Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Općina Čeminac

Poljoprivrednici od države traže da zaustavi samovolju načelnika Pinjuha

Mještani Čeminca prosvjedovali protiv načelnika Zlatka Pinjuha
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
1/5
06.11.2019.
u 14:25

Od nadležnih državnih institucija traže da zaustave samovolju bivšeg HDZ-ovca, općinskog načelnika Zlatka Pinjuha, koju nazivaju i terorom, te spriječe "pustošenje općinskog proračuna za privatne potrebe načelnika Pinjuha".

Skupina poljoprivrednika iz baranjske općine Čeminac u srijedu je od nadležnih državnih institucija zatražila da zaustave samovolju bivšeg HDZ-ovca, općinskog načelnika Zlatka Pinjuha, koju nazivaju i terorom, te spriječe "pustošenje općinskog proračuna za privatne potrebe načelnika Pinjuha".

U otvorenom pismu poljoprivrednici podsjećaju kako je Visoki upravni sud, u lipnju, ukinuo odluku Općinskog vijeća o korištenju nerazvrstanih cesta, kojom je načelniku Pinjuhu bilo omogućeno da od poljoprivrednika, gospodarstvenika, stanovnika općine, pa čak i onih koji na područje općine dođu svojim kamionima, traktorima i drugim većim vozilima naplati paušalnu ili jednokratnu naknadu pa čak i kaznu.

Napominju i da je, nekoliko dana nakon odluke Visokog upravnog suda pokrenuta USKOK-ova akcija zbog sumnje da je načelnik Pinjuh počinio niz kaznenih djela na štetu općine Čeminac, ali je nakon saslušanja u USKOK-u pušten, a "samo nekoliko dana nakon toga krenula je njegova odmazda nad poljoprivrednicima i stanovnicima Općine Čeminac".

Mještani Čeminca prosvjedovali protiv načelnika Zlatka Pinjuha
1/5

Pinjuhova odmazda

"Tako je odmah, ionako preveliku komunalnu naknadu, s 55 lipa po četvornom metru podigao na 65 lipa i time dodatno opteretio poljoprivrednike, gospodarstvenike i stanovnike općine. Takoder je i izmijenio ukinutu Odluku o nerazvrstanim cestama, kojom je sebi dao još veće ovlasti, odnosno pravo da sam, svojom odlukom, donosi Pravilnik o naplati korištenja nerazvrstanih cesta", ističe se u pismu.

Tvrde da je načelnik i prije donošenja odluke postavio preko 40 znakova zabrane prometa za vozila teža od 7,5 tona,  na svim cestama u općini, osim županijskih i državnih cesta, te na gotove sve poljske putove.

Na taj je način, kako drže, Pinjuh onemogućio poljoprivrednicima pristup njihovim poljima, jer većini polja nije moguće prići, s obzirom da velika većina traktora na području općine premašuje težinu od 7,5 tona, a s priključnim vozilima su i puno teža.

Navode kako iz tih razloga, straha od velikih kazni, kako policijskih tako i kazni komunalnog redara Marka Pinjuha - načelnikovog sina, veliki dio poljoprivrednih površina nije niti posijan tijekom jesenske sjetve, a da im je Pinjuh svojim postupcima narušio Ustavom zajamčena prava o poduzetničkim i tržišnim slobodama te jednakom pravnom položaju svim poduzetnicima na tržištu.

Foto: Dubravka Petrić/Pixsell

Upozoravaju i kako je načelnik Pinjuh, koristeći situaciju što tijekom akcije Uskoka nije zatvoren zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, "na Općinskom vijeću putem njemu lojalnih općinskih vijećnika, izglasao da sve odvjetničke troškove u kaznenom postupku koji se vodi protiv njega, a zbog kaznenih djela počinjenih na štetu općine Čeminac, snosi upravo Općina".
Tvrde da pritom nije naznačen broj odvjetnika za zastupanje, niti gornji limit troškova, a niti što će biti ako ga sud u konačnici osudi zbog počinjenja prijavljenih kaznenih djela".

Zbog navedenoga poljoprivrednici u otvorenom pismu mole nadležna ministarstva i državne institucije, da "zaustave ovakav način terora načelnika općine nad stanovništvom, kao i da zaustave bezobzirno pustošenje općinskog proračuna za privatne potrebe načelnika Pinjuha".

Uskok je, u kolovozu 2019. godine,  pokrenuo istragu protiv načelnika Čeminca Zlatka Pinjuha, dvojice njegovih sinova Marka i Ivana te predsjednika Općinskog vijeća Maria Kralja zbog zlouporaba kojima je općina navodno oštećena za preko 60 tisuća kuna.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije