 2000 kn.

Na prekršajnim sudovima u većim gradovima provjerili smo koliko se takvih postupaka vodi i kakve se kazne izriču. Najviše roditelja odbija cijepiti djecu u Zagrebu, pa su se u Prekršajnom sudu ove godine vodila 44 postupka. Glasnogovornik suda, Gabrijel Jurina, kaže da je doneseno 13 osuđujućih presuda, od kojih je u njih 11 roditeljima izrečena opomena, potom jedna ublažena novčana kazna i jedna od 2000 kn. Suci očito nisu skloni strogo kažnjavati roditelje zbog necijepljenja djece. U četiri predmeta u Zagrebu roditelji su oslobođeni krivnje.

Cijepljenje Virus hara regijom Ospice u BiH i Sloveniji, liječnici pozivaju roditelje: Cijepite djecu cijepljenje presedan Roditelji odbili cijepiti bebu u rodilištu i sud ih oslobodio!

No, odgovara li broj postupaka stvarnom broju roditelja koji nisu cijepili djecu, teško je procijeniti jer je moguće da nisu svi roditelji otkriveni, odnosno nisu prijavljeni. U Osijeku je ove godine zaprimljeno 11 optužnih prijedloga protiv roditelja, a sudska praksa je da se ne kažnjavaju strogo jer su u pet postupaka opomenuti, u četiri su dobili kazne od 300 do 500 kn, a najveća je bila 900 kn. Zanimljivo je da Split, Rijeka, Pula i Vukovar uopće nemaju prekršajnih postupaka zbog necijepljenja djece i nisu ih imali ni 2014, ni 2013. i 2012.

Kazna 300 kuna

U Zadru se trenutačno vodi 19 postupaka protiv roditelja zbog necijepljenja djece, a u 2014. suci su izrekli tri oslobađajuće presude, osam opomena i u tri slučaja kazne od 420 do 600 kn. U V. Gorici su ove godine imali jedan postupak protiv roditelja, kažnjenih sa 300 kuna. Očito je kod nas broj onih koji, unatoč kritikama liječnika, odbijaju cijepljenje djece i izlažu se prekršajnom postupku još mali.

Opomene

U Zagrebu su se ove godine vodila 44 postupka protiv roditelja, u njih 11 roditelji su opomenuti, u četiri postupka su oslobođeni

14 presuda

U Zadru je 2014. zaprimljeno 13 optužnih prijedloga protiv roditelja, a doneseno je 14 presuda kaže, sudska savjetnica Nives Šunjić.

U UREDU
Nakon razvoda od Doris Pinčić glazbenik Boris Rogoznica ima novi posao
Udruga Kamensko
BOLJE SUTRA
Dokazali su da je moguće – nova zaposlenja uslijed pandemije
 • novo vriijeme:

  Roditelji imaju opravdan strah iz dva razloga: ne zanju kvalitetu cjepiva koji je država kupila a znamo da smo korumpirana država i da su sve nabave ovdje sumnjive da je kupljena loša roba za veliki navac Drugi razlog je otpor ... prikaži još!or i slab sustav kontrole kvalitete, gdje ne mogu računati da će nuspojave biti prepoznate i da će dijete dobiti odgovarajuću njegu te da će država biti poštena da prizna da je razlog cjepivo.

 • Avatar SimeDjodan
  SimeDjodan:

  Zaključak. Oko 50% roditelja nema veze s mozgom.

 • Avatar upitnik.pita
  upitnik.pita:

  ...valjda ne bi niti slali djecu u školu... da ne moraju...