Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VEČERNJI DOZNAJE

Pronađeno 20-ak oproštajnih pisama kod maloljetnika koji je naoružan došao ispred HDZ-a

Zagreb: Održan prosvjed "Dajemo vam otkaz" ispred sjedišta HDZ-a
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/4
13.09.2022.
u 14:58

Što je maloljetnika motiviralo na ovaj čin, za sada se ne zna, no tužiteljstvo tvrdi da mu je cilj bio narušavanje osnovnih ustavnih, političkih, gospodarskih i društvenih struktura RH.

Maloljetnik, koji se na subotnjim prosvjedima pred HDZ-om, pojavio oboružan molotovljevim koktelom, bengalkom i jednom improviziranom napravom s čavlima, za koju je utvrđeno da je riječ o hladnom oružju, osim zbog prisile prema službenoj osobi, osumnjičen je i za pripremanje počinjenja terorizma zbog čega mu je nakon policijskog određen i pravi istražni zatvor.

Maloljetnik je prvo ispitan pred sucem za mladež, a zatim je doveden pred suca istrage Županijskog suda u Zagrebu koji mu je odredio istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja djela. Što i ne čudi s obzirom na to da se protiv njega već vodio jedan sličan postupak povezan s Markom Franciškovićem, optuženim za poticanje na terorizam.

VIDEO: Zagreb: Održan prosvjed "Dajemo vam otkaz" ispred sjedišta HDZ-a

Maloljetnik se sada sumnjiči da je 10. rujna 2022. došao na Trg žrtava fašizma, gdje se održavao prosvjed protiv HDZ-a. Sa sobom je donio predmete koji su, tvrdi tužiteljstvo, pogodni za izazivanje požara, eksplozije, ozljeđivanje i lišenje života većeg broja ljudi koji su bili na javnom prosvjedu. Policajci su ga uočili te su ga pokušali spriječiti u njegovoj nakani, pri čemu je on pružao fizički otpor.

Osim toga sumnjiči ga se da je verbalno te oštrim predmetom koji je imao kod sebe, prijetio policajcima. Što je maloljetnika motiviralo na ovaj čin, za sada se ne zna, no tužiteljstvo tvrdi da mu je cilj bio narušavanje osnovnih ustavnih, političkih, gospodarskih i društvenih struktura RH.

Neslužbeno se pak doznaje da je pretragama njegovih stvari i doma nađeno 20-ak pisama u kojima se opraštao od roditelja prijatelja, što potencijalno upućuje da je možda nešto htio napraviti pa se ubiti. Osim toga bio je aktivan u internetskim grupama, koje pozivaju na revoluciju.

 

Inače, prema podacima MUP-a tijekom 2021. evidentirana su 33 djela koji se podvode pod terorizam i ekstremno nasilje, što je 27 kaznenih djela manje no 2020. Od ta 33 djela jedno im je neriješeno, pa kažu da im je koeficijent razriješenosti 97 posto. U ta kaznena djela spadaju poticanje na terorizam, a 2021. bilo je jedno takvo djelo, povreda ravnopravnosti (2), izazivanje nereda (4), javno poticanje na nasilje i mržnju (20), povreda slobode odlučivanja birača (1), uništenje i krivotvorenje izbornih siprava (2) te povreda ugleda RH (3).

Osim toga, lani je evidentirano i 100 djela koja su bila motivirana mržnjom, od čega je 13 bilo javno poticanje na nasilje i mržnju. Koliko je javno poznato do sada je samo Francišković optužen za poticanje na terorizam, a ta optužnica još nije pravomoćna.

VIDEO: DHMZ izdao posebno upozorenje: Stiže velika promjena, mogući pljuskovi i oluje

Ključne riječi

Komentara 28

ND
Necijepljeni degenerik
15:28 13.09.2022.

Hadezeovci su se ukakali jednog djeteta, ali se i dalje mogu tješiti time što svaki dan ukradu milijardu kuna.

KI
kiselovrhnje
15:10 13.09.2022.

Kome je ovaj planirao nauditi ako je bio prosvjed oporbe? Znaci jedino je mogao napasti prosvjednike posto su kradezeovci pobjegli u misje rupe i pisali statuse po facebooku. Da je htio napasti kradezeovce onda bi valjda dosao naoruzan na skup HDZ-a? Nesto ne stima ova logika. Jos samo fali da pronadu "skrivenu" tablu sa slikama HDZ-ovaca i znak mete na celu hahahaha pa mogu li ovi udb*si biti prozirniji?

AN
anahty
15:11 13.09.2022.

Mladost i ludost uvijek ide jedno uz drugo. Vise su sudbina "pobili"politicari i za nista ne odgovaraju. Ovaj nista nije napravio i odmah se dobija clanak iz sredisnjice. Da je on htio nesto napraviti ne bi o tome pisao niti bi se hvalio. Samo bi napravio.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije