Naslovnica Vijesti Svijet

Poljakinje protiv zabrane pobačaja: "Osim trbuha imamo i mozak"

Na poziv stranke Razem (Zajedno) prosvjednice su negodovale zbog sve izglednijeg ukidanja važećeg zakona koji dopušta mogućnost prekida trudnoće u slučaju malformacije ploda
14. siječnja 2018. u 01:00 22 komentara 1037 prikaza
Foto: Reuters
Pogledajte galeriju 1/6

Oko dvije tisuće žena prosvjedovalo je ispred zgrade poljskog parlamenta protiv prijedloga zakona o strožim uvjetima za pobačaj u Poljskoj, katoličkoj zemlji u kojoj je pobačaj već sada jako ograničen.

Poljakinje prosvjeduju protiv gotovo potpune zabrane pobačaja WHO Godišnje se u svijetu izvede 25,5 milijuna rizičnih pobačaja

Na poziv lijeve stranke Razem (Zajedno), prosvjednice su negodovale zbog sve izglednijeg ukidanja važećeg zakona koji dopušta mogućnost prekida trudnoće u slučaju malformacije ploda.

Ako se u Poljskoj prihvate izmjene koje predlaže odbor "Stop pobačaju", prekid trudnoće će biti moguć samo u dvama slučajevima: rizika za život i zdravlje majke i trudnoće koja je rezultat silovanja i incesta.

1 / 6

Parlament je usto odlučio u srijedu, glasovima konzervativne većine u stranci Pravo i Pravda (PiS), ali i glasovima tridesetak zastupnika liberalne oporbe, da neće prihvatiti drugi prijedlog građanske inicijative pod nazivom "Spasimo žene 2017." kojim se liberalizira pobačaj.

"Žene čija su prava i slobode danas narušeni, ostale su same u rješavanju tog problema. Zastupnici su nas razočarali", rekla je Anna Karaszewska, čelnica inicijative.

Prosvjednice su nosile transparente s natpisima "Bez legalnog prekida trudnoće žene će umirati" i "Sramite se!"

Konzervativci su nakon dolaska na vlast prije dvije godine uveli više mjera koje su u skladu sa stajalištima moćne Katoličke crkve.

PiS-ova vlada je još sredinom 2016. ukinula financiranje medicinski potpomognute oplodnje iz državnog proračuna. U svibnju 2017. ograničila je dostupnost "pilule za dan poslije" koja se sada može dobiti samo na liječnički recept.

Ovo je drugi pokušaj PiS-a da pooštri zakon o pobačaju, a prvi je bio odbačen masovnim prosvjedima 2016. 

"Osim trbuha imamo i mozak", pisalo je na nekim transparentima koje su nosile prosvjednice.

Konzervativni PiS uz potporu moćne Katoličke crkve, nastoji nametnuti vjerske vrijednosti u javni život.

Ante Perković MONTAŽSTROJ Nakon prava na pobačaj pada pravo na slobodni govor Montažstroj MONTAŽSTROJ Najpoznatiji hrvatski glumci stali u obranu pobačaja Abortus PRIZIV SAVJESTI? Legalnih pobačaja u Hrvatskoj nikad manje od 2000.

 

  • crnaguja1950:

    uzas kolko je ideoloski obojan clanak,uz to napisan totalno neprofesionalno i poluamaterski te zlonamjeran.ovaj vl svaki dan tone i tone sve dublje,sramota.

  • booloo:

    "Osim trbuha imamo i mozak", pisalo je na nekim transparentima koje su nosile prosvjednice. ------------------------------------------ transparent očito nije dovrše. trebalo je napisati bolje primati u gornju rupu nego u donju rupu.

  • koraknaprijed:

    Osim trbuha imamo i mozak??? Jadan vam je mozak ako vam je abortus riješenje za kontracepciju u 21 stoljeću.