Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SLAB ODAZIV U ŠIBENIKU

Stiglo samo par stotina ljudi. Francisković: Ovo je veliko okupljanje ratnika

Foto: Screenshot Šibenik meteo
01.12.2021.
u 18:12

Kako smo jučer doznali iz policijske uprave šibensko-kninske, današnji prosvjed nije prijavljen, a viđenija lica s prosvjeda uvjeravaju nas da se radi o spontanom okupljanju

Iako se plakatima pozivalo na "Mobilizaciju Dalmacije", na večerašnji prosvjed protiv epidemioloških mjera i Covid potvrda na šibenskoj Poljani odazvalo se svega par stotina ljudi.

Na središnjem šibenskom trgu nezadovoljni građani okupljaju se svaku večer otkako su uvedene Covid potvrde. Prosvjedovali su prije nekoliko dana ispred zgrade gradske uprave i lokotom su zaključali vrata zbog čega je protiv 59-godišnjaka podnijet prekršajni prijedlog. Potom su se uputili i pred redakciju šibenskog portala SibenikIN i vikali pod prozorima. U gradu su danas polijepljeni i razni plakati, a na jednom od njih piše: "Ne zaboravite, odgovorni će biti kažnjeni".

Kako smo jučer doznali iz policijske uprave šibensko-kninske, današnji prosvjed nije prijavljen, a viđenija lica s prosvjeda uvjeravaju nas da se radi o spontanom okupljanju.

Tijek događanja:

18:35 Marko Francisković drži govor. 

- Snage zla, mraka, mržnje, laži povezane su međusobno u sebičnom interesu, plitkim strastima, materijalnim navezanostima na ovaj svijet. To je krhka veza. Kao što je pisano, sotonino kraljevstvo unutar sebe je podijeljeno. Ovo je samo iluzija njihove snage. Zato nas se toliko boje, ovoliko nas malobrojnih ovdje. Opet će cenzurirati, izokrenuti sve. Boje se istine koja će razoriti njihovu staklenu tvrđu laži - izjavio je.

-  Nemamo puno vremena. U Kanadi već odvajaju djecu od roditelja koji nisu cijepljeni, jer kao roditelji su neodgovorni pa djecu treba zaštititi. U Australiji ljude već u logore odvode koji nisu cijepljeni, isto zbog zaštite. U Hrvatskoj danas počinje zasjedanje tog izdajničkog Sabora i tih stranačkih, demokratskih, izdajničkih struktura koje će izglasati neke zakone koje su dobili po direktivi svjetskih elita zla. Nemojte sumnjati da će to napraviti. Što ćemo mi napraviti po tom pitanju? Nećemo se dati, tako je. Oni nama stisnu jedan zavrtanj stege, a mi ćemo uzvratiti duplo više, još jače se organizirati. Nemojte ovo razumjeti ovo kao otpor. Ovo je ustanak, pobuna protiv zla i tiranije. U narednom periodu, koliko nam Bog dozvoli, dat ću sve da obiđem ljude po Hrvatskoj i okupim ih, ohrabrim ih, prenesem poruku nade koja je tu pred nama - rekao je.

- Imat ćemo još jednu priliku ponoviti Zagreb. Još jednu, drugu nećemo imati. U pravo vrijeme bit ćete obaviješteni. Do tada djelujte na ovom virtualnom području. Budite uporni, pametni, mudri, da znate izložiti ideje, koncepte u virtualnom prostoru koji je još slobodan. I ta platforma se zatvara. Nemamo još puno vremena. S naše strane bit će bez prolijevanja krvi, ali ova druga strana je spremna na sve. Ako oni krenu, uzvratit ćemo još deset puta više - dodao je pa dodao da ne traži ostavke vladajućih, nego njihovo suđenje.

Tko je Francišković?

Tijekom prosvjeda u Zagrebu odveo je dio rulje ispred zgrade HRT-a i zatražio da mu dopuste uključenje u program kako bi se obratio hrvatskom narodu. Protivnik je COVID-mjera, a proteklih tjedana je bio jedan od glavnih govornika na prosvjedima u Zadru. Francišković vodi razne grupe na društvenim mrežama te poziva na ustanak protiv mjera. Protivio se hrvatskom ulasku u Europsku uniju te slanju hrvatskih vojnika na misije izvan zemlje. Tvrdi kako mora reći istinu i da COVID-19 ne postoji. Želi vratiti sve iseljene Hrvate u zemlju, vratiti Hrvatskoj stari sjaj, pokrenuti novu banku i svima otpisati dugove. Za HRT je kazao da je riječ o televiziji koja pripada narodu i zato želi ući unutra - reći pravu istinu.

Francišković je izgubio sudski spor 2015. godine protiv Gorana Radmana, sad već bivšeg glavnog ravnatelja HRT-a. Naime, kao predsjednik Udruge 'Pravednik' na svom YouTube kanalu Francišković je Radmana prozvao 'bivšim i daljnjim suradnikom KOS-a'. Radman ga je tužio, navodeći kako je zbog te izjave dobivao prijetnje smrću koje su, prema sudskim spisima, dolazile poštom, e-mailovima i u neposrednom kontaktu s ljudima te mu je provaljivano u stan. Morao je zatražiti zaštitu policije koja ga je tri mjeseca čuvala. Prema sudskoj presudi Franciškoviću je tada određeno da mora platiti 30.000 kuna štete i dodatnih 5271 kuna za sudske troškove.

Zbog poruka u kojima je prijetio Ranku Ostojiću s oružjem koje mu je ostalo iz '91 zatvoren je u psihijatrijsku ustanovu na osam mjeseci, uz prisilno liječenje tijekom prvih šest. Nakon toga će na društvenim mrežama tvrditi da mu je dijagnoza podvaljena i da je prisiljen na liječenje. Nakon izlaska s liječenja prešao je na Islam, a 2019. godine je objavio knjigu “Hrvatski Džihad”. Opisuje se kao publicist, esejist, ekonomist, te antiglobalistički i euroskeptički politički aktivist. Na ZagrebDoxu prikazan je dokumentarac Gorana Devića ‘U ime Republike Hrvatske”, u kojemu se prikazuje njegovo uhićenje, suđenje te odlazak na liječenje.

 

18:25 Nakon što je završila hrvatska himna prvi je govor održao Petar Zlatoper, koji se predstavio kao trener košarke mlađih kategorija u gradskom klubu.

- Prva poruka koju želim poslati - nitko nije nepozvan da govori o trenutnoj situaciji, kao što nam se želi imputirati, odnosno svi smo pozvani da govorimo o tome, bez obzira na struku, jer se radi o našim životima. A tko je stručniji od nas samih za upravljanje našim životima? U tome i jest srž svih naših problema - dali smo naše životu u ruke drugima, trebamo vratiti svoje živote u svoje ruke, a ne prepuštati odluke lažnim autoritetima i takozvanim stručnjacima, da ne kažem psihopatima i moralnim nakazama koji će nama nacrtati kako bismo mi trebali živjeti. Ne bojte se nikoga, širite istinu. Imate pravo na svoje mišljenje i autonomno odlučivanje - kazao je.

18:00 Božidar Gracin, Šibenčanima dobro poznat po organizaciji mnogobrojnih partyja, sudjeluje u prosvjedu i jedan je od autora plakata kojim se poziva Dalmatince na mobilizaciju. Na plakatu su postavljeni i logotipi navijačkih skupina - Funcuta, Boysa, Armade, Demona i drugih, ali oni su se redom ogradili od organizacije današnje akcije.

Foto: Facebook Leo Nicolier

"Udruga navijača Funcuti Šibenik ne organizira odlazak na današnji na Poljani u Šibeniku. To je stvar pojedinca a ne grupe", kazali su nam u udruzi navijača.

Gracin tvrdi kako ima potvrdu dolaska navijača iz raznih skupina te da će oni, zajedno sa šibenskim bajkerima, biti na Poljani.

"Ovo radimo s čistim srcem, širimo ljubav, a ne nasilje. Očekujemo više stotina ljudi, a okupljanje je spontano. Ja sigurno nikoga ne plaćam, niti nama netko plaća struju koju koristimo i slično. A tko nam to može zabraniti da šetamo na našoj Poljani?", rekao nam je Gracin.

 

Komentara 61

Avatar gorilla_glue
gorilla_glue
18:52 01.12.2021.

marko franciskovic svjetli u mraku. u mraku su jos svjetlili dobroslav paraga, ivan pernar…

LE
Lezerni
19:26 01.12.2021.

Tako su napisali i da je u ZG bilo nekoliko tisuca ljudi, a okupilo se 50.000 ljudi, nisi mogao disati, a njima rezimskim medijima je to bilo nekoliko tisuca ljudi.

VG
Vgboy
03:04 02.12.2021.

Da nije jadno i glupo bilo bi možda i malo smiješno,hrpa jada

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije