Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Poljoprivrednici od države traže da zaustavi samovolju načelnika Pinjuha

Od nadležnih državnih institucija traže da zaustave samovolju bivšeg HDZ-ovca, općinskog načelnika Zlatka Pinjuha, koju nazivaju i terorom, te spriječe "pustošenje općinskog proračuna za privatne potrebe načelnika Pinjuha".
06. studenoga 2019. u 14:25 0 komentara 472 prikaza
Mještani Čeminca prosvjedovali protiv načelnika Zlatka Pinjuha
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Skupina poljoprivrednika iz baranjske općine Čeminac u srijedu je od nadležnih državnih institucija zatražila da zaustave samovolju bivšeg HDZ-ovca, općinskog načelnika Zlatka Pinjuha, koju nazivaju i terorom, te spriječe "pustošenje općinskog proračuna za privatne potrebe načelnika Pinjuha".

Mještani Čeminca prosvjedovali protiv načelnika Zlatka Pinjuha PROBLEMI U ČEMINCU Načelnik razbjesnio seljake: 'Postavio je znakove zbog kojih traktorima ne smijemo u njivu'

U otvorenom pismu poljoprivrednici podsjećaju kako je Visoki upravni sud, u lipnju, ukinuo odluku Općinskog vijeća o korištenju nerazvrstanih cesta, kojom je načelniku Pinjuhu bilo omogućeno da od poljoprivrednika, gospodarstvenika, stanovnika općine, pa čak i onih koji na područje općine dođu svojim kamionima, traktorima i drugim većim vozilima naplati paušalnu ili jednokratnu naknadu pa čak i kaznu.

Napominju i da je, nekoliko dana nakon odluke Visokog upravnog suda pokrenuta USKOK-ova akcija zbog sumnje da je načelnik Pinjuh počinio niz kaznenih djela na štetu općine Čeminac, ali je nakon saslušanja u USKOK-u pušten, a "samo nekoliko dana nakon toga krenula je njegova odmazda nad poljoprivrednicima i stanovnicima Općine Čeminac".

Mještani Čeminca prosvjedovali protiv načelnika Zlatka Pinjuha
1 / 5
Mještani Čeminca prosvjedovali protiv načelnika Zlatka Pinjuha

Pinjuhova odmazda

"Tako je odmah, ionako preveliku komunalnu naknadu, s 55 lipa po četvornom metru podigao na 65 lipa i time dodatno opteretio poljoprivrednike, gospodarstvenike i stanovnike općine. Takoder je i izmijenio ukinutu Odluku o nerazvrstanim cestama, kojom je sebi dao još veće ovlasti, odnosno pravo da sam, svojom odlukom, donosi Pravilnik o naplati korištenja nerazvrstanih cesta", ističe se u pismu.

Tvrde da je načelnik i prije donošenja odluke postavio preko 40 znakova zabrane prometa za vozila teža od 7,5 tona,  na svim cestama u općini, osim županijskih i državnih cesta, te na gotove sve poljske putove.

Čeminac USKOK-ova akcija u općini Čeminac Načelnik Pinjuh: Optužbe su minorne. Molim HDZ da se strpi i da me ne izbace

Na taj je način, kako drže, Pinjuh onemogućio poljoprivrednicima pristup njihovim poljima, jer većini polja nije moguće prići, s obzirom da velika većina traktora na području općine premašuje težinu od 7,5 tona, a s priključnim vozilima su i puno teža.

Navode kako iz tih razloga, straha od velikih kazni, kako policijskih tako i kazni komunalnog redara Marka Pinjuha - načelnikovog sina, veliki dio poljoprivrednih površina nije niti posijan tijekom jesenske sjetve, a da im je Pinjuh svojim postupcima narušio Ustavom zajamčena prava o poduzetničkim i tržišnim slobodama te jednakom pravnom položaju svim poduzetnicima na tržištu.

Zlatko Pinjuh | Autor : Dubravka Petrić/Pixsell Foto: Dubravka Petrić/Pixsell

Upozoravaju i kako je načelnik Pinjuh, koristeći situaciju što tijekom akcije Uskoka nije zatvoren zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, "na Općinskom vijeću putem njemu lojalnih općinskih vijećnika, izglasao da sve odvjetničke troškove u kaznenom postupku koji se vodi protiv njega, a zbog kaznenih djela počinjenih na štetu općine Čeminac, snosi upravo Općina".
Tvrde da pritom nije naznačen broj odvjetnika za zastupanje, niti gornji limit troškova, a niti što će biti ako ga sud u konačnici osudi zbog počinjenja prijavljenih kaznenih djela".

načelnik čeminca USKOK pokrenuo istragu protiv Zlatka Pinjuha: Općinskim novcem sinovima subvencionirao kredite

Zbog navedenoga poljoprivrednici u otvorenom pismu mole nadležna ministarstva i državne institucije, da "zaustave ovakav način terora načelnika općine nad stanovništvom, kao i da zaustave bezobzirno pustošenje općinskog proračuna za privatne potrebe načelnika Pinjuha".

Uskok je, u kolovozu 2019. godine,  pokrenuo istragu protiv načelnika Čeminca Zlatka Pinjuha, dvojice njegovih sinova Marka i Ivana te predsjednika Općinskog vijeća Maria Kralja zbog zlouporaba kojima je općina navodno oštećena za preko 60 tisuća kuna.

Josip Stanišić
KRENULO GA
Odbio je Hrvatsku i pozive iz Lijepe Naše, a sada je u Njemačkoj doživio veliku čast
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.