Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
istekao rok

Političke igre u Županji: Predsjednica GV odbija sazvati sjednicu vijeća, trećina vijećnika traži njenu smjenu

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
30.09.2020.
u 13:48

S obzirom na to da predsjednica Gradskog vijeća nije na zahtjev trećine izabranih vijećnika sazvala sjednicu Gradskoga vijeća nezadovoljni vijećnici su 29.  rujna predali gradonačelniku Županje Davoru Miličeviću zahtjev za sazivanje sjednice Gradskog vijeća Grada Županje u zakonskom roku od 8 dana

Iako je trećina vijećnika Gradskog vijeća Županje zatražila sazivanje sjednice Gradskog vijeća u zakonskom roku tražena sjednica još uvijek nije sazvana, a 28. rujna istekao je i zakonski rok od 15 dana. Županjski gradski vijećnik Mladen Huber kaže kako predsjednica Gradskog vijeća Županje Nada Galović ne želi napustiti mjesto predsjednice vijeća štiteći tako mjesečnu naknadu od 3.500 kuna ali i da je ne sazivajući sjednicu u zakonskom roku prekršila i neke zakonske odredbe.

- Predsjednica Gradskog vijeća imala je priliku da časno napusti mjesto predsjednice vijeća. Međutim, ona pruženu priliku nije iskoristila i njezin odlazak, koji je neminovan, bit će nečastan i sramotan. Pritisci na gradske vijećnika koji su predložili sazivanje sjednice Gradskog vijeća su svakodnevni i sa svih pozicija vlasti, od gradonačelnika, dogradonačelnika, direktora javnih poduzeća, ali vijećnici su nepokolebljivi u svojoj odluci, a svoju podršku najavljuje još nekoliko vijećnika. Podršku u izglasavanju predloženog razrješenja predsjednice i potpredsjednika Gradskog vijeća Županje, javno su objavila i tri vijećnika iz Kluba vijećnika SDP-a - rekao je Huber dodajući kako je samim činom nesazivanja sjednice Gradskog vijeća Grada Županje Galović u potpunosti dokazala da su zahtjevi za njezinom smjenom opravdani.

Podsjeća kako su razlozi za smjenu predsjednice Gradskog vijeća samostalno donošenje odluke o ne sazivanju svečane sjednice Gradskog vijeća Grada Županje povodom dana Grada Županje bez prethodne konzultacije i mišljenja svih vijećnika Grada Županje ili barem klubova vijećnika, nesamostalnost u odlučivanju predsjednice Gradskog vijeća Grada Županje kao i podčinjenost u odlukama gradonačelniku Grada Županje, umjesto da gradonačelnik odgovara njoj. Sada joj navode i nove razloge kao što su nepridržavanje zakona kao i onemogućavanje rada Javne vatrogasne postrojbe jer je u Gradskom vijeću neophodno  donošenja određenih odluka u pogledu rada postrojbe, a isto se ne saziva.

S obzirom na to da predsjednica Gradskog vijeća nije na zahtjev trećine izabranih vijećnika sazvala sjednicu Gradskoga vijeća nezadovoljni vijećnici su 29.  rujna predali gradonačelniku Županje Davoru Miličeviću zahtjev za sazivanje sjednice Gradskog vijeća Grada Županje u zakonskom roku od 8 dana.

- Ukoliko do 08. listopada gradonačelnik ne sazove Gradsko vijeće odmah istoga dana dostavit ćemo zahtjev Ministarstvu pravosuđa i uprave. O problemima u funkcioniranju Gradskog vijeća već je izviješteno Ministarstvo pravosuđa i uprave koje će, ako gradonačelnik ne sazove sjednicu u roku od 8 dana, u najkraćem roku sazvati istu, ne čekajući zakonski rok od 15 dana. Do sada nije poznat slučaj da župan, gradonačelnik ili načelnik nisu sazvali vijeće na zahtjev 1/3 vijećnika - navode županjski vijećnici.

U svome zahtjevu gradonačelniku predložili su i dnevni red tražene sjednice Gradskoga vijeća, a tu su donošenje Odluke o razrješenju predsjednice i potpredsjednika Gradskog vijeća (Nade Galović i Ante Juke), imenovanje novih predsjednika i potpredsjednika te donošenje Odluke i smanjenu prireza na porez na dohodak s 12 na 9 posto.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije