Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 157
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Špijunska dijaspora

'Poljaci u iseljeništvu, prijavite nam sve koji su protiv Poljske'

Poljaci već mjesecima prosvjeduju protiv zakona za koji u Bruxellesu kažu da nije u skladu s demokracijom
Foto: KACPER PEMPEL/REUTERS/PIXSELL
16.02.2018.
u 16:12

Vlada u Varšavi ne prestaje šokirati novim odlukama kojima želi dokazati da ne snose nikakvu odgovornost za zločine u 2. svjetskom ratu

Nakon što su izazvali sablazan prijedlogom novog zakona o holokaustu u kojem žele izbrisati bilo kakvu povezanost s formiranjem koncentracijskih logora na teritoriju okupirane Poljske te kojim se utvrđuje kako nije bilo nikakve kolaboracije, Jaroslaw Kaczynski i njegova vlada idu i dalje. Organizirali su i društveno-mrežnu kampanju #GermanDeathCamps orkestriranu iz ureda premijera kojom se dokazuje da su logori bili isključivo njemački od početka do kraja.

Nijemci i pakao

Smetalo im je što se gotovo uvijek o logorima poput Auschwitza diskutiralo kao o poljskim koncentracijskim logorima. Ne treba posebno opisivati što se o tome piše u izraelskim medijima, dosadašnji javni diskurs u Poljskoj prepun je ispada u raspravama o strašnom događaju.

Nije ni tu kraj, već Kaczynski i ekipa upomoć zovu dijasporu. Ne zbog novca, kako to radi većina svjetskih država, nego da jače promoviraju nacionalne interese, dakle da štite njihovu politiku u odnosu prema holokaustu. Ovim se promotivnih pothvatom rukovodi iz ureda predsjednika poljskog Senata Stanislawa Karczewskog, a do tog je saznanja došla Agencija France Press. U tom se napisu poziva Poljake u inozemstvu da diplomatima u zemljama u kojima žive prijave, kako kažu, “svako iskazivanje protupoljskog raspoloženja”. Taj bi tekst trebala poslati sva poljska veleposlanstva u svijetu, vidljiv je na internetskim stranicama ambasada Poljske u Parizu i Buenos Airesu.

Ako nas pogodi treći svjetski rat, 10 najmoćnijih zemalja imat će ključnu ulogu:

Poljaci već mjesecima prosvjeduju protiv zakona za koji u Bruxellesu kažu da nije u skladu s demokracijom
1/12

U pismu se podsjeća kako je javno izlaganje koje bi bilo u suprotnosti s činjenicama vezanima za Drugi svjetski rat i uloge poljskog naroda u njemu, kažnjivo novčanom kaznom ili zatvorom do tri godine. Nije Karczewski osobito blag prema Nijemcima, u pismu svojim sunarodnjacima navodi kako je laž o Auschwitzu ne samo negacija njemačkih zločina nego je falsificiranje povijesti. Poljaci u inozemstvu trebali bi organizirati i predavanja, izložbe i susrete, pa i kampanje slanja pisama kako bi se povijesna istina prenijela na najefikasniji način, kaže predsjednik poljskog Senata.

Pokolj iz 1946.

Sve je to u skladu sa spomenutom kampanjom u kojoj se vrte naslovi poput “Njemačka je Poljsku provukla kroz pakao na Zemlji”, ali i ‘Židovi i Poljaci svoje su užase propatili zajedno”, pa onda “učinili smo puno da zaštitimo Židove i kao država i kao građani i kao prijatelji”.

No, reakcije na takva viđenja holokausta u kojemu je nestalo tri milijuna poljskih Židova znaju biti i sasvim suprotne. Potkraj prošle godine počeo se prikazivati film Bogdanovo putovanje u kojem mladi katolički svećenik uspijeva u namjeri da se građani poljskog grada Kielcea suoče s nedjelima svojih predaka. Naime, tamo je 1946. na temelju lažnih optužbi Poljaka poubijano 40 Židova koji su preživjeli holokaust.

Komentara 9

US
USA
18:06 16.02.2018.

Kako se samo spina protiv Poljske. Poljaci samo traze da se izbaci iz terminologije povezivanje koncentracijskih logora sa Poljskom. Logori su Njemacki, holokaust su napravili Nijemci, a dio logora se nalazio na okupiranom podrucju Poljske. Dakle Poljska kao takodjer zrtva Njemacke okupacija sa tim nema veze. Stvarno ne vidim u cemu je tu problem i zasto braca Izraelci rade od toga problem. Ne radi se o negaciji holokausta vec samo o tome da nove generacije ispravno znaju tko je odgovoran za taj monstruozni zlocin. A to su iskljucivo Nijemci. Isto tako Hrvati ne trebaju negirati zlocine nad Srbima i Zidovima ili Srbi nad Hrvatima, Muslimanima, Albancima i Zidovima. Svaki zlocin ima svog pocinitelja i narodi ne mogu biti kolektivno odgovorni za zlodjela, a poglavito to ne moze biti krimen novih generacija.

Avatar korona
korona
16:29 16.02.2018.

Znaći ono što nisu likvidirali fašisti to su riješili komunisti.I jedni i drugi isto s.anje,samo drugo pakovanje.

HO
homofob
21:55 16.02.2018.

Novi nacist: Merkelicini politicko korektno, antife na zapadu, Zulhofovi Zidovi, cetnici star i novi, antifasisti. Svi ti stalno tvrde da su nacisti bili desnicari a zapravo su svi oni lijevi ekstremisti: nacisti(komunisti)!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije