Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Politički intervju tjedna

Politički analitičar: Nemojmo se lagati, mnogi koji imaju jake životopise u politiku ne žele

Zagreb: Ivica Relković, novinar, publicist, građanski aktivist i političar
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
1/3
15.03.2023.
u 15:14

Iduće godine očekuje u Hrvatskoj nas očekuje početak niza izbora. Krenut ćemo s parlamentarnim, zatim nam slijede europski, a u godini iza, već nas očekuju predsjednički i lokalni izbori. Zbog toga se sve više stječe dojam u javnosti kako je u tijeku predizborna kampanja. O tome i o eventualnoj alternativi vladajućem HDZ-u u Političkom intervjuu tjedna, Petre Maretić Žonje, govorio je politički analitičar i savjetnik stranke Centar Ivica Relković.

'Ne znam možemo li to nazvati kampanjom, ali traje priprema za nešto što još nismo imali, jer mi u godinu dana imamo sve cikluse, parlamentarne izbore i europarlamentarne koji mogu biti u mjesec ili dva razlike. I nakon toga imamo predsjedničke izbore i opet nakon toga lokalne izbore. Zato će ovog puta svi izbori biti povezani. Zato je krenulo nešto što ne možemo nazvati kampanjom za jedna od tih izbora, krenulo je, kako kod koje stranke, kako kod koje političke opcije krenulo je traženje odgovora na sve', rekao je Ivica Relković na pitanje je li u Hrvatskoj već počela predizborna kampanja.

'To je problem jer imate takvu gomilu potrebnih kampanja koje nisu svima financijski jednostavne, nisu percepcijski iste, kroz novine ne možete slati istu poruku imate li predsjedničkog kandidata ili je vaš netko premijerski kandidat... I sada imamo situaciju da zapravo u malo vremena imamo puno jakih osoba u politici. Jer nemojmo se lagati mnogi koji imaju jake životopise u politiku, zbog onoga u što se pretvorila, ne žele. Tako da imate problem pripremat se za takve cikluse, i svi pokušavaju pokucati na vrata određenog broja ljudi, a vjerojatno se radi i o istim ljudima s određenim političkim kapacitetom', smatra Relković. 

O mogućim ranijim izborima u Hrvatskoj se uvijek nagađa. 'Ne, ne očekujem ih, nikada nije nemoguće da se u politici to dogodi, ali ako ipak gledamo realnost pratećih događanja, naime Ustavni sud je učinio jasnim da će parlamentarni izbori svakako biti redovni, jer treba donijeti novi zakon o izbornim jedinicama on ako bude donijet do jeseni možete izbore očekivati u prvoj polovici 2024. godine', ističe Relković pa kaže da on ne može reći kada bi Plenkoviću bilo najpametnije izaći na te izbore.   

'Mi imamo nekoliko stvari koje svakako trebaju rezultat u Hrvatskoj, imamo još uvijek posljedice potresa koje nisu riješene, očekujem da će pokušati napraviti barem nekakav rezultat prije izbora, a ne da se ostane i dalje ne nekoliko papira. Tu su dvije stvari u pitanju, Banovina gdje jasno trebate vidjeti nove kuće i Zagreb gdje vidite fasade, ali ne vidite što je iznutra. Obnova je jako važna tema. Zatim imate i druge teme, do sada su europski izbori bili najdosadniji, ali sada i tu imamo europske teme koje su i naše. Recimo energija i energetika. Pitanje što će dalje biti u Ukrajini i slično', objašnjava politički analitičar. 

Prvi put imamo u Hrvatskoj situaciju da jedan premijer ide po svoj treći mandat kao sada Plenković. Ima li on alternativu, ima li HDZ alternativu? 'Andrej Plenković ima alternativu, ali pogrešnu, u Hrvatskoj se vodi pogrešna politička borba koja onemogućuje oporbu da se zaista konsolidira i da zaista sudjeluje u ozbiljnom političkom procesu kontra Plenkovića. Mi imamo potpuno iskrivljeni, nedovršeni, neka se slobodno ljute ustavni stručnjaci koji su sudjelovali u tom procesu, ali svejedno ću to reći, imamo loše ustavno rješenje, jer imamo predsjednika koji nije ništa, a zapravo koji je nešto, ali zapravo nitko ne zna što je. Jedina stvar koju predsjednik ima je javna percepcija i mediji i on se zapravo sukobljava s Andrejom Plenkovićem. Na taj je način on glavna opozicija i dok je tako on je uteg. Imamo sustav koji stvara lažnu alternativu. Mi smo zato do sada uvijek imali situaciju da na predsjedničkoj poziciji imamo oporbenu figuru', navodi Relković.

Smatra da ćemo zato trebati promjenu Ustava, jer postojeći model, kako kaže ne valja. Osim toga ističe kako sok se Peđa Grbin ne usudi biti samostalan nećemo imati konstruktivnu oporbu. Kaže kako već najava SDP-a da će Zoran Milanović biti njihov predsjednički kandidat čini da birači u njemu traže rješenja, a 'on rješenja ne može donijeti'. 

O potencijalnom jakom savezu od centra prema lijevo Relković kaže da ga trenutno ne vidi kao mogućnost jer smatra da sada nije pravi trenutak za to. 'Mi sada ne možemo govoriti o tome da će slabost dati jakost, svatko mora raditi jedan period na svojoj jakosti. Sada nije tajming za to, bit će onog trenutka kada će koalicijske najave proizvesti sinergiju da birači vide da ona ima smisla'. 

Komentara 15

Avatar spremno zidam
spremno zidam
17:32 15.03.2023.

Dobro jutro, genijalče… Radim u privatnom sektoru za stranu korporaciju vec preko 30 godina i zadnjih 20 godina sam na rukovodecim pozicijama i imam placu kao premijjer + još jedan njegov ministar -zajedno. Koji bi bio moj motiv da odem u politiku..? Altruizam..? Dajte najte.

VI
Vivian
18:44 15.03.2023.

"Nemojmo se lagati" ? Netko ovdje ne zna hrvatski.

Avatar Maks:
Maks:
18:11 15.03.2023.

Relkovic je stvarao Most, Mozemo, Puljkov centar, pomogao Daliji, "veliki atolik..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije