Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROGON

Papa odao počast kršćanima Bliskog istoka: 'Danas je više mučenika nego u ranim danima Crkve'

Papa Franjo
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
26.12.2016.
u 16:49

Spomenuo je progon kršćana u Iraku od kojih su mnogi ove godine proslavili Božić u oslobođenim gradovima i crkvama, prvi put od 2013. godine

Papa Franjo danas je odao počast bliskoistočnim kršćanima koji se nisu odrekli svoje vjere tijekom progona islamskih militanata, naglasivši kako danas postoji više kršćanskih mučenika nego u ranim danima Crkve. 

Papa se obratio tisućama vjernika na Trgu sv. Petra u Vatikanu, povodom blagdana svetog Stjepana, prvog kršćanskog mučenika. 

Spomenuo je progon kršćana u Iraku od kojih su mnogi ove godine proslavili Božić u oslobođenim gradovima i crkvama, prvi put od 2013. godine. 

"To je primjer vjernosti Evanđelju", rekao je Papa. 

"Usprkos iskušenjima i opasnostima, oni su hrabro pokazali da pripadaju Kristu", istaknuo je.

"Danas želimo misliti na njih i biti im blizu svojom ljubavlju, molitvama i čak i našim suzama", zaključio je poglavar Katoličke Crkve. 
Kršćanima je pod Islamskom državom dan ultimatum: plaćajte porez, prijeđite na islam, ili umrite od mača. Većina njih pobjegla je u autonomnu kurdsku regiju. 

Čelnici raznih crkvi, uključujući onu koptsku u Egiptu čijim su članovima rezane glave i čije su crkve bile mete terorističkih napada, naglasili su da je činjenica da se na Bliskom istoku ubijaju kršćani raznih vjeroispovijesti "ekumenizam krvi". 

"Danas ima više kršćanskih mučenika nego u prvim stoljećima", istaknuo je papa Franjo koji je ranije osudio Islamsku državu i koncept ubijanja u Božje ime. 

>> Papa Franjo pozvao na solidarnost s djecom i usprotivio se abortusu

Komentara 4

HY
hyperkrat
21:09 26.12.2016.

kome počast?čovječe!sve su poubijali!srusice ti Vatikan za 10ak godina!!!!!!!

Avatar Bucka.
Bucka.
20:47 26.12.2016.

Nije se ni koptima dogodilo klanje preko noći,ko zna koliko dugo i što su sve morali tolerirati prije nego što su ih zaklali

DO
domljani
20:55 26.12.2016.

kad bu se čelnici raznih rekigija konačno dogovorili da je bog jedan, možda bi bilo manje zločina

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije