Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVE VIŠE KRAĐA

Policija upozorava građane: Na Jadranu niz provala, specijalizirane bande stigle iz drugih zemalja

Šiibenik: Policija čuva trgovinu u koju je jučer provaljeno
Dusko Jaramaz/PIXSELL
05.07.2022.
u 10:38

Kako bi se zaštitili od provalnika i svoj dom učinili sigurnim, dajemo nekoliko korisnih savjeta: a to su da novac, umjetnine i dragocjenosti ne ostavljate u svom domu (u kuhinjskim elementima, ladicama, pod madracem ili u garderobnim ormarima), već da ih pohranite na sigurno mjesto poput trezora u bankama ili na čuvanje kod osoba od povjerenja, savjetuje policija

Na zadarskom području događa se posljednjih dana niz provala u stanove zbog čega policija posebno upozorava građane. Sličan trend provala zamijećen je na cijelom Jadranu i povezuje se s turističkom sezonom.

- Imali smo niz provala prošle godine u kojima su sudjelovali i stranci za koje postoji sumnje da su baš zbog toga i došli na Jadran. Takvi slučajevi zabilježeni su i u Zadru i u Splitu i u Dubrovniku. Posebno je nužan oprez i zaključavanje kad se ide na kupanje. U svezi turističke sezone 01.06.-30.09.2021. godine prema statističkim  pokazateljima evidentirana su  252 kaznena djela protiv imovine, koja se odnose na krađe i provale - rekla nam je Ivana Grbin glasnogovornica zadarske policije. Tako je jučer 04. srpnja u Zadru,  u Zrinsko-Frankopanskoj ulici nepoznati počinitelj je provalio u  stan koje koriste 41-godišnjak i 40-godišnjakinja, odakle je otuđio novac. Materijalna šteta iznosi preko tisuću kuna, a protiv nepoznatog počinitelja je državnom odvjetništvu podnijeta kaznena prijava zbog teške  krađe. Također jučer u Zadru, u  ulici Zore dalmatinske, nepoznati počinitelj je provalio u  stan 70-godišnje vlasnice, odakle je otuđio zlatni nakit i sat.

Materijalna šteta iznosi više tisuća kuna, a protiv nepoznatog počinitelja je državnom odvjetništvu podnijeta kaznena prijava zbog teške  krađe. I U Biogradu je bilo provala pa je jučer poslijepodne u nepoznati počinitelj je provalio u mobilnu kućicu  41-godišnjegdržavljanina Slovenije, odakle je otuđio novac. Materijalna šteta iznosi nekoliko tisuća kuna, a protiv nepoznatog počinitelja je državnom odvjetništvu podnijeta kaznena prijava zbog teške  krađe.

- S obzirom na činjenicu da su građani na odmoru, a neki će tijekom sezone otići na put i svoje kuće i stanove ostaviti prazne - bez nadzora, još jednom skrećemo pozornost na značaj samozaštitnog ponašanja! Kako bi se zaštitili od provalnika i svoj dom učinili sigurnim, dajemo nekoliko korisnih savjeta: a to su da novac, umjetnine i dragocjenosti ne ostavljate u svom domu (u kuhinjskim elementima, ladicama, pod madracem ili u garderobnim ormarima), već da ih pohranite na sigurno mjesto poput trezora u bankama ili na čuvanje kod osoba od povjerenja. Također ključ od kuće/stana ne ostavljajte ispod otirača, vrtnih patuljaka, tegli za cvijeće i sličnim mjestima i nikako ne zaboravite zatvoriti prozore, balkonska vrata i staklene stijene. ključ ostavite osobi od vašeg povjerenja koja će biti u mogućnosti češće obilaziti vaš dom (dobar susjed – siguran dom), i  organizirajte da vam netko češće prazni poštanski sandučić kako se ne bi stekao dojam da u kući ili stanu duže vrijeme nema nikoga, Takoder ne uklanjajte cvijeće s balkona i ne spuštajte rolete do kraja jer time dajete poruku da ste odsutni,a adresu na kojoj boravite i broj telefona na koji vas se može dobiti kada ste na putu također ostavite osobi od vašeg povjerenja, I ne zaboravite uključiti alarmni sustav ako ga imate, te spremite predmete koji omogućavaju lakše penjanje, kao npr. ljestve, sanduci i slično, na obiteljskim kućama i stanovima u prizemlju ugradite dodatnu zaštitu na prozorima i drugim većim otvorima, preporučljiva je rasvjeta tijekom cijele noći, koja se automatski pali u sumrak, svjetiljke sa senzorom ili osvjetljenje upravljano automatskim vremenskim prekidačem, I ne govorite svima da putujete i ne ostavljajte takve poruke na telefonskoj sekretarici ili društvenoj mreži. Ako vam se i pored svih samozaštitnih mjera dogodi da budete žrtva provalnika, po povratku kući ne dirajte ništa i nazovite policiju na broj 192, jer je svaki, pa i najmanji trag važan i može pomoći da provalnik bude pronađen. Također, pozivamo građane da svoja zapažanja o sumnjivim osobama ili događajima, npr. registarske oznake i slično odmah zapišu i prijave policiji na besplatan broj 192. - istakli su iz zadarske policije.

Ključne riječi

Komentara 1

GZ
Glas za hdz=glas za pupovca
11:20 05.07.2022.

Barbari s istoka su oduvijek voljeli pljačkati hrvatske krajeve.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije