Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi predsjednik HDZ-a

Politico o Plenkoviću: Nepoznati političar koji se nada vladati Hrvatskom

Andrej Plenković
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
1/3
11.08.2016.
u 17:15

Iako neki smatraju da nije spreman za domaću politiku, Plenkovićev dolazak pozdravila je liberalna struja unutar HDZ-a kao dašak svježine nakon Karamarkove ere

Andrej Plenković ima četiri tjedna da uvjeri glasače da je on pravi čovjek za vođenje države, no problem je u tome što mnogi Hrvati ne znaju tko je on, piše u četvrtak Politico.eu.

Kao i većina drugih zastupnika u Europskom parlamentu, Plenković je nepoznat u svojoj domovini, piše u europskom izdanju ovog uglednog američkog časopisa, u članku naslovljenom "Misteriozni čovjek koji se nada vladati Hrvatskom". 

Plenković ima misiju spašavanja hrvatskog desnog centra koji je vladao prvom polovicom godine i još uvijek se nalazi u previranju. 

"Želim novi početak", rekao je Plenković, dodajući kako bi prekid s prošlošću bilo osvježenje na hrvatskoj političkoj sceni, pogotovo nakon što su u vrijeme bivšeg predsjednika HDZ-a Karamarka mnogi bili zabrinuti zbog koketiranja s ustaštvom.

Tadašnje političko vodstvo optuživano je da nije osudilo ustaške simbole i pjesme, uključujući i one na bleiburškoj komemoraciji ili tijekom nogometne utakmice protiv Izraela. 

Politico piše kako se ministar kulture Zlatko Hasanbegović nedavno fotografirao pored zastave s ustaškim simbolom i prisustvovao otkrivanju spomenika hrvatskom nacionalistu koji je sudjelovao u ubojstvu jugoslavenskog veleposlanika u Švedskoj u sedamdesetim godinama.

Andrej Plenković želi stati na kraj takvim nediplomatskim gafovima, ponajviše jer se nada boljim odnosima sa susjednom Srbijom koji su u posljednje vrijeme pogoršani zbog rastućeg nacionalizma u obje države, piše Politico. 

Iako je Plenković relativno nepoznat, ankete mu idu u prilog, jer je od njegova preuzimanja potpora HDZ-u narasla s 21 na 28 posto, stavljajući ga samo jedan posto iza  SDP-a. 

Iako neki smatraju da nije spreman za domaću politiku, Plenkovićev dolazak pozdravila je liberalna struja unutar HDZ-a kao dašak svježine nakon Karamarkove ere. 

– Plenković bi mogao promijeniti stvari u stranci i u državi ako iskoristi svoje snažno razumijevanje politike – i domaće i međunarodne – ali i ako napusti uljuđenost iz dana diplomacije – rekao je za Politico Miroslav Kovačić, dugogodišnji Plenkovićev suradnik, bivši državni tajnik i diplomat blizak vodstvu HDZ-a. 

– Morat će se suočiti s ozbiljnim problemima, poput antipoduzetničke klime, birokracijom, te onim što je predsjednica Grabar-Kitarović više puta nazvala nedostatkom ambicije koja pogađa gospodarstvo, ali i druge aspekte hrvatskog života – dodao je Kovačić. 

Plenkovićeve pristaše smatraju bi da bi Hrvatska pod njegovom vlašću više ličila na Njemačku Angele Merkel nego na Mađarsku Viktora Orbana.

– Trebamo se usredotočiti na ekonomiju, društvena pitanja, te kako najviše profitirati iz članstva u Europskoj uniji – rekao je Plenković, dodavši kako želi "pristojnu stranku desnog centra" koja će se temeljiti na "demokršćanskim i univerzalnim humanističkim vrijednostima".

Fokus na članstvu u Europskoj uniji svakako ide u prilog Plenkovićevim prednostima, jer je kao član Odbora za proračun Europskog parlamenta iz prve ruke upoznao mehanizme europskog financiranja, zaključuje Politico. 

>> Davor Božinović: Plenković je lider broj jedan, veselim se njegovom TV sučeljavanju s Milanovićem

Komentara 20

DU
Deleted user
17:22 11.08.2016.

Komšije iz SDP-a žele naći mrlju na Plenkoviću, ali im ne ide. U odnosu na Opačićevu, Jovanovića, Milanovića, Grčića, Bauka i ovakve, on je Japan.

CR
crocro
17:54 11.08.2016.

Pišete da ne znamo tko je gosp. Plenković. Dobro. Evo vam za informaciju da smo za sve druge znali tko su i što su prije nego su došli na dužnost premijera ili predsjednika stranke. Ako gosp. Plenković postane premijer, to će biti najmanja pogreška u odnosu na sve dosadašnje. Ali ja osobno mislim da je gosp. Plenković čista osoba bez repova, da se nije okaljao u nikakvim nečasnim radnjama, da je inteligentan , sposoban i da ima znanje za uspješno voditi ovu državu. Zato mislim da je on najsposobniji u ovome trenutku biti premijer Hrvatske. A koga bi vi imenovali, izjasnite se.

Avatar bosanac1951
bosanac1951
18:09 11.08.2016.

Ploitico.eu.......Ne miješaj se u našu politiku i točka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije