Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ALEKSANDAR VUČIĆ

'Teroristi u uniformama upali su u Mitrovicu i pokazali kako zauzeti sjever Kosova'

Marko Đurić priveden
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
26.03.2018.
u 20:39

Prema izvješćima RTS-a s terena oko 13 sati, jake snage kosovske policije, naoružane dugim cijevima i s fantomkama na glavama, raspoređene u nekoliko blindiranih vozila, na raskršću kod Banjske, desetak kilometara od Kosovske Mitrovice, kontroliraju promet i putnike

Prištinske vlasti uhitile su u ponedjeljak direktora Ureda vlade Srbije za Kosovo Marka Đurića i privele ga u policijsku postaju u Prištini te prekršajnom sucu, a zatim protjerale s Kosova, objavili su prištinski i beogradski mediji o napetostima u Kosovskoj Mitrovici zbog kojeg je premijer Srbije sazvao hitnu sjednicu vijeća za nacionalnu sigurnost. 

Specijalna policijska postrojba uhitila je direktora ureda za Kosovo Marka Đurića u Kosovskoj Mitrovici i prepratila ga na ispitivanje u policijsku postaju u Prištini, nakon čega je protjeran sa Kosova, izvijestili su srbijanski i kosovski mediji.

Pripadnici specijalnih postrojbi priveli su Đurića, držeći mu ruke na leđima, dok su kamere snimale desetak policajaca naoružanih dugim cijevima, skrivenih fantomkama na licima.

I u izvješćima kosovskih medija vidi se kako policija vodi direktora Ureda za Kosovo Marka Đurića do policijske postaje stanice u Prištini.

Vlasti u Prištini zabranile su u ponedjeljak ulazak na teritorij Kosova srbijanskim ministrima Aleksandru Vulinu i Vladanu Vukosavljeviću, a prethodno je ulaz zabranjen i voditelju vladina ureda za Kosovo Marku Đuriću, te glavnom tajniku srbijanskog predsjednika Nikoli Selakoviću, objavila je Radio-televizija Srbije  (RTS).

Prema izvješćima RTS s terena oko 13 sati, jake snage kosovske policije, naoružane dugim cijevima i s fantomkama na glavama, raspoređenih u nekoliko oklopnih vozila, na raskrsnici kod Banjske, desetak kilometara od Kosovske Mitrovice, kontrolirale su promet i putnike.

Kosovska policija prethodno je, oko 11.30 sati, na prijelazu Jarinje onemogućila prolaz ministru Vladanu Vukosavljeviću, "iako je njegov posjet manastirima na Kosovu uredno najavljen", javio je reporter RTS-a s prijelaza Jarinje.

Nacionalna srpska televizija RTS objavila je nakon 20 sati da se Đurić vratio u Sbiju.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, kojemu je Marko Đurić blizak suradnik, sazvao je zbog današnjeg izgreda hitan sastanak vijeća za nacionalnu sigurnost nakon koje se Vučić treba obratiti javnosti, objavili su beogradski mediji. 

Vučić traži od sunarodnjaka na Kosovu sačuvaju "spokoj i mir"

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić poručio je u ponedjeljak navečer da, unatoč svim napetostima između Beograda i Prištine treba bez velikih riječi znati sačuvati "narod na Kosovu i Metohiji koji treba biti oprezan, ali spokojan i miran".

U Predsjedništvu na Andrićevom vijencu održana je sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost na zahtjev Aleksandra Vučića, a nakon uhićenja direktora Ureda za Kosovo i Metohiju Marka Đurića u Kosovskoj Mitrovici.

"Srbija nikome neće dopustiti da narod bude protjeran sa svojih ognjišta (na Kosovu)", poručio je predsjednik Srbije poslije večerašnje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost, nakon što je ranije u ponedjeljak poslije podne u Kosovskoj Mitrovici uhićen direktor ureda vlade Srbije za Kosovo Marko Đurić.

On je naglasio da će odgovarati svi koji su "sudjelovali u otmici direktora vlade Srbije za Kosovo Marka Đurića".

Vučić je novinarima nakon sjednice rekao da je riječ o "brutalnoj provokaciji, činu bezumlja i najtežem kriminalnom aktu" koje su provele prištinske vlasti, "očigledno podržane od pojedinih zemalja".

"Mi ćemo, bez velikih riječi, umjeti sačuvati narod na Kosovu koji treba da bude oprezan, ali spokojan i miran. Srbija nikome neće dopustiti da narod bude protjeran sa svojih ognjišta", poručio je predsjednik Srbije.

On je ocijenio kako su danas "teroristi u uniformama specijalnih jedinica upali u Mitrovicu i pokazali kako zauzeti sjever Kosova, uz izravnu potporu Euleksa".

Komentara 96

Avatar tituš
tituš
14:59 26.03.2018.

suverena država Kosovo štiti svoj integritet i granicu!

DU
Deleted user
14:47 26.03.2018.

Ne kuzim, kako to srpski ministri nisu mogli uci u Kosovo a tvrde da je ono njihovo?

Avatar dpejakovic
dpejakovic
14:55 26.03.2018.

Huškačima zabrana! Tako bi naši trebali!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije