Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROCJENE: SNS U VELIKOM VODSTVU

Borba za Beograd, Brnabić se okomila na oporbu: 'Kreirali su situaciju kaosa, panike, nepovjerenja i laži'

Foto: A.H./ATAImages/PIXSELL
1/27
Autori: vecernji.hr, Hina
17.12.2023.
u 23:50

Vučić je u izbornom stožeru SNS-a rekao da SNS, na temelju dosad prebrojanih dva milijuna glasova, nigdje u Srbiji nije dobio manje glasova nego na izborima prije godinu dana, već 10 posto više nego 2022.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić čije ime je nosila izborna lista vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) proglasio je u nedjelju navečer osvajanje apsolutne većine na prijevremenim parlamentarnim izborima i prednost SNS-a na izborima u Beogradu. Po projekcijama Ipsosa, Vučićeva lista osvaja 128 od 250 mandata u srbijanskom parlamentu.

Vučić je u izbornom stožeru SNS-a rekao da SNS, na temelju dosad prebrojanih dva milijuna glasova, nigdje u Srbiji nije dobio manje glasova nego na izborima prije godinu dana, već 10 posto više nego 2022. On je rekao da je, prema rezultatima koje ima SNS, druga po broju osvojenih glasova lista oporbene koalicije "Srbija protiv nasilja" s 28 do 29 posto glasova. Po Ipsosu, to nosi 66 mandata u parlamentu. 

Lista "Aleksandar Vučić - Srbija ne smije stati" na izborima za Skupštinu grada Beograda osvojila je 38,5 posto glasova, a drugoplasirana je lista "Srbija protiv nasilja" sa 35 posto podrške birača, rekao je. Sa šest posto glasova slijedi konzervativna koalicija NADA, 5,4 posto imat će Socijalistička partija Srbije (SPS) šefa diplomacije Ivice Dačića, a oko 5,1 lista liječnika Branimira Nestorovića.

>> VIDEO Reportaža iz Beograda uoči nedjeljnih izbora

TIJEK DOGAĐAJA:

23:49 - Na osnovu 90,2 posto uzorka CeSID/IPSOS-a lista "Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane" osvojila je 46,3 posto glasova odnosno 128 mandata. Na drugom mjestu je "Srbija protiv nasilja" sa 23,6 posto ili 65 mandata. Treću poziciju zauzima koalicija oko SPS-a sa 6,6 posto ili 18 mandata. Koalicija NADA osvojila je 4,9 posto ili 13 mandata. Cenzus, prema ovim projekcijama, prolazi i lista "Dr Branimir Nestorović – mi – glas iz naroda" sa 4,8 posto glasova, odnosno 13 mandata, javlja RTS.

23:25 - -Morat ćemo i sebe da mijenjamo, da sklonimo bahate ljude koji ne žele razgovarati s ljudima kako bi im pokazali da smo čuli njihov glas. Ustrojit ćemo tijelo koje će utvrditi tko su ti ljudi. Težak period je pred nama ali morat ćemo razgovarati. Teški su pregovori i ustupci s Prištinom ali uvijek ćemo čuvati Kosovo i Metohiju kao dio Srbije – kazao je Vučić čiji je SNS ostvario apsolutnu pobjedu. Više pročitajte OVDJE.

22:15 - Ostvarili smo istovjetan rezultata kao prije godinu i pol dana. S obzirom na kontekst to je zaista izvanredan rezultat. Kontekst je takav da sam ja bio na meti najprizemnijih kampanja. Četiri televizije sa nacionalnim frekvencijama nisu mi uputili nijedan poziv. To je velika sramota, odsustvo profesionalizma - rekao je Miloš Jovanović, lider koalicije "NADA". Kaže kako su osvojili 5,3 posto u republici i oko sedam posto u Beogradu.

- U Beogradu je ogromna šansa za promjenu vlasti - poručio je Jovanović, prenosi Blic.

21:40 - Prema podacima CeSID/ISPOS-a lista "Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane" osvojila je 46,6 posto glasova odnosno 129 mandata. Na drugom mjestu je "Srbija protiv nasilja" sa 23 posto ili 63 mandata. Treću poziciju zauzima koalicija oko SPS-a s 6,9 posto ili 19 mandata. Koalicija NADA osvojila je 4,9 posto ili 13 mandata. Cenzus, prema ovim projekcijama, prolazi i lista "Dr Branimir Nestorović – mi – glas iz naroda" sa 4,8 posto glasova, odnosno 13 mandata, javlja RTS.

21:35 -  Nešto više od jednog sata poslije zatvaranja birališta Vučić je u izbornom stožeru SNS-a novinarima kratko rekao da će "rezultati biti bolji nego što su bile procjene" i da SNS ima "apsolutnu pobjedu", dok Beograd, gdje oporba uz veliku izlaznost očekuje pobjedu, nije komentirao, rekavši da "nijedan listić nije prebrojan".  Taj optimizam je kasnije na kratkoj tiskovnoj konferenciji prenijela i premijerka Srbije Ana Brnabić, potpredsjednica SNS-a, koja je zahvalila Vučiću što je posudio ime izbornoj listi i dao sve od sebe u kampanji za pobjedu.

"Dobro došli na slavlje", rekla je Brnabić, ustvrdivši da lista SNS na 50 posto obrađenog uzorka glasova ima 47,1  posto, a koalicija proeuropske oporbe "Srbija protiv nasilja" 23 posto.

Ona je ocijenila da će  mandate u parlamentu osvojiti i Socijalistička partija Srbije šefa diplomacije Ivice Dačića, te lista lista koju vodi kontroverzni liječnik Branimir Nestorović koji je koronu nazvao "najsmješnijim virusom u povijesti čovječanstva", čiji bi ulazak u parlament moglo biti iznenađenje ovih izbora. Brnabić je  oporbu optužila da je tijekom cijelog dana "kreirala situaciju kaosa, panike, nepovjerenja i laži" govoreći o navodnim incidentima i prijevarama na izbornim mjestima.

21:05 - Šef promatračke misije Crte Raša Nedeljkov rekao je novinarima da najveću zabrinutost na današnjim izborima izazivaju slučajevi sustavnog dovođenja birača u Beograd, ne samo iz Srbije već i iz inozemstva, te gužve na biračkim mjestima. Nedeljkov je rekao da su u Novom Beogradu utvrdili da je zbirno mjesto za dovoženje glasača iz Bosne i Hercegovine, uglavnom iz entiteta Republika Srpska, oko Štark Arene, ali i kod tržnog centra Zmaj i Kvantaške pijace, dok su na Palilulu dovoženi birači sa Kosova.

21:02 - Bit će bolji rezultati nego što su bile procjene - rekao je predsjednik Srbije i član SNS Aleksandar Vučić novinarima u izbornom stožeru SNS. - Za Beograd ne mogu ništa reći, jer u Beogradu niti jedan listić nije prebrojan - rekao je Vučić u kratkom obraćanju.

20:54 - Peđa Mitrović iz "Srbije protiv nasilja", otkrio je kako je kroz sistem za prijavu neregularnosti procesuirano više od 450 kršenja izbornih prava. - Osim toga, svi su izgledi da će "Srbija protiv nasilja" ostvariti pobjedu u Beogradu. Pozivamo sve građane da strpljivo sačekaju svoj red iako su biračka mjesta zatvorena - poručio je Mitrović, prenosi Blic.

20:00 - Posljednja izvješća o procjeni izlaznosti promatračke misije CeSID od 19 sati govore o odazivu birača od oko 55,6 posto. To je za nijansu više nego u travnju 2022. na, također, prijevremenim izborima, inače uobičajenim u vrijeme vlasti SNS-a, kad je do 19 sati glasalo 54,6 posto birača. Republičko izborno povjerenstvo (RIK) svoje posljednje službene podatke objavilo je u 18 sati do kad je glasalo 51,93 posto upisanih s pravom glasa.

Kako javlja RTS, na nekim su biralištima još uvijek redovi i prema pravilu svatko tko se našao na biračkom mjestu u trenutku zatvaranja može dati svoj glas.

18:10 - Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov izrazio je nakon glasovanja u Subotici očekivanje da DSHV ostane parlamentarna stranka poslije izvanrednih republičkih i pokrajinskih izbora koji se u nedjelju održavaju u Srbiji i Vojvodini. „Mislim da smo sve učinili što je do nas. Radili smo u složenom društvenom ambijentu, i nadamo se da smo kampanjom uspjeli doprijeti do pripadnika hrvatske i bošnjačke zajednice koje predstavljamo na ovim izborima“, rekao je medijima na hrvatskom u Vojvodini.

„Vjerujemo da će birači u nama prepoznati one koji će se založiti ne samo za pripadnike hrvatskog i bošnjačkog naroda već i za sve građane Srbije“, poručio je Žigmanov. Dodao je kako je ohrabren potporom koju je dobio od političkih predstavnika Hrvata u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji, a da posebnu težinu ima podrška koju je uoči izbora dao premijer Hrvatske i čelnik HDZ-a Andrej Plenković.

16:30 - Nakon što je jutros Aleksandar Vučić odradio svoju građansku dužnost i glasovao na izvanrednim izborima, stao je pred novinare te rekao da očekuje vrlo dobru izlaznost i uvjerljivu pobjedu. Nekoliko je puta tražio da pitanja postave srbijanski, a ne hrvatski novinari. Na inzistiranje novinarke Nove TV da će koalirati na lokalnim razinama, rekao je da na lokalnim razinama neće graditi odnose s Hrvatskom. "Bačka Topola i Niš neće graditi odnose s Hrvatskom. Kakve to ima veze s bilo kim? Samo nemojte da mi vi držite predavanje o ratnim zločincima", rekao je Vučić te, a dodao je i da će "na sreću Hrvata dugo ostati predsjednik Srbije".

15:40 - Prijevremeni izbori u Srbiji protječu u nedjelju uz nešto veći odziv birača u Beogradu nego u travnju 2022. godine, pokazuju podaci Republičkog izbornog povjerenstva i neovisnih promatrača, dok s terena stižu brojne potvrde da glasanje diljem zemlje prate brojni incidenti i nepravilnosti. Posljednja predizborna ispitivanja javnog mišljenja ukazivala su na prednost vladajuće Srpske napredne stranke (SNS), no oporba vjeruje da uz izlaznost veću za oko pet posto od uobičajene, ponajprije u Beogradu, može ostvariti pobjedu i time narušiti skoro dvanaestogodišnju vlast SNS-a.

Tijekom izbornog dana s više biračkih mjesta stigle su pritužbe na brojne nepravilnosti, među ostalim o pokušajima kupnje ili kupnji glasova plaćanjem biračima, skupno dovođenje glasača na birališta, zajedničko glasanje svih članova obitelji, vođenje paralelne evidencije o biračima i glasanju, izostanak provjere identiteta po biračkom popisu. Beogradski N1 javio je u nedjelju i o skupnom dovoženju birača autobusima s područja BiH, iz entiteta Republike Srpske na glasanje u Beograd. 

Veliki broj vozila iz Republike Srpske stigao je danas ispred Štark Arene u Beogradu, javila je TV N1. Putnici iz autobusa tvrde da se u Areni nalaze birački spiskovi te da ih dežurni, pošto pronađu njihova imena, usmjeravaju gdje trebaju glasati. Na pitanje zašto baš tu glasaju, a ne u mjestu prebivališta, jedan od putnika odgovorio je da ne zna. "Nešto možemo tamo, nešto mora ovdje", rekao je.

U Beogradu, gdje oporba u zbroju očekuje više od 60 posto glasova i pobjedu nad SNS-om, s pravom glasa je 1.613.369 birača, a na pokrajinskim izborima 1.669.791 birač. Pravo glasa na 8.273 biračka mjesta u Srbiji ima 6.500.165 birača, a izbore prati oko 6.000 domaćih i inozemnih promatrača, uključujuć misiju Europskog parlamenta. Inozemni mediji u najavama i izvješćima o današnjim prijevremenim izborima u Srbiji ukazuju na to da se oni tumače kao pokušaj šefa države Aleksandra Vučića i njegove Srpske napredne stranke (SNS) da osiguraju još jedan četverogodišnji mandat, te da se Vučić snažno miješao u kampanju izravno podupirući SNS, premda nije kandidat. 

Novinska agencija Reuters navodi da su dva masovna ubojstva u svibnju poljuljala popularnost SNS-a i podsjeća da su ubojstva 18 osoba, među kojima devet učenika osnovne osnovne škole, potaknula ulične prosvjede koji su uzdrmali vlast samog Vučića i SNS-a, a nezadovoljstvo je povećano visokom inflacijom. Oporbene stranke i nevladine organizacije optužile su Vučića i SNS za podmićivanje birača, gušenje medijskih sloboda, nasilje nad protivnicima, za korupciju, povezanost s organiziranim kriminalom i brojne afere.

Agencija AP navodi da su današnjem glasanju prethodila izvješća o velikim nepravilnostima tijekom predizborne kampanje te da se očekuje ključna borba za glasove očekuje između SNS i proeuropske oporbene koalicije "Srbija protiv nasilja", ponajprije u Beogradu gdje bi pobjeda oporbe ozbiljno narušila Vučićevu vlast u zemlji.

Posljednje predizborne ankete ipak ukazuju da se očekuje izvjesna pobjeda SNS-a, usprkos inflaciji i višemjesečnim prosvjedima., ali se ne može se isključiti pad rezultata očekivanih SNS na nacionalnoj razini. Birališta u Srbiji zatvaraju se u nedjelju navečer u 20 sati, a prvi pouzdaniji preliminarni rezultati na temelju reprezentativnih uzoraka mogu se očekivati između 21 i 22 sata. 

14:42 - Prema podacima Ipsosa/CeSID, do 14 sati odaziv građana na birališta bio 32,3 posto, dok je srpska inicijativa CRTA objavila je kako je do 13 sati na parlamentarne izbore izašlo ukupno 26,6 posto građana s pravom glasa. Inače, na izbore 2022. je u istom periodu u glavnom gradu odaziv bio 23,3 posto. Osim toga, građani su snimili i ogromne redove koji su se stvorili ispred birališta.


11:20 - Centar za slobodne izbore i demokraciju (CeSID) objavio je kako je na temelju dobivenih informacija do 9 sati uočio najmanje 50 nepravilnosti na biralištima. U nekim slučajevima članovi povjerenstva nisu provjeravali identitet birača, zabilježeno je ubacivanje listića u pogrešne kutije, a naveli su i kako je na dva biračka mjesta utvrđen pokušaj utjecaja na birača ili narušavanje tajnosti glasovanja snimanjem ili fotografiranjem. 

- Na nekoliko biračkih mjesta naši promatrači su imali problema s ulaskom na biračka mjesta jer članovi biračkog odbora nisu pronašli popis promatrača - javljaju iz CeSID-a.


10:23 - U Ruskom Krsturu u općini Kula na biračkom mjestu je došlo do napada na članicu lokalne izborne komisije (LIK) ispred koalicije Srbija protiv nasilja. 

Prema objavi Zeleno-levog fronta, članica je shvatila da osobe lažnim akreditacijama na biračkom mjestu vode paralelnu evidenciju izašlih birača. Nakon što ih je članica zamolila da objasne što rade, jedna osoba ju je napala i otela joj mobilni telefon.


9:56 - Jutros je objavljena snimka na društvenim mrežama na kojima skupina ljudi navodno dolazi crnim džipom u Beogradu i prilazi glasačima kod birališta. Da nepravilnosti postoje, od jutra ukazuju organizacije i inicijative, uključujući i Kreni-Promeni.

''Nepravilnosti koje su primijetili naši promatrači su ozbiljne povrede izbornog procesa, na mnogim biračkim mjestima dan glasanja je počeo bez ubacivanja kontrolnog lista u glasačku kutiju na biračkom mjestu u Starom Gradu, mnoge kutije uopće nisu bile zapečaćene (Stari Grad, Banjica, Kraljevo) i birači na biračkim mjestima fotografirali glasačke listiće, čime je prekršena tajnost glasanja'', objavili su iz inicijative Kreni-Promeni. 


9:14 - Srbi s Kosova krenuli su jutros po snijegu u centralnu Srbiju, gdje će glasovati nakon što su im prištinske vlasti zabranile glasovanje na području Kosova. Prema pisanju Blic.rs, s Kosovske Mitrovice se u Srbiju zaputilo 10-ak autobusa, a očekuje se da će do Raške stići 40. 

Prema prvim podacima, do 9 sati na današnjim je izborima glasalo 4,8 posto građana.


8:11 - Predsjednik Aleksandar Vučić jutros je oko 8 sati stigao na glasačko mjesto ''Tesla - Nauka za život'' u Beogradu. Čini se kako je predsjednik stigao sam, a nije davao izjave za medije.

VIDEO Prizor o kojem svi pričaju: Vučić stajao u redu s građanima da bi glasao

1/18

>> VIŠE OVDJE


6:50 - Prva na popisu stranaka, prema prijavi izbornom povjerenstvu, je lista SNS-a "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" kojoj je ime "posudio" njezin donedavni predsjednik i aktualni šef države. Premda ne sudjeluje na izborima, Vučić je od samog početka prednjačio u kampanji naglasivši da će "svim srcem" podupirati SNS, s čijeg je čela formalno odstupio u svibnju nove godine. 

Oporba ga optužuje da je koristio svoju poziciju u tzv. dužnosničkoj kampanji, koju primjenjuju i ostali dužnosnici, posebno ministri u vladi koju kontrolira SNS. Monitoring nevladinih udruga pokazuje da se Vučić za 44 dana kampanje javnosti obratio 45 puta. Prema posljednjim istraživanjima, SNS ima prednost s više od 44 posto glasova.

Vučić ne želi dijeliti vlast s oporbom

Vučić je na skupovima od svojih pristaša zatražio "apsolutnu pobjedu", rekavši kako će, ako SNS bude izgubio, zatražiti predsjedničke izbore iduće godine u svibnju ili rujnu jer ne želi dijeliti vlast s oporbom, koju optužuje da ne želi dobro Srbiji.

Slijedi lista socijalista (SPS) "Ivica Dačić - premijer Srbije", čiji vođa i Vučićev dosadašnji koalicijski partner sebe poslije izbora u novoj koaliciji vidi na mjestu premijera, premda mu prognoze daju tek oko 8,7 posto glasova. Lista proeuropske oporbene koalicije "Srbija protiv nasilja", kojoj ankete pojedinačno daju najviše glasova poslije SNS-a, može prema anketama računati na potporu oko 23,6 posto.

Na desnom krilu predizborne ponude su liste "Dr Vojislav Šešelj - Srpska radikalna stranka", konzervativno-nacionalne koalicije "Nacionalno  okupljanje" - Zavetnici i Dveri, te NADA koju čine Novi DSS i Pokret obnove kraljevine Srbije. Među manjinskim listama je i Demokratski savez Hrvata u Vojvodini, koji nastupa u koaliciji s bošnjačkom Stranke pravde i pomirenja. Na biračkim listićima su i SDA Sandžaka – dr Sulejman Ugljanin, zatim Koalicija za mir i toleranciju, Narodna stranka Vuka Jeremića, koalicija "Dobro jutro Srbijo - DJB-SDS-Otete bebe", kao i lista "Politička borba Albanaca se nastavlja - Šaip Kamberi".

Pod brojem 14 na biračkom listiću je lista "MI - Glas iz naroda, Branislav Nestorović", koja po nekim anketama može dobiti i do četiri posto glasova. Slijede građanska koalicija "Srbija na Zapadu - Da se struka pita", Ruska stranka - Slobodan Nikolić, Čedomir Jovanović - Mora drugačije, kao i Albanska demokratska alternativa.

Više od dvije trećine stranaka ne mogu računati da će prijeći izborni prag od tri posto, koji ne vrijedi za manjinske stranke na koje se primjenjuje takozvani prirodni prag, proporcionalno brojnosti manjine u ukupnoj populaciji. Predizborna šutnja počela je u petak u ponoć i trajat će do zatvaranja birališta u nedjelju u 20 sati, a prvi preliminarni rezultati mogli bi se znati oko 22 sata.  

POVEZANI ČLANCI:

VIDEO: Plenković o Habijanu: 'On je ukopčan. Ne stavljamo nekoga tko ne prati igru'

Komentara 67

KU
Kuler
09:19 17.12.2023.

Mislim ono, koga briga?

AK
Aka
12:32 17.12.2023.

Koji spol Brnabička fura? meni ona ružna i ko muško i ko žensko. Vučića bi trebalo u žensko prometnuti ima pučasta usta, samo malo duža kosa i curka, nema što, da je u visokim štigklama cela bi se ulica za njim okretala. Onako da prošeće njihovim centrom Bg..brrrr

Avatar Barbie 💋
Barbie 💋
10:48 17.12.2023.

Mali Vuk vlada vječno ko i Tito 😃

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije