Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Papa odao počast kršćanima Bliskog istoka: 'Danas je više mučenika nego u ranim danima Crkve'

Spomenuo je progon kršćana u Iraku od kojih su mnogi ove godine proslavili Božić u oslobođenim gradovima i crkvama, prvi put od 2013. godine
26. prosinca 2016. u 16:49 4 komentara 280 prikaza
Papa Franjo
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Papa Franjo danas je odao počast bliskoistočnim kršćanima koji se nisu odrekli svoje vjere tijekom progona islamskih militanata, naglasivši kako danas postoji više kršćanskih mučenika nego u ranim danima Crkve. 

Papa se obratio tisućama vjernika na Trgu sv. Petra u Vatikanu, povodom blagdana svetog Stjepana, prvog kršćanskog mučenika. 

Spomenuo je progon kršćana u Iraku od kojih su mnogi ove godine proslavili Božić u oslobođenim gradovima i crkvama, prvi put od 2013. godine. 

"To je primjer vjernosti Evanđelju", rekao je Papa. 

papa Franjo URBI ET ORBI Papa Franjo: Vrijeme je da oružje utihne zauvijek Papa Franjo blagdan Svetog Stjepana Papa Franjo: Proliveno je previše krvi

"Usprkos iskušenjima i opasnostima, oni su hrabro pokazali da pripadaju Kristu", istaknuo je.

"Danas želimo misliti na njih i biti im blizu svojom ljubavlju, molitvama i čak i našim suzama", zaključio je poglavar Katoličke Crkve. 
Kršćanima je pod Islamskom državom dan ultimatum: plaćajte porez, prijeđite na islam, ili umrite od mača. Većina njih pobjegla je u autonomnu kurdsku regiju. 

Čelnici raznih crkvi, uključujući onu koptsku u Egiptu čijim su članovima rezane glave i čije su crkve bile mete terorističkih napada, naglasili su da je činjenica da se na Bliskom istoku ubijaju kršćani raznih vjeroispovijesti "ekumenizam krvi". 

"Danas ima više kršćanskih mučenika nego u prvim stoljećima", istaknuo je papa Franjo koji je ranije osudio Islamsku državu i koncept ubijanja u Božje ime. 

>> Papa Franjo pozvao na solidarnost s djecom i usprotivio se abortusu

Josip Stanišić
KRENULO GA
Odbio je Hrvatsku i pozive iz Lijepe Naše, a sada je u Njemačkoj doživio veliku čast
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
 • hyperkrat:

  kome počast?čovječe!sve su poubijali!srusice ti Vatikan za 10ak godina!!!!!!!

 • Avatar Alexandra
  Alexandra:

  Nije se ni koptima dogodilo klanje preko noći,ko zna koliko dugo i što su sve morali tolerirati prije nego što su ih zaklali

 • domljani:

  kad bu se čelnici raznih rekigija konačno dogovorili da je bog jedan, možda bi bilo manje zločina