Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 61
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
razboljeli se

Policija uspostavila kordon u Salisburyju zbog "hitnog medicinskog slučaja", niječe vezu s novičokom

Salisbury
Reuters/Pixsell
17.09.2018.
u 07:39

Ništa ne upućuje na zaključak da je hitan slučaj u restoranu Prezzo povezan s nervnim otrovom novičokom.

Dvoje ljudi razboljelo se u nedjelju jedući u restoranu u Salisburyju, engleskom gradu u kojem su u ožujku ove godine otrovani bivši dvostruki ruski špijun Sergej Skripal i njegova kći Julija, objavila je britanska policija.

Ništa ne upućuje na zaključak da je hitan slučaj u restoranu Prezzo povezan s nervnim otrovom novičokom, istaknula je u priopćenju policija Wiltshirea. Nije jasno je li riječ o kaznenom djelu, ističu u policiji, dodajući da se istraga nastavlja. Jedna od dvije osobe kojima je pozlilo ruski je državljanin, objavio je Sky News, pozivajući se na neimenovane izvore. U policiji navode da su pozvani u restoran u nedjelju navečer zbog "hitnog medicinskog slučaja" u kojem je pružena pomoć jednoj ženi i muškarcu.

Dodaju da je iz preventivnih razloga oko restorana i okolnih cesta uspostavljen kordon koji je naknadno većim dijelom ukinut dok će restoran ostati zatvoren za javnost do završetka istrage. Pacijenti su u svjesnom stanju i primili su pomoć na licu mjestu, istaknula je glasnogovornica hitne medicinske službe za britansku novinsku agenciju Press Association (PA).

Salisbury je na prvoj crti napetosti u odnosima Rusije i Zapada od ožujka ove godine i napada na Skripalove, koji su proveli više tjedana u bolnici, oporavivši se od posljedica izloženosti novičoku.

Potom su u lipnju muškarac i žena u Salisburyju našli bočicu parfema za koju je navodno utvrđeno da je korištena za držanje nervnog otrova. Dawn Sturgess je umrla a Charlie Rowley pušten je iz bolnice u srpnju. U rujnu su britanski istražitelji kazali da vjeruju da su za upotrebu novičoka u Salisburiju odgovorna dva ruska obavještajca. Osumnjičeni ruski državljani Aleksander Petrov i Ruslan Boširov kazali su naknadno u intervjuu da su posjetili Salisbury samo radi razgledavanja turističkih znamenitosti. Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio da je riječ o dvojici civila.

Novičok, novajlija na ruskom, binarno je kemijsko oružje, što znači da se može sastojati od dva neškodljiva sastojka koji u spoju postaju nervni otrov. Niz takvih otrova, za koje se vjeruje da su osmišljeni u Sovjetskom Savezu osamdesetih godina prošlog stoljeća, razvija toksično djelovanje prilikom udisanja ili dodira s kožom, piše Science Direct. Rusija tvrdi da nije bila izvor otrova upotrijebljenog u Salisburyju, napominjući da su njegova svojstva istraživale i druge zemlje.

Ključne riječi

Komentara 6

Avatar nekakav
nekakav
07:43 17.09.2018.

navodno, vjeruje se.. jako neobični izrazi u slučaju optuživanja rusije.

AN
Ana33
08:13 17.09.2018.

Ovi Englezi su "bolesni"... Lažu.... podmeću... Prijete Rusima ... a moskovsko predgrađe veće je od Engleske...

DO
domxerex
09:04 17.09.2018.

Naravno da su englezima rusi krivi za sve. Ovo bi već bilo smiješno da nisu sami svojima naudili. Niječu vezu sa novičokom, zašto ne niječu vezu sa sarinom ili nekim drugim bojnim otrovom. Na taj se način sugerira tuđa krivnja. Eto i ja ću nijekati vezu naših ljevičara sa engleskom i nijekati ću i da su većim dijelom sluge i domaće izdajice ili doseljeni potomci okupatora, nijekati ću i da Plenković i njegove dodvorice nisu sluge EU administracije. Eto sve niječem, ne možete me tužiti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije