Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Što rade institucije

Policija utvrđuju okolnosti i provodi izvide zbog psa pronađenog u teškom stanju

Foto: Privatni album
1/2
11.11.2021.
u 16:06

Postupak prema volonterki iz PU zagrebačke ne objašnjavaju, a dr. vet. med. Lea Kreszinger ističe da slučajeva zapuštenih životinja ima svaki dan u svakoj veterinarskoj ambulanti

Tjedan dana nakon prvog upita o postupanju prema volonterki Udruge LePas, a ona je u Policijsku postaju Trnje došla prijaviti zanemarivanje i nepružanje veterinarske pomoći psu Aronu kojeg su pronašli na nasipu, što je mučenje životinje i kazneno djelo, iz Policijske uprave zagrebačke kažu nam kako utvrđuju okolnosti i provode izvide.

– S obzirom na to da su prema odredbama članka 206. f Zakona o kaznenom postupku izvidi tajni, u ovom trenutku nismo u mogućnosti iznositi nikakve činjenice – odgovaraju iz PU zagrebačke na naš upit što će policija poduzeti u svezi prijave za kazneno djelo i jesu li o svemu obavijestili i veterinarsku inspekciju. No, ne odgovaraju i na upit vezan uz činjenjicu da su volonterku htjeli uhititi zbog krađe psa, iako je T. Maretić psa u teškom stanju pronašla samog, bez nadzora vlasnika i na javnoj površini, te mu pomogla, a o svemu obavijestila i vlasnicu.

U kakvom je stanju tog dana bio Aron pokušali smo doznati i u veterinarskoj klinici u kojoj su volonteri potražili pomoć.

– Iako vjerujem kako je čitava priča pokrenuta s ispravnim namjerama, ne podržavam javni linč. Objektivan nalaz je napisan i, koliko znam, kruži u javnosti. Neka javnost pritisne DIRH za svaki prijavljeni slučaj zlostavljanja životinja. Slučajeva zapuštenih životinja ima svaki dan u svakoj veterinarskoj ambulanti. Kad DIRH počne novčano ili zatvorskom kaznom kažnjavati ljude koji zlostavljaju životinje, onda ćemo moći reći da pomičemo granice prema civiliziranom društvu. Ovakvi slučajevi rezultat su razlika u socijalnom statusu. Ono što je normalno u ruralnoj sredini, u centru Zagreba je neprihvatljivo. Zapitajmo se je li tako i u selu u Sloveniji koja nije tako daleko od nas. Kakva je razina edukacije tih ljudi o dobrobiti životinja? Mi smo ti koji smo ih dužni educirati, educirati djecu i mlade generacije kako se ophoditi prema životinji. Jer taj koji se loše ophodi prema životinji, vjerujte mi, nije dobar ni prema čovjeku. I pitanje za medije: kome mislite da koristi javno prozivanje u ovom slučaju i možete li napraviti nešto više od toga? – kaže Lea Kreszinger, dr. vet. med. iz Veterinarske klinike Kreszinger.

O tome da veterinarska inspekcija Državnog inspektorata RH nakon prijave zlostavljanja životinja najčešće ne pronalazi razloge za bilo kakvo djelovanje, iako i veterinarski nalazi upućuju na zanemarivanje i zlostavljanje životinje, mediji pišu vrlo često. Tako su i u konkretnom slučaju, a nakon upita potpisnice ovih redaka, inspektori zaključili da se vlasnica brine o Aronu. Zaključili su to iz dokumentacije koju je pokazala vlasnica, no jesu li i vidjeli psa ne znamo. Nisu reagirali ni na podatak da Aron nije cijepljen od veljače 2020. godine. Uloga medija upravo je u tome da proziva, institucije koje propuštaju provesti zakone i propise, ali u ovom slučaju i vlasnicu. Jer puno toga i sama je javno izjavila i pristala sudjelovati u svemu. I možda upravo zbog javnog prozivanja DIRH počne kažnjavati ljude koji zlostavljaju životinje. Uostalom, svjedočili smo takvim postupcima upravo nakon pritiska medija i javnog prozivanja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije