Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 107
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u trogirskoj luci

Policija s dugim cijevima privela rusku posadu jahte koja se povezuje s Medvedčukom: Dobili izgon iz Hrvatske

Trogir: Jahta Royal Romance
Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL
1/13
24.05.2024.
u 11:10

Ispitivanje na policiji je trajalo od 16 sati do 23.30 sati

Pred jahtu Royal Romance u trogirskoj luci jučer je došao veliki broj policajaca, među njima pripadnici interventne i specijalne policije, tražeći ruske državljane na brodu, govori nam odvjetnik Imon Choudhury, koji je pratio situaciju u Trogiru. Ta se jahta, inače, povezuje s proruskim ukrajinskim oligarhom Viktorom Medvedčukom. Na toj jahti tada je bilo 10-ak članova posade, među kojima su bili Rusi pristigli nekoliko dana ranije te jedan belgijski državljanin.

– Svi ruski državljani žive u EU barem od 2005. godine, neki i ranije, u Njemačkoj ili Francuskoj. Svi imaju reguliran dugotrajan boravak i dozvole za rad u Europskom gospodarskom prostoru (EGP) – kaže odvjetnik.  

EGP, inače, obuhvaća države članice EU i tri države EFTA-e: Island, Lihtenštajn i Norvešku, i to je prostor gdje se robe, usluge, kapital i osobe slobodno kreću.

 

GALERIJA Jahta Royal Romance
Trogir: Jahta Royal Romance
1/13

Članove posade su priveli, među njima je bilo šest ruskih državljana i jedan belgijski, pod optužbom da namjeravaju raditi u Hrvatskoj. Ispitivanje na policiji trajalo je od 16 sati do 23.30 sati. Belgijskog državljanina odmah su pustili, a ruskima je uručeno rješenje da u jedan dan napuste Hrvatsku.

No priča se nastavlja i danas, kad su ruski državljani htjeli ovjeriti rješenje o protjerivanju – što se mora učiniti kao dokaz da su napustili zemlju – kod policije u zračnoj luci koja im to nije htjela napraviti jer imaju uredan boravak na schengenskom prostoru. S druge strane, oni koji su krenuli autom iz Hrvatske također se pitaju tko će im na hrvatskoj granici, jer policije više nema, to ovjeriti.

 

VIDEO Snimke eksterijera i interijera jahte Royal Romance

MMPI o odluci o zabrani promjene posade

Policijska uprava splitsko-dalmatinska istaknula je kako je "Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture RH donijelo odluku o zabrani promjene posade", a iz Ministarstva su za Večernji list pojasnili o čemu je riječ. 

"Zakonom o mjerama ograničavanja u članku 8. stavku 3. određena je nadležnost ovog Ministarstva za provedbu mjera ograničavanja na plovilima i plovnim objektima. Slijedom informacija zaprimljenih od stalne skupine za provedbu mjera ograničavanja, ovo Ministarstvo je u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova pokrenulo niz postupaka kako bi se spriječilo bilo kakvo djelovanje suprotno odredbama Zakona. Privremena mjera zabrane promjene posade donesena je s ciljem utvrđivanja činjenica vezanih za pravni status u Republici Hrvatskoj osoba koje su se pokušale ukrcati na motornu jahtu", navodi Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Komentara 13

Avatar rubinet
rubinet
11:49 24.05.2024.

Policajci došli mijenjati vodovodne instalacije na jahti?

ZA
zagabria4
13:59 24.05.2024.

Vjerni sluge Washingtona. Nekad Pešta pa Beč sada Bruxelles i Washington. Jednog dana ćemo i mi biti suverena zemlja, ali izgleda ne tako skoro

GO
goran2hr
11:25 24.05.2024.

Kako sad? Ove migrante koji na divlje prelaze granicu tetoše, a ove koji su došli legalno, imaju EU radne dozvole i ne prave probleme - žurno protjeruju?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije