Naslovnica Vijesti Svijet

Poljakinje protiv zabrane pobačaja: "Osim trbuha imamo i mozak"

Na poziv stranke Razem (Zajedno) prosvjednice su negodovale zbog sve izglednijeg ukidanja važećeg zakona koji dopušta mogućnost prekida trudnoće u slučaju malformacije ploda
14. siječnja 2018. u 01:00 22 komentara 882 prikaza
Foto: Reuters
Pogledajte galeriju 1/6

Oko dvije tisuće žena prosvjedovalo je ispred zgrade poljskog parlamenta protiv prijedloga zakona o strožim uvjetima za pobačaj u Poljskoj, katoličkoj zemlji u kojoj je pobačaj već sada jako ograničen.

Poljakinje prosvjeduju protiv gotovo potpune zabrane pobačaja WHO Godišnje se u svijetu izvede 25,5 milijuna rizičnih pobačaja

Na poziv lijeve stranke Razem (Zajedno), prosvjednice su negodovale zbog sve izglednijeg ukidanja važećeg zakona koji dopušta mogućnost prekida trudnoće u slučaju malformacije ploda.

Ako se u Poljskoj prihvate izmjene koje predlaže odbor "Stop pobačaju", prekid trudnoće će biti moguć samo u dvama slučajevima: rizika za život i zdravlje majke i trudnoće koja je rezultat silovanja i incesta.

1 / 6

Parlament je usto odlučio u srijedu, glasovima konzervativne većine u stranci Pravo i Pravda (PiS), ali i glasovima tridesetak zastupnika liberalne oporbe, da neće prihvatiti drugi prijedlog građanske inicijative pod nazivom "Spasimo žene 2017." kojim se liberalizira pobačaj.

"Žene čija su prava i slobode danas narušeni, ostale su same u rješavanju tog problema. Zastupnici su nas razočarali", rekla je Anna Karaszewska, čelnica inicijative.

Prosvjednice su nosile transparente s natpisima "Bez legalnog prekida trudnoće žene će umirati" i "Sramite se!"

Konzervativci su nakon dolaska na vlast prije dvije godine uveli više mjera koje su u skladu sa stajalištima moćne Katoličke crkve.

PiS-ova vlada je još sredinom 2016. ukinula financiranje medicinski potpomognute oplodnje iz državnog proračuna. U svibnju 2017. ograničila je dostupnost "pilule za dan poslije" koja se sada može dobiti samo na liječnički recept.

Ovo je drugi pokušaj PiS-a da pooštri zakon o pobačaju, a prvi je bio odbačen masovnim prosvjedima 2016. 

"Osim trbuha imamo i mozak", pisalo je na nekim transparentima koje su nosile prosvjednice.

Konzervativni PiS uz potporu moćne Katoličke crkve, nastoji nametnuti vjerske vrijednosti u javni život.

Ante Perković MONTAŽSTROJ Nakon prava na pobačaj pada pravo na slobodni govor Montažstroj MONTAŽSTROJ Najpoznatiji hrvatski glumci stali u obranu pobačaja Abortus PRIZIV SAVJESTI? Legalnih pobačaja u Hrvatskoj nikad manje od 2000.

 

Elipso

  • crnaguja1950:

    uzas kolko je ideoloski obojan clanak,uz to napisan totalno neprofesionalno i poluamaterski te zlonamjeran.ovaj vl svaki dan tone i tone sve dublje,sramota.

  • booloo:

    "Osim trbuha imamo i mozak", pisalo je na nekim transparentima koje su nosile prosvjednice. ------------------------------------------ transparent očito nije dovrše. trebalo je napisati bolje primati u gornju rupu nego u donju rupu.

  • hegedus:

    Imate kondome, ali to nije dosta. Stavi si spiralu, nagutaj se pilulama, i unatoč svim 'mjerama predostrožnosti' život ipak nađe put da se ostvari. I nakon svih tih radnji žene, idu na pobačaj. Dakle, prvo si uništavaju svoje tijelo raznim ... prikaži još! preparatima, onda kad vide da to nije do kraja funkcionalno (iako im mediji stalno govore da je to 100% 'zaštita'), idu na ubojstvo vlastitog djeteta. Pa tko tu ima mozak?