Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DRUGI POKUŠAJ

Poljakinje protiv zabrane pobačaja: "Osim trbuha imamo i mozak"

Foto: Reuters
1/6
14.01.2018.
u 01:00

Na poziv stranke Razem (Zajedno) prosvjednice su negodovale zbog sve izglednijeg ukidanja važećeg zakona koji dopušta mogućnost prekida trudnoće u slučaju malformacije ploda

Oko dvije tisuće žena prosvjedovalo je ispred zgrade poljskog parlamenta protiv prijedloga zakona o strožim uvjetima za pobačaj u Poljskoj, katoličkoj zemlji u kojoj je pobačaj već sada jako ograničen.

Na poziv lijeve stranke Razem (Zajedno), prosvjednice su negodovale zbog sve izglednijeg ukidanja važećeg zakona koji dopušta mogućnost prekida trudnoće u slučaju malformacije ploda.

Ako se u Poljskoj prihvate izmjene koje predlaže odbor "Stop pobačaju", prekid trudnoće će biti moguć samo u dvama slučajevima: rizika za život i zdravlje majke i trudnoće koja je rezultat silovanja i incesta.

1/6

Parlament je usto odlučio u srijedu, glasovima konzervativne većine u stranci Pravo i Pravda (PiS), ali i glasovima tridesetak zastupnika liberalne oporbe, da neće prihvatiti drugi prijedlog građanske inicijative pod nazivom "Spasimo žene 2017." kojim se liberalizira pobačaj.

"Žene čija su prava i slobode danas narušeni, ostale su same u rješavanju tog problema. Zastupnici su nas razočarali", rekla je Anna Karaszewska, čelnica inicijative.

Prosvjednice su nosile transparente s natpisima "Bez legalnog prekida trudnoće žene će umirati" i "Sramite se!"

Konzervativci su nakon dolaska na vlast prije dvije godine uveli više mjera koje su u skladu sa stajalištima moćne Katoličke crkve.

PiS-ova vlada je još sredinom 2016. ukinula financiranje medicinski potpomognute oplodnje iz državnog proračuna. U svibnju 2017. ograničila je dostupnost "pilule za dan poslije" koja se sada može dobiti samo na liječnički recept.

Ovo je drugi pokušaj PiS-a da pooštri zakon o pobačaju, a prvi je bio odbačen masovnim prosvjedima 2016. 

"Osim trbuha imamo i mozak", pisalo je na nekim transparentima koje su nosile prosvjednice.

Konzervativni PiS uz potporu moćne Katoličke crkve, nastoji nametnuti vjerske vrijednosti u javni život.

 

Komentara 22

CR
crnaguja1950
08:31 14.01.2018.

uzas kolko je ideoloski obojan clanak,uz to napisan totalno neprofesionalno i poluamaterski te zlonamjeran.ovaj vl svaki dan tone i tone sve dublje,sramota.

BO
booloo
09:09 14.01.2018.

"Osim trbuha imamo i mozak", pisalo je na nekim transparentima koje su nosile prosvjednice. ------------------------------------------ transparent očito nije dovrše. trebalo je napisati bolje primati u gornju rupu nego u donju rupu.

DU
Deleted user
08:41 14.01.2018.

Imate kondome, ali to nije dosta. Stavi si spiralu, nagutaj se pilulama, i unatoč svim 'mjerama predostrožnosti' život ipak nađe put da se ostvari. I nakon svih tih radnji žene, idu na pobačaj. Dakle, prvo si uništavaju svoje tijelo raznim preparatima, onda kad vide da to nije do kraja funkcionalno (iako im mediji stalno govore da je to 100% 'zaštita'), idu na ubojstvo vlastitog djeteta. Pa tko tu ima mozak?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije