Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Policija: Vikom je narušavao javni red i mir; Kuća ljudskih prava traži očitovanje

Kuća ljudskih prava je pak posebno izrazila zabrinutost jer je takvo policijsko postupanje "zabilježeno u više slučajeva proteklih godina, u kojima se svjedoči neopravdanim ograničenjima prava na slobodu izražavanja, posebice kada se radi o javnoj kritici aktualne vlasti i državnih dužnosnika, odnosno političara".
29. srpnja 2019. u 17:51 7 komentara 596 prikaza
Ilsutarcija/policija
Foto: Hrvoje Jelavic/Pixsell

Kuća ljudskih prava osudila je ponedjeljak postupanje policije prema prosvjedniku koji je udaljen s mjesta mirnog prosvjeda prilikom posjeta premijera Andreja Plenkovića Korčuli te je od policije zatražila očitovanje, smatrajući da prosvjednik ni na koji način nije narušavao red i mir.

Prosvjednik na Korčuli pred Plenkovića donio natpis "Ćaća" odvelo ga osiguranje Plenkovića na Korčuli dočekao muškarac s natpisom 'ćaća'

Dubrovačko-neretvanska policija izjavila je kako su pripadnici policijske postaje Korčula u jutarnjim satima na trajektnom pristaništu postupali prema 61-godišnjaku jer je "vikom narušavao javni red i mir".

Protiv njega je podnesen optužni prijedlog zbog kršenja zakona o prekršajima protiv javnog reda o kojem će odlučivati sud, rekla je glasnogovornica policije.

Kuća ljudskih prava je pak posebno izrazila zabrinutost jer je takvo policijsko postupanje "zabilježeno u više slučajeva proteklih godina, u kojima se svjedoči neopravdanim ograničenjima prava na slobodu izražavanja, posebice kada se radi o javnoj kritici aktualne vlasti i državnih dužnosnika, odnosno političara".

Napominje da pravo na slobodu izražavanja, koje je povezano s pravom na slobodu okupljanja, podrazumijeva i izražavanje nezadovoljstva s aktualnom vlašću i njezinim politikama.

"Ograničenje tog prava u ovom slučaju  može biti opravdano isključivo iz razloga zaštite sigurnosti državnih dužnosnika i građana koja po našem sudu i dostupnoj snimci nije bila ni na koji način ugrožena", naglašavaju iz udruge.

Prosvjednik na Korčuli pred Plenkovića donio natpis "Ćaća" SCENA NA KORČULI Škoro: Ne mogu shvatiti onoga tko je dao policiji nalog za postupanje zbog čovjeka s natpisom

Iz Kuće ljudskih prava su upozorili da je privođenjem i udaljavanjem prosvjednika s mjesta mirnog prosvjeda, policija onemogućila ostvarivanje njegovog ljudskog prava na javno okupljanje i na slobodu izražavanja.

"Prema dostupnoj snimci prosvjednik ni na koji način nije narušavao red i mir, već je koristio svoje pravo na izražavanje i spontano okupljanje te nije smio biti udaljen s mjesta spontanog prosvjeda", poručili su.

Podsjetili su da Hrvatska ima obvezu primjenjivati praksu Europskog suda za ljudska prava koji je utvrdio pravo svakog pojedinca na spontani prosvjed protiv aktualne vlasti na mjestu i u vrijeme koje on smatra najprikladnijim za izražavanje kritike i političkog stava. Zatražili su očitovanje policije o slučaju, kao i provođenje unutarnje kontrole nad policijskim postupanjem. 

"Još jednom upozoravamo na nefunkcioniranje građanskog nadzora nad radom policije, koje je u ovakvim slučajevima nužan mehanizam za zaštitu ljudskih prava građana", zaključeno je u priopćenju.

Dolazak premijera Andreja Plenkovića na otok Korčulu u ponedjeljak obilježio je incident kad je jedan prolaznik, držeći u ruci papir s natpisom „Ćaća“, vikao u smjeru premijerove svite „Dobro došao, ćaća!“.

Miroslav Škoro POSTUPANJE NA KORČULI Vlada odgovorila Škori: Čekamo da se udostoji pojaviti pred novinarima

Kad mu je prišlo osiguranje, zatražio je da se maknu od njega ističući kako nikog ne smeta, već samo pozdravlja svog ćaću.

"Pustite me na miru, kasnije ćemo razgovarati. Ćaća živio! Dobro nam doša!", viknuo je građanin, nakon čega su ga dvojica policajaca u civilu odvela s mjesta događaja.

"Ja ćaću ne mogu pozdraviti", komentirao je građanin dok ga je osiguranje udaljavalo s mjesta obilaska novoizgrađene obale u luci Dominča.

Nije poznato na što je prosvjednik mislio, no "Ćaća" je nadimak nadjenut bivšem premijeru Ivi Sanaderu koji je u međuvremenu završio u zatvoru zbog optužbi za korupciju.

Maja, Ana Maria, Andrijana, Josipa, Petra, Ema, Nikolina i Tihana: Itekako možemo biti korisne hrvatskom zdravstvenim sustavu u pandemiji COVID-19! Ako je staž obavezan, zašto ga ne omoguće, a ako je to nemoguće, neka ga ukinu
PRIPRAVNICI U NEIZVJESNOSTI
Zovete umirovljenike, a mi čekamo na posao i po nekoliko godina?!
Psorijaza
SVJETSKI DAN PSORIJAZE
Srušimo stereotipe zajedno: Međunarodni glas za bolji život
  • Kurciban:

    Bi li ga priveli da je vikao “Živio drug, pardon gospodin Plenković!”?

  • Norway:

    Da je natpis bio na ćirilici sa petokrakom nebi ga uznemirilo

  • Deleted user:

    Čim sam vidio tko je osnovao Kuću za ljudska prava odmah mi se povraća. Centar za mirovne studije, Documenta, BABE itd... Ajmo, lešinari i hijene još malo o slučaju "Jadnik koji je samo tražio svoja prava "! Još uvijek nije ... prikaži još! dovoljno skandalozno! Ubacite u višu i od ovoga načinite prvorazrednu aferu.