Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RASPRAVA U PARLAMENTU

Svađa u EU parlamentu zbog izbora u Srbiji, Poljaci i Mađari branili Vučića: 'Hoćemo li im okrenuti leđa?'

Beograd: Osmi prosvjed koalicije "Srbija protiv nasilja" ispred sjedišta Republičke izborne komisije
Foto: Antonio Ahel/ATAImages
1/5
17.01.2024.
u 20:46

Europski parlament raspravljao je večeras o izvanrednim parlamentarnim i lokalnim izborima u Srbiji, a velika većina govornika osudila je uočene izborne neregularnosti i kritizirala autokratski Vučićev režim

 Poljski i mađarski konzervativci pokazali su se na večerašnjoj raspravi u Europskom parlamentu kao jedini branitelji srpskog predsjednika Aleksandra Vučića, ako se ne računaju neki marginalni nesvrstani europarlamentarci koji su uvijek kontra većine.  Europski parlament raspravljao je večeras o izvanrednim parlamentarnim i lokalnim izborima u Srbiji, a velika većina govornika osudila je uočene izborne neregularnosti i kritizirala autokratski Vučićev režim. 

Ne i poljski zastupnik Ryczard Czarnecki iz stranke Pravo i pravda, koja pripada klubu zastupnika Europskih konzervativaca i reformista, u kojemu je inače od Hrvata i Ladislav Ilčić. Ilčić je, pak, iskoristio temu pokradenih izbora u Srbiji kako bi kritizirao političke predstavnike hrvatskih Srba u Hrvatskom saboru. 

- I dok su ovaj put na izborima Hrvati ostali bez svog predstavnika u srpskoj Skupštini, to se Srbima u Hrvatskoj sigurno neće dogoditi jer imaju tri zagarantirana mjesta u Saboru. Da paradoks bude veći, godinama izravno odlučuju o parlamentarnoj većini - rekao je Ilčić.

- Ne vidim kako bi Hrvatska ikad mogla glasati za ulazak ovakve Srbije u EU - dodao je. Ali, njegov kolega iz Poljske branio je Vučićev režim najviše do svih:

- Hoćemo li poduprijeti Srbiju ili ćemo joj okrenuti leđa i gurati je prema Rusiji? Bolje je ovo prvo. Kad kritiziramo neke događaje u demokratskom izbornom procesu, trebamo slijediti političku situaciju. Trebamo Srbiju približiti Europskoj uniji - rekao je Czarnecki.  Osim Poljaka, u obranu Vučićeva režima stao je i Andor Deli, mađarski europarlamentarac iz redova Orbanove stranke Fidesz, inače porijeklom iz Vojvodine. 

POVEZANI ČLANCI:

Tonino Picula (SDP) i Tomislav Sokol (HDZ) oštro su kritizirali Vučićev režim.

- Izbori u Srbiji slabe parlamentarizam i služe konsolidaciji autokratske vlasti Aleksandra Vučića. Održavanje stabilnosti Vučićeva režima znači održavanje nestabilnosti u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Kosovu - rekao je Picula. 

- Srbija je nedemokratska država. Vučić godinama zavlači Bruxelles i Bruxelles mu gleda kroz prste. Sad je stvarno dosta - rekao je Tomislav Sokol.

- Ovakvoj Srbiji, u kojoj je praktički nemoguće provesti poštene izbore, nije mjesto u EU. Velikosrpski hegemonizam je faktor nestabilnosti u susjednim državama. Crnu Goru se, uz pomoć Srpske pravoslavne crkve, pokušava vratiti u srpsku i rusku interesnu sferu. Pozivam EU da spriječi širenje velikosrpskog hegemonizma prije nego što bude prekasno. Srbija treba odgovoriti želi li graditi europski put ili će zauvijek ostati crna rupa na karti Europe - zaključio je Sokol.

>> VIDEO Prosvjedi u Beogradu nakon održanih izbora: 'Ako zažmirimo na ovakve krađe izbora, onda se nećemo nikad osloboditi ove vlasti'

Ključne riječi

Komentara 18

Avatar Rafale
Rafale
20:58 17.01.2024.

Nikakav ulazak Svrbije u EU dok ne plati ratnu odštetu od 32 miljarde eura!

DU
Deleted user
21:34 17.01.2024.

Jedini izbori koji su sporni su beogradski. Znači lokalni i kaj se sad EU bavi sa time?

Avatar Retro
Retro
20:48 17.01.2024.

Nije da volim desničare, ali još manje volim woke ljevičare.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije