Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 92
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AKCIJA KRIMINALISTIČKE POLICIJE NA PODRUČJU PET UPRAVA

Više osoba uhićeno zbog sumnje na javno poticanje na terorizam. Među njima i Francišković

U Šibeniku održan prosvjed protiv epidemioloških mjera
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/2
03.12.2021.
u 15:40

U MUP-u, kažu ne navodeći imena osumnjičenika, da ih se istražuje zbog sumnji da su poduzeli radnje kojima se “potiče na narušavanje temeljnih ustavnih, političkih, gospodarskih ili društvenih struktura Republike Hrvatske napadom na tjelesni integritet drugih osoba i na javne objekte.”

Javno poticanje na terorizam. Tako se, po mišljenju policije, zove ono što već tjednima radi dio ljudi koji se okupljaju na anti COVID prosvjedima. Jer osim što prosvjeduju protiv odluka Stožera civilne zaštite o obaveznom uvođenju COVID potvrda, dio njih je pozivao i na rušenje vlade, ustavnog poretka, likvidaciju političkih oponenata....

Priča se rasplamsala u javnom prostoru i na društvenim mrežama, pa je policija odlučila reagirati. A ta reakcija, kako je priopćeno iz MUP-a, rezultirala je akcijom koja je pod patronatom Uprave za kriminalističku policiju te u suradnji sa ŽDO Zagreb provedena na području pet policijskih uprava – zadarske, šibensko-kninske, zagrebačke, bjelovarske i ličko-senjske.  

MUP je priopćio da se provodi kriminalističko istraživanje nad više osoba, koje se sumnjiče za javno poticanje na terorizam. Kako se neslužbeno doznaje među uhićenima osobama su Marko Francišković, kojeg je zagrebačka policija već dva puta prijavila kao organizatora neprijavljenih anti COVID prosvjeda te Natko Kovačević. U MUP-u, kažu ne navodeći imena osumnjičenika, da ih se istražuje zbog sumnji da su poduzeli radnje kojima se “potiče na narušavanje temeljnih ustavnih, političkih, gospodarskih ili društvenih struktura Republike Hrvatske napadom na tjelesni integritet drugih osoba i na javne objekte.”

Policija je pretraživala njihove stanove i automobile, a kako se većina njih oglašavala i po društvenim mrežama, sigurno će im biti izuzeti i mobiteli te računala. Nakon što pretrage budu obavljene, osumnjičenici će biti dovedeni na policiju radi ispitivanja, a potom i na tužiteljstvo koje će odlučiti hoće li i za koga tražiti istražni zatvor..

Francisković je nakon prosvjeda održanog 20. studenog u Zagrebu dio prosvjednika odveo ispred zgrade HRT-a gdje je zatražio da mu se omogući da se obrati hrvatskom narodu. Vodi razne grupe na društvenim mrežama, a poziva i na ustanak protiv mjera.

Nedavno je govorio i na skupu u Zadru gdje je govorio o formacijama

Da je Kovačević uhićen potvrdila je njegova supruga objavom na njegovom profilu u kojoj je navela da je po nalogu Kriminalističke policije, službe za terorizam, odveden na ispitivanje. Što se tiče Franciškovića, on je postao poznat nakon prosvjeda 20. studenog na zagrebačkom Trgu bana Jelačića, a prosvjednike je doveo i do zgrade HRT-a na Prisavlju. Njihov upad na državnu  televiziju tada je spriječila interventna policija, a Francišković je tada tražio da ih se pusti unutra kako bi smijenili glavnog ravnatelja HRT-a!? Na prosvjedu u Zadru nedavno  je govorio  o formacijama.

- Da se mladi vojno sposobni i branitelji koji su mi se javljali, ima ih ovdje koji će stati, koji će voditi, koji će znati upravljati s mladima i vojnički odraditi posao. Znači, da se vojnički jednoobrazno obučemo, disciplinirano. Ne treba zasad oružje. Ponavljam, ne treba zasad. Ovo je psihološki rat. Znači, da se kao jedna vojna jedinica sa stijegom, s barjakom, točno kako treba formiramo i postrojimo, i da tako idemo u Zagreb, i tu sliku pokažemo. Onda ćete vidjeti strah tamo kod Plenkovića i njegove razbojničke bande biti, onda će to tek postati ozbiljna stvar -  kazao je tada.

Na prosvjedu održanom u srijedu u Šibeniku poručio je da radi na okupljanju istomišljenika iz cijele Hrvatske.

- Nećemo se dati. Oni nama stisnu jedan zavrtanj stege, a mi ćemo uzvratiti duplo više, još jače se organizirati. Nemojte ovo razumjeti ovo kao otpor. Ovo je ustanak, pobuna protiv zla i tiranije. U narednom periodu, koliko nam Bog dozvoli, dat ću sve da obiđem ljude po Hrvatskoj i okupim ih, ohrabrim ih, prenesem poruku nade koja je tu pred nama - rekao je pred par stotina okupljenih na šibenskoj Poljani, pa dodao:

- Imat ćemo još jednu priliku ponoviti Zagreb. Još jednu, drugu nećemo imati. U pravo vrijeme bit ćete obaviješteni. Do tada djelujte na ovom virtualnom području. Budite uporni, pametni, mudri, da znate izložiti ideje, koncepte u virtualnom prostoru koji je još slobodan. I ta platforma se zatvara. Nemamo još puno vremena. S naše strane bit će bez prolijevanja krvi, ali ova druga strana je spremna na sve. Ako oni krenu, uzvratit ćemo još deset puta više - dodao je pa dodao da ne traži ostavke vladajućih, nego njihovo suđenje.

Nakon vijesti o uhićenju osoba s područja Zadarske, Šibensko-kninske i Ličko-senjske županije nazvali smo tamošnje policijske uprave. - Vijest je iz centrale MUP-a i morat ćete pričekati njihovu službenu informaciju o uhićenjima - rekli su nam glasnogovornici šibenske i ličko-senjske policije.  

- Iz Zadarske policije istakli su nam kako nisu ovlašteni za davanje te informacije i da će o svemu obavijestiti ministarstvo.

Ključne riječi

Komentara 173

GE
geazac
14:16 03.12.2021.

Vjerojatno stožerokracija i policijska država. Zna se koji je referent na čelu stožera.

BR
BratGandalfovogBrata
14:51 03.12.2021.

drago mi je što živim u državi u kojoj se izražavanje nezadovoljstva i kritiziranje vlasti smatra terorizmom.

DU
Deleted user
15:14 03.12.2021.

Jucer ovi za ukradenih 110 milja dobili 7 mjeseci i 3 godine uvjetno, a za iskazivanje nezadovoljstva vladom mirnim prosvjedom ce se dobiti 3 godine robije..i onda se pitamo zasto propadamo, nista nije slucajno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije