Naslovnica Vijesti Svijet

Poljaci s krunicom na 3500 km granice ‘brane Europu od islama’

Molitva u povodu gotovo pola tisućljeća od bitke kod Lepanda kojom je na moru zaustavljen prodor Otomanskog Carstva
13. listopada 2017. u 00:01 38 komentara 3027 prikaza
Pogledajte galeriju 1/2

Molitvom krunice duž 3500 km granice sa susjednim državama katolički vjernici u Poljskoj kazali su svoje “ne” drugima. Inicijativa nazvana Krunica na granicama (Rozaniec do granic) koja je okupila oko milijun poljskih vjernika, među kojima su bila i poznata lica iz svijeta zabave i sporta, pokrenuta je za mir u svijetu te da bi Poljska i Europa ponovno pronašle kršćanske korijene i ne upale u provaliju sekularizma.

Kolinda Grabar-Kitarović i Andrzej Duda sastanak u zagrebu Poljski predsjednik čestitao Grabar-Kitarović: Mogu vam zahvaliti na tome što smo uspjeli!

Obilježavaju više obljetnica

Molitva krunice na granici okupila je u lanac ljude koji su stajali od rijeke Bug i marijanskog svetišta Koden na granici s Bjelorusijom sve do poznjanske zračne luke Rosowek i kroz šumu Szklarska Poręba na granici s Češkom, a održana je prije stote obljetnice posljednjeg ukazanja Gospe u Fatimi (13. listopada) te u povodu gotovo pola tisućljeća od bitke kod Lepanda (7. listopada 1571.) kojom je na moru zaustavljen prodor Otomanskog Carstva prema Zapadu, a slabije kršćanske snage pobijedile su upravo zahvaljujući molitvi krunice, na što je pozvao tadašnji papa sveti Pio V. Tom pobjedom zaustavljena je islamizacija Europe.

Osim toga, ove se godine obilježava i 140. godišnjica ukazanja Gospe u Gietrzwałdu, na sjeveru Poljske, koja se dvjema djevojkama (Justyna Szafranska i Barbara Samulowska) ukazala 166 puta. Na stotu godišnjicu ukazanja, 11. rujna 1977., tadašnji kardinal i budući papa Karol Wojtyla službeno je priznao ukazanja.

O tom okupljanju, koje su neki nazvali “protuislamskom i protumigrantskom inicijativom”, podijeljena su mišljenja i u ostatku Europe, a u Italiji ima onih koji bi pokrenuli sličnu molitvu. Inicijatore molitve krunice na granici u Poljskoj, a to je bila, uz ostale, udruga SoloDiosBasta, povezuje se s lokalnom postajom Radio Maryja koja je često optuživana za katolički fundamentalizam. No predsjednik Poljske biskupske konferencije i nadbiskup Poznanja Stanisław Gądecki kaže da je to najveća molitvena inicijativa u Europi nakon, dakako, Međunarodnih dana mladeži. Poslije misa u 319 crkava vjernici su otišli do granice, na oko 4000 dogovorenih položaja, i molili Gospu da posreduje kod Boga da spasi Poljsku i svijet. SoloDiosBasta udruga je koja se zauzima za novu evangelizaciju, a njezini su glasnogovornici dvojica redatelja i scenarista Maciej Bodasinski i Lech Dokowicz. Biskupska konferencija dala je svoj “prilog” u organiziranju prijevoza.

Tako je govorio Wojtyla

Potrebno je moliti kako bi “Europa ostala Europa”, kazao je u propovijedi tijekom mise krakovski nadbiskup Marek Jedraszewski toga jutra. Poljska premijerka Beata Szydlo iz stranke Pravo i pravda, čiji je sin u svibnju ove godine zaređen za svećenika, postavila je na Twitteru sliku krunice i pozdravila sudionike molitve.

“Katolicizam se ne iskazuje samo u bratskom zajedništvu krštenih, već se izražava i u ugošćavanju stranaca bez obzira na njihovu vjersku pripadnost”, kazao je Karol Wojtyla. Jesu li ga njegovi sunarodnjaci iznevjerili?

Papa Ivan Pavao II na molitvi sa svecenicima, radovnicima i redovnicama u Zagrebackoj katedrali Nebeski zagovornik Ivan Pavao II. za Hrvate je ponavljao da su prvi Slaveni koji su prihvatili kršćanstvo Potraga za novim početkom, PROMOTIVNI ČLANAK Kršćanstvo kao životni stil, a ne filozofija Papa Franjo PROGON Papa odao počast kršćanima Bliskog istoka: 'Danas je više mučenika nego u ranim danima Crkve'

VIP izdvaja za Vas

  • L@k@konjic@:

    Svaka čast

  • mobitel20:

    "Rekli NE drugima" !? Tako napisa nounar...Aa ne, nisu rekli ne drugima, nego nasilnom islamizmu. A citati sv. Ivana Pavla su ,naravno, zlonamjerni. Jer odnose se na individualni odnos, a ne na prepustanje drzave, pa i Vatikana, Muhamedu. Koji ste ... prikaži još! vi sorosovci troleri...!

  • ..Marsijanac:

    Bravo Poljaci ! A gdje ste vi braco Hrvati?